Затвор за наркогрупата "Фирмата", държала монопола на дрога в София

По 8 и 4 години зад решетките получиха ръководителите й
18 фев 2021 15:30,
36
Затвор за наркогрупата "Фирмата", държала монопола на дрога в София
Снимка: БГНЕС

По 8 и 4 години затвор постанови Специализираният наказателен съд на И.Й. и П.С. за ръководене на организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на наркотици на територията на София, наречена "Фирмата". Тя подготвяла и убийството на двама прокурори и двама разследващи полицаи, информираха от държавното обвинение.

Съдът постанови и 5 години "лишаване от свобода"  на подсъдимия по същото дело С.Г. затова, че подбудил ръководителите на групата да организират покушенията. Поръчката била възложена от С.Г. от затвора, където изтърпявал наказание за друго престъпление.

На двама от подсъдимите по делото съдът наложи ефективни наказания от по 5 г. "лишаване от свобода", а на други двама – по 4 г.

Десетима от подсъдимите за участие в престъпното сдружение признаха вината си преди приключване на съдебното следствие, постигнаха споразумения с прокуратурата и вече изтърпяват ефективни наказания от 2 до 4 години.

Събраните от прокуратурата доказателства по делото сочат, че И.Й. и П.С. организирали престъпната група в началото на 2018 г. Целта била не само производство, държане и разпространение на наркотици на територията на София, но и установяване на монопол на наркоразпространението в града. За целта били налагани силови методи над конкуренти, дилъри и длъжници. Кой да бъде наказан или принуждаван, определяли ръководителите.

Групата разпространявала цялата гама от наркотични вещества, като най-често се снабдявала със стока на едро от нелегални търговци от Турция и Македония. Освен това, сама произвеждала амфетамин и марихуана в Костинброд с личното участие на ръководителя И.Й, имала и своя складова база във вила край града.

За кратко време участниците изградили мрежа от свои разпространители в различни квартали на столицата. Със заплахи и побои за тях били принуждавани да работят местни дилъри, в т.ч. и 13-14-годишни ученици. Групата разполагала с общ автомобилен парк, спазвала и строга конспиративност в контактите между участниците.
За всеки наркотик било използвано кодово название: кокаинът бил наричан "лъвове", хероинът – "кафе", екстазито – "копчета" или "бонбони", марихуаната – "коприва" или "долари", амфетаминът – "алфа ромео", "камък" или "сиренце" и пр.

Още в средата на 2018 г. престъпното сдружение постигнало рекорд в разпространението за ден – килограм марихуана, 10 000 таблетки екстази, почти килограм амфетамини.

Групата организирала разправа и с хората, които пречели за бързо развиващата им се незаконна дейност - прокурори и служители в МВР, които водели разследвания и участвали в съдебни заседания срещу участници в престъпното сдружение и техни близки.

През май 2018 г., по поръчение на С.Г., ръководителите на групата планирали покушенията на двама магистрати и двама полицаи. Това включвало осигуряването на оръжия и преки извършители, установяването на адреси и автомобили, обичайните им маршрути и навици. С подготовката се заели И.Й. и С.П. До изпълнение на планираните покушения не се стигнало поради разкриването и задържането на участниците на 27.06.2018 г.

Припомняме, че отново по поръчение на С.Г., през 2016 г. надзирател в Софийския затвор бе убит, дилър на наркотици бе тежко ранен с мачете, а маскирани пребиха началника на Клиниката по ортопедия в болница "Св. Анна" проф. Стефан Станчев. Вследствие на побоя докторът загуби едното си око. За тези си деяния С.Г. е подсъдим по друго дело на Специализирания наказателен съд.

Присъдите на Специализирания наказателен съд на 7 участници в ръководената от И.Й. и П.С. престъпната група не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Tя подготвяла и убийството на двама прокурори и двама разследващи полицаи, информираха от държавното обвинение." Приказки за лека нощ ... Да се игнорират!
27
0
 
3
 
! Отговори
Един888 преди 3 години
До Има ли съд България 24Завършваш коментара с "Само комунист може да издаде такива присъди !". Направи справка каква е присъдата в Китай за разпространение на наркотици.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом са с инициали, а не с имена, значи са от електората на ГЕРБ/БСП.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то в Варна от 20-тина година една и съща "фирма" държи тревата.
24
0
 
9
 
! Отговори
Смешни присъди преди 3 години
Ко речи? По колко години???Явно със заплахи и рушвети, се постигат такива минимални присъди. Да не говорим, че при добро поведение, ще излежат само половината време.
23
0
 
12
 
! Отговори
Фирмата преди 3 години
Че аз за "Фирмата" съм чувал още докато бях студент през 2000-2004. Готино е как са се измъкнали, че от 2018 била стартирала тая група...
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съда дава присъди като за откраднал кокошка, нооо това зависи и от прокуратурата. Къде е Каскета да каже колко са поискали? Реално тези няма да прекарат и 1 ден в пандиза, делото се точи 4-5 г. без обжалвания разбира се, пред това време под домашен арест, който се приспада и краиния резултат е 0:0.Добре е реформата в цацаратурата/каскетатурата, спор няма!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всичките тези дяволии, които изброихте, само 2 до 4 години ??Че тези хора не са просто нарко-дилъри, а са убийци. Заслужават минимум по 20-30 до живот. Ама нали са с чадър отгоре, я на ТикФата, я на някой генералче..
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еха...за толкова сериозни неща - колко строги присъди !
19
0
 
11
 
! Отговори
Партиец преди 3 години
Няма ли партия с име : " Няма такъв съд " ??? Имаме крещяща нужда от такава !!!
18
0
 
12
 
! Отговори
Има ли съд България преди 3 години
Проява на жив бандитизъм е приравнена към обикновена кражба !!!! Това ли ни казва българския съд ? Бандитите са опропастили за 3 г. живота на хиляди деца ,млади хора, можели са да убият хора !!! и само по 2 г. затвор !!!!! Подигравате ли се на хората ,другари съдии ??? Само комунист може да издаде такива присъди !
17
2
 
22
 
! Отговори
Един преди 3 години
Онзи ден гледах американски съдия как раздава присъди. Наредили са ги на опашка в оранжевите пижами. Влиза поредния хубавец - "Предишна условна присъда за нещо си, хванали са го с наркотици. 10 години + 15 години = 25 години. Следващия". Точно за 10 мин. му прочете 25 годишна присъда. Тук за организирана престъпна група, за производство и разпространение - 4/5 години. Хахахахахаах .
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осъдените са толкова срамежливи, че са дадени с инициали....Единият го разчетох-Лойко Толупов.....
15
0
 
14
 
! Отговори
Пич преди 3 години
4 и 5 години присъди за производство и разпространение на наркотици, и подготовка на убийства?! Честно, в интересна държава живеем. И после се чудим защо всеки си прави каквото си иска. Че ако произвеждаш и разпространяваш наркотици в най-лошия случай ще те осъдят на 4 години, пък после ще излезнеш на втората. Ама това в най-лошия случай. И какъв е риска?! Никакъв ...
14
2
 
5
 
! Отговори
Счупен ви е сайта! преди 3 години
Снимката от тази статия на заглавната странница тотално излиза от контур!!!Хром Браузер!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
винаги преди избори залавят някакви страшни нарко-банди които с побойща принуждавали хората да си купуват наркотици освен това се занимават с почти всички видове тежки престъпления познати на човечеството. и преди предишните избори пак имаше такъв цирк.и на по-предишните.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега кой ще е?
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до анонименТова няма абсолютно никакво значение в случая. Правиш наркотици - лежиш в затвора. Защо точно си ги правил не е релевантно. То е очевадно защо ги правиш - за пари.
10
0
 
14
 
! Отговори
6 преди 3 години
Че те от години действат под чадър! Кой е чадъра кажете!
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се некви бушони.