Над 6500 антики са незаконно придобити от Васил Божков

Вероятно иманяри са продавали на укриващия се бизнесмен артефакти
45
Над 6500 антики са незаконно придобити от Васил Божков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

6778 предмета с белези на културни ценности са открити в В музей „Васил Божков“ в сградата на „Нове Холдинг“, съобщи  говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Още по темата

От тях 212 от тях са регистрирани, а останалите са незаконно придобити, вероятно с помощта на иманяри.

„Прокуратурата счита, че останалите 6566 броя предмети се явяват незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков“, подчерта тя.
 
Според нея повече от предметите са съхранявани в нарушение на всички международни стандарти. Държани са в кутии, кашони, найлонови пликове.

Милева обясни, че антиките са били придружени с бележки с ръкописен текст, обозначаващи области в страната, което  означава, „че са били придобити незаконно от иманяри и изкопани от българската територия“.
 
Под подозрение е и официалната колекция, защото има данни, че оценката на предметите в нея е занижена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато прокуратурата борави с думи като ВЕРОЯТНО, ВЪЗМОЖНО Е, ОБОСНОВАНО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ и т.н., а не с факти които да издържат в съдът има още много да плащаме обезщетения от нашите джобове на тоя и оня.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меценатството на антики е с много криминална енергия.Изключено е Черепа да докаже наричието на толкова много артефакти за легалнно присобити.Само по тоя казус той е в панделата при смекчаващи вината обстоятелства, ако не е продал някой от тях извън граница.
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чест и почитания г-н Божков сега шайката няма да може да изнесе антиките контрабaнда, защото ги има описани във вашите регистри, Вие сте последна пречка пред престъпниците ОПГ. Вижда се отдалеч защо са ви прогонили незаконно.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил Домусчиев кърши снага на чалга в Марина Гючек, предпочитана от британската кралска фамилия.Лоту Гули вече го няма да изпълни "поръчка" на Божков, разстреляха го в хотел край друга турска марина.Домусчиев се вихри на чалгата толкова показно, за да покаже, че не се притеснява, коментира източник от ГД БОП.Либерта, Фрог нюз и Веселин Дремджиев от "Денят" на ТВ+ осветиха купона на най-успелия български бизнесмен в САЩ.Купон по време на протести - "Сваляйте Борисов, като толкова искате, ние винаги сме на власт", е посланието.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Мачкайте... Вземайте всичко в полза на държавата. Всички около него в затвора. Няма какво да го бавите.неможв да се противопостави на държавата и силовите стуектори. Охраняват ги разни квартални батки абсолютно неподготвени да се изправят срещу Данс или Боб.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво е гледала кайСийка, но на филмчето под статията, антиките са много добре аранжирани и поставени в стъклени кутии, а не в кашони.Някой вярва ли на прикриватурата? Колко доверие има прокуратурата и Гешев в публикуваното вчера проучване?Божков беше "изряден" бизнесмен когато си плащаше. Появи се чешка фирма с мерак да му купи бизнеса, но така кранчето към ББ, Влади и сие щеше да секне. Едно закръглено момче пожела да подарят бизнеса на него, получи отказ и ... нататък ви е ясно.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво му пречи на Черепа да дойде при Бабикяновците и лично да си ги иска по мегафона !?Цялото "въстание" е с него, защото е онеправдан, гладен и с празно чекмедже.Все ще го приютят в някоя палатка !!!
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Горанов от тиквената хунта кога ще влезе в затвора дето не е взел данъците от черепа ме имтересува
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа защо не пита къде му е Релсата на "свободата" коята окупаторите на Орлов мост домъкнаха !?
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес, в поредно нарушение на българските и международните закони, обявиха, че щели да национализират колекцията в полза на държавата. Ако приемем, че Шиши и Гешев са държавата, това означава, че държавата иска да лиши българския народ от колекцията заради лични ползи.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май е ходил да ги купува по аукциони и да връща наследството на България обратно където му е мястото ,откъде е купен Ритона, френските иманяри как са го придобили. Ако Божков е престъпник то и хората работeщи в Лувъра са престъпници.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В.Божков е закупил античните предмети и монети не с цел да ги продава, а е създал изложби и е закупил цяла Телефонна палата, за да осъществи това си намерение. Когато е правил тематична изложба на тези експонати, той е представлявал България, а не себе си, ББ, И.Гешев или Спецпрокуратурата. Това е разликата между иманяр и професионалист. Или искате да кажете, че той е престъпник? Ако беще закупил с тези пари 15-20 апартаменти нямаше да бъде престъпник, нали! Интересно съждение...
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6"Ако не беше Божков, къде щяха да са тези антики сега?"В земята, или в български музеи. От десетилетия археолозите ни разказват, че се надрпеварват с иманярите, снабдени с модерна техника и финансиране: от такива като Божков.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И заради това ли така нарепения близък до власта " Шиши" се пробвал да продаде ритон от изетата колекция на Божков? И тази гозпожа сигурно нищо " незнае" !
6
3
 
8
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Е, добре де, това новина ли е?Та това и децата го знаят, защо чак сега го казвате открито ???!!!Да очаквам ли , че чак след години, когато тик-в-ата няма власт и закрила, да напишете, че парите му от нощното шкафче са откраданти от народа ???!!!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо са пушели пури после Божков осъмна със 18 обвинения ама чак като избяга, сал допреди туй не са знаели или са ги измислили по-късно. Божков е спасил антиките от изнасяне със лични средства и каналджиите на антики са го натопили. Във едни по-други времена Божков щеше да е обявен за новият Буров ама сега е прстъпник, където властват продажници и пушачи на пури.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само талибаните грабят и разрушават музеи.
3
6
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Когато Божков си плащаше рекета-тия неща бяха законни,когато спря-станаха незаконни...Божков се занимава с антики отпреди демокрацията,сега се сетиха.Май само контрабандните канали на Баце могат да работят?
2
1
 
0
 
! Отговори
Булонката на пеевски преди 3 години
А за мен един грифон.