Акушерка, осъдена за смъртта на бебе и родилка, с по-малка присъда

Съдии намалиха наказанието й на втора инстанция
14 яну 2020 07:45, Александър Попов
8
Акушерка, осъдена за смъртта на бебе и родилка, с по-малка присъда
Снимка: БГНЕС
Присъдата на акушерка, осъдена заради причинена смърт на родилка и бебето й, бе намалена от Апелативния съд във Велико Търново.
 
Тя бе осъдена затова, че през есента на 2013 г. поради немарливо изпълнение на служебните си задължения в АГ отделението на габровската болница, е станала причина за причинена смърт по непредпазливост на родилката Десислава и бебето й Александър, съобщава "Монитор". 
 
Според тезата на обвинението, акушерката не е разпознала спешен случай на раждане с повишен животозастрашаващ риск при преносване на плода в майчината утроба, не е назначила кардиотокографски анализ, не е извършвала системен контрол и наблюдение на родилката и не е отчела състоянието и промените в него, настъпили по време на дежурството и. 
 
Окръжният съд в Габрово е признал подсъдимата за виновна и е постановил присъда от три години условно и лишаване от правто да упражнява лекарска професия за същият период от време. 
 
Апелативния съд обаче намали присъдата на две години с мотива, че е направила всичко зависещо за спасяване живота на детето и родилката. 
 
Бившият шеф на АГ отделението, който също е подсъдим по делото, остана с присъдата от първата инстанция - три години условно и лишаване от право да упражява лекарска професия за същия период. 
 
Решението може да се обжалва пред ВКС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Щатите тия са аут до живот!А затвора отделно!И плащането на огромна сума съвсем отделно!
6
2
 
4
 
! Отговори
Тия съдии преди 4 години
Тия съдии от двете инстанции им пожелавам същата съдба като на родилката и бебето. Нека тея лекари израждат техните дъщери и внуци и имат същата съдба за да разберат какво са направили
5
5
 
10
 
! Отговори
Граждански арест преди 4 години
Ей такива "човешки същества" заслужават да бъдат "позабременени" с топка за боулинг и зашити за 9 месеца.
4
4
 
23
 
! Отговори
Много са ги стреснал преди 4 години
Това не разпознали, онова не направили. Иначе казано - бездействали са и не са разбрали, че майката и детето си заминават. И осъдени - условно!!!После намалена присъда.Липса на знания или нехайство - все тая при този резултат. Продължавайте с поощрителните присъди и чакайте положителна промяна.
3
4
 
25
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Условни?? Че аз ако напсувам властта публично, ще получа по-тежка присъда?
2
5
 
25
 
! Отговори
Д-р Дамян Илиев преди 4 години
Затворите трябва да се напълнят с лекари, защото бруталните безобразия на бизнесмените с бели престилки вече станаха ежедневие!
1
6
 
41
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
За акушерка ли става въпрос или за акушер-гинеколог? Авторът май не прави разлика. Акушерката е нещо като сестра, а акушер-гинекологът е лекар.Няма как да лишиш акушерка от лекарски права, защото тя няма такива. Ега ти журналистиката!