Прокурори и съдии на протест заради промени в съдебната власт

Предстои закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата
Обновена: 29 апр 2021 11:59 | 29 апр 2021 11:50,
220

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Специализираната прокуратура и Апелативната спецпрокуратура излязоха на протест. Той е заради внесените и вече приети на първо четене от правната комисия промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Промените предвиждат закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата, съобщава БНТ.

В своя декларация магистратите от спецпрокурата обявиха, че предлаганите промени противоречат на Конституцията.

"Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет. Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати", се казва в декларация на прокурорите и  следователите.  

"Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на "спецмагистратурите" да се повдига отново. Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт", пише още в позицията им.

"Припомняме, че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да "раздава право", съгласно действащите в страната закони. Законодателството (чл. 10, ал. 1 от ЗСВ) предвижда като правило, че съдебното производство по наказателни дела е триинстанционно- първоинстанционно, въззивно и касационно, освен ако в закон не е предвидено друго. Според разпоредбата на чл.143 от ЗСВ всички актове и действия на прокурора могат да бъдат обжалвани непосредствено пред по-горестоящата прокуратура, освен ако подлежат на съдебен контрол. По- горестоящият по длъжност прокурор може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи. Писмените разпореждания на съответния горестоящ по длъжност прокурор са задължителни за подчинените му прокурори. Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост, произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето й от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта", гласи още декларацията.

С червени тоги и маски на лицата десетки прокурори излязоха на мълчалив протест пред сградата на държавното обвинение и в Пловдив, пише "24 часа".

"Застанали сме днес тук, за да изразим мълчаливо несъгласието си срещу опитите да бъде нарушена Конституцията и вмешателството в независимата съдебна власт", заяви говорителят на окръжната прокуратура Галина Минчева-Андреева.

Тя отказа да отговаря на повече въпроси, тъй като целта на протеста е друг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 151Не знам какво е в кухнята по случая на Иванчева, обаче ми изглежда на нагла крадла, мейби са я закопчали справедливо :)) То и аз не харесвам гърбавите, ама точно таз ми е противна на първи прочит, все пак в 99% съм бил прав, що се отнася за първо впечатление, не вервам Иванчева да е от 1% когато съм грешил :))
135
10
 
7
 
! Отговори
Тия преди 3 години
''Новите'' в парламента се държат като слончета в стъкларски магазин !
134
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закриване и на КС и на ВСС! Който не е съгласен си подава оставка. Има безработни много и ще се направят народни съдилища.
133
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остават безработни и ще се бунтуват. Но досега съдии и прокурори се смееха на безработните че са буклуци. А сега нека и те видят какво е.
132
7
 
22
 
! Отговори
До 149 преди 3 години
Осъдената на втора инстанция Иванчева е още едно доказателство за НЕсвършена работа.На трета инстанция присъдата ще падне и затова не в внасят.А иначе се разходете до Младост да видите строежите на "кошаревския" свидетел Ваклин.
131
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правова държава загина откакто мутрата е на власт , а вие сте негови слуги!!
130
4
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Драскача дето бълва коментарите един с друг и си блъска одобрение непрекъснато въобще не харесва истината.Да моето момче, парите от Европа ще ги спрат.не е лошо мутациите като тебе да се поинтересуват каква благодарност ще получат от престъпниците на които служат.През 90-те години примерите за такива блюдолизци като тебе, пребити застреляни и оставени на улицата бяха десетки.Защото на безпринципни хора които се слагат на всеки който им плаща отвращаваха дори мутрите.
129
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постановените решения на соецпрокуратурата са десетки. Осъдената Иванчева на втора инстанция е един пример. Предадени на конфискация са искове за 3 млрд лв.Затова вие от протестърските партии сте за разпускането й, защото това са парите на вашите спонсори от организираната престъпност.
128
13
 
10
 
! Отговори
За 145 преди 3 години
Грешиш Европа няма да се намеси.Просто ще блокира всякакви плащания към България и ще започне наказателни процедури.Пък вие си се радвайте на Мая на Ванко и Пеевски и на другите дето правят всичко възможно да оправдаят едни престъпници.
127
5
 
23
 
! Отговори
ххх преди 3 години
Прокурори и съдии гледат как се разграбва България ,защо стачкуват ???
126
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Яко еЕвропа веднага трябва да се намеси срещу протестърския произвол в Бълагария!
125
4
 
4
 
! Отговори
За 140 преди 3 години
Абе само най-глупавите ли *** сте останали?не се ли сещаш че като използваш едни и същи думички само показваш че пишеш по поръчка.И сега като вземеш едни стотинки по-добре ли ще се почувстваш?
124
5
 
22
 
! Отговори
кОКО преди 3 години
На тая снимка има повече милионери, отколкото на снимката на присъстващите на Оскарите
123
10
 
9
 
! Отговори
Яко е преди 3 години
Спиране на всякакви наказателни производства.Плащане на едни милиарди на нашите си хора.Естествено тотално блокиране на България в Европейския съюз.Спиране на всякакви еврофондове.Започване на наказателни процедури срещу България.Готино нали??
122
14
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Хлапенце въобще не знаеш какво е времето на мутрите.Не виждам да ходят едни с бухалки и да пребиват хората.Не виждам да разбиват вратите на апартаментите и да карат хората вътре да им приписват имуществото си.Тая приказка за мутрите в момента вие подаде остатъка от мутренското време дето се изнесе в Дубай.Защото вие повтаряте едно към едно неговите приказки във Фейсбук.
121
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре като ви убият, оберат, изнасилят или пребият ще чакате на тези прокурори да повдигнат обвинение срещу извършителите, но тях няма да ги има.Защо направо не си признаете, че извършвате държавен преврат и смятате да избиете несъгласните с вас?
120
4
 
30
 
! Отговори
Червеи преди 3 години
Изпълзяха . Ще им секнат приходите от изнудване на натопени от каскета и тиквуна. Просто сте раково образувание в и без това скапаната и курумпирана съдебна система. Ква конституция кви пет лева!
119
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-ха-хаЧе то времето на мутрите е сега, а мутрите, освен в изпълнителната власт са и в прокуратурата. Можеш да ги видиш горе на снимките.
118
8
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Веднага щом прочетох опорната точка-знаете ли колко бизнеси сте прецакали и съсипали-веднага ми стана ясно колко поръчкови драскачи пишат в момента.Нищо де аз съм живял по времето на мутрите, знам какво е, вие не.Е сега може и да научите.
117
4
 
20
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
Най- после реални резултати , след разбиване на статуквото ГЕРБ. Изрязва се един *** и тумор от държавата.