Съдът отмени решение на НАП за 300 млн. лв. запор на фирма на Божков

Отменен е запорът на 16 автомобила
16 окт 2020 09:25, Нели Христова
156
Съдът отмени решение на НАП за 300 млн. лв. запор на фирма на Божков
Снимка: БГНЕС

Административният съд-София град е отменил решение на НАП от 11 март 2020 г., с което е потвърдено постановление за налагане на запори, с които да се обезпечи публично вземане в размер 273 150 550 лева от фирма "Ню геймс" АД, която организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков - "Национална лотария", съобщи в. "Сега".

Това се вижда от окончателно решение на съдия Камелия Серафимова от 9 октомври. В решението се казва, че "Ню геймс" е притежавала 5-годишен лиценз за 23 разновидности на играта "Национална лотария". На 14 февруари т.г. председателят на Държавната комисия по хазарта издал два акта за установяване на публични държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лева и втори за довнасяне на 188 199 519 лева плюс близо 35 млн. лева лихва за забава.

Било допуснато предварително изпълнение на двата акта, което било обжалвано в съда, но фирмата загубила делото. Актовете по същество също са обжалвани в съда и се чака произнасянето му. На 21 февруари публичен изпълнител наложил обезпечителни мерки заради двата акта за 273 150 550 лв. Бил наложен запор върху банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка.

Били запорирани и 16 моторни превозни средства. Това постановление било обжалвано пред НАП и потвърдено от директора на софийския клон на приходната агенция. Точно за това решение се произнася съдия Серафимова. Тя приема, че при издаването му са нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и затова то трябва да бъде отменено.

Съдът намира, че директорът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата на "Ню геймс" без уважение, без да анализира събраните доказателства и без да изследва както обезпечителната нужда и дали обезпечението й съответства. Според съда, за да се премине към запори, трябва да има влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане. А такъв няма. Освен всичко автомобилите са запорирани, без дори да бъдат посочени доказателства за собствеността и стойността им.

По друго дело друг съдебен състав отменя и постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Тук стойността на обезпечението е 22,5 млн. лв. То е заради неплатен корпоративен данък на "Ню Геймс", който данъчните били установили с ревизия. И в този случай съдът намира, че решението на НАП е немотивирано, защото с него механично и без доказателства е отхвърлена жалбата на дружеството.

Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време ревизиращите да определят предполагаемия размер на задълженията, както и дали има предпоставки за запори. "Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лева", пише съдията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 109В правния мир има ли норматив за какъв времеви период трябва да се извърши тази проверка, преди да се направи запор?! Едва ли. Съдията бара отдолу и вика "кравата е мъжка".Целият свят ни се подиграва заради корумпирания съд, помним даже една посланичка как раздуха вонята около "гнилите ябълки" в родната Темида.Пак се изтропаха на метеното и на труда на всички останали, включително и на данъкоплатците, издържащи тази безполезна и вредна клика, наречена съд.
104
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес ден на авиацията...Черепа да черпи по една пура !
103
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
"Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време ревизиращите да определят предполагаемия размер на задълженията".Верно звучи като изсмукано от пръстите - все едно прокурора си е измислил едно изсмукано от пръстите обвинение, без да е направил оценка на задълженията.
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никой не му пука на какво им прилича това на гербавите тиквоиди
101
1
 
8
 
! Отговори
Същата работа преди 3 години
И с половината запори на КПКОНПИ. Запорират имущество, което от години не е собственост на ответника.
100
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен ми прилича на другарско рамо от другаря Радев към другаря Божков!!!!Тез "гербаджийски" глупости ги забравете- ето я истинската мафия!!!!!!!***- гордейте се вече не сте само отровни- част сте от мафията!!!! Ама вие сте про-сти и нямата дори и собствение мнение
99
4
 
9
 
! Отговори
гербедян преди 3 години
в Бългярия съдът е излишен. Гешов е напълно способен да решава кой трябва да бъде осъден, а когато се колебае - се съветва с Главната Републиканска Мутра. Спрете заплатите на съдиите! Дайте парите им за стари килими и календари!
98
3
 
5
 
! Отговори
Born to loop преди 3 години
и сега Гешко ще се разсърди и няма повече да си играе със съдчето, защото лошите чичковци и лелки там не му харесват гумените доказателства и надуваемите аргументи. Ми той Гешко е още малък, толкова може. Лоши, лоши съдии!
97
3
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Вече стана прозрачна схемата на герберския режим, разигравана в комбина с престъпната Прокуратура - държавен служител подхлъзва нарочения за "удряне", а след това го обвиняват и му разбиват бизнеса. Това е и при Божков, и при Бобокови, и при Лилана. Аз не мога да разбера как досега никой не разследва Бокаса за думите: "Да, ние му взехме бизнеса! Какво лошо има държавата да печели от хазарта?" Това беше казано в пряк текст по ТВ.
96
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като мнозинството българи смятат, че в България няма справедливост и царува безнаказаността, явно българската система на статутно право не работи. ------Това със "мнозинството българи" са го играли комунистите след 9-ти. Има съд, а "мнозинството" означава Линч и е остатък от късното Средновековие. Конкретно срещу г-н Васил Божков има само показания на държавен чиновник, който му е взел по-малко данък, отколкото е трябвало.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мене пък не ми звучи като изсмукано от пръстите.
94
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53 "За разлика от обвинението на Прокуратурата, постановлението на съда е ясно аргументирано."Я пак - "Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време ревизиращите да определят предполагаемия размер на задълженията".Това ми звучи, като изсмукано от пръстите, никакви факти, никаква конкретика, никакви мотиви. Обида за всеки уважаващ себе си съд.
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една теорема в правото, която гласи, че формалното и буквално прилагане на закона води до беззаконие. Има понятия, като "цел на закона" и тя не е мафиоти и престъпници да трупат милиарди, ощетявайки българската държава.Не знам после как съдът ще вкара поредния кокошкар на топло, след като е отсъдил в полза на злоупотреба с милиарди.Законите важат за всички, не само за бедните и гладните, нали?
92
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доволни ли сте от работата на прокуратурата?Да12% (380)Не83% (2611)Колебая се2% (59)Не ме вълнува3% (94)
91
0
 
8
 
! Отговори
anon преди 3 години
Да не мислите че сега ще почнат да плащат на печелившите? Това решение им развързва ръцете да почнат изтеглянето на капитала на фирмата.
90
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде бре отровни ***, няма ли да скочите на амбразурата и да браните шефа ви- другаря Радев. Що се криете? Или парите ги спряха и вече няма активисти. Ей това да си платен *** не е работа.
89
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде били мутрите и корупцията. Естествено при хората на Радев. Нали той сложи Лозан Панов. А сега да видим
88
8
 
6
 
! Отговори
БОЖКОВ-ЧЕРЕПА преди 3 години
от Дубай идват добри новини за протестърите, днес тук в този форум разпознавам 5-6 Анонимни БЕНЕФИЦИЕНТИ, които защитават правото на Божков да бъде мултимилионер до милиардер ДАЖЕ ДА Е ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА И ДАНЪКОПЛАТЕЦА
87
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата зависима, а Съдът - "независим" !Черепа - президент !!!
86
11
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
"Искам да ме съдят по морал и справедливост."гербилът продължава с бисерите. Няма такова нещо морал и справедливост - за едни моралът значи едно, при други той отсъства напълно. В Албания справедливост е кръвното отмъщение. Схващаш ли. Има само закон