Гешев разпореди проверка колко затворници са били в домашен отпуск

Екипите трябва да установят също има ли насилие зад решетките
Обновена: 14 юни 2021 14:41 | 14 юни 2021 14:40, Камелия Цветанова
99
Гешев разпореди проверка колко затворници са били в домашен отпуск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредено извършването на проверки в затворите и затворническите общежития.  Това е станало на 31 май, съобщиха от държавното обвинение.

На административните ръководители на Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Плевен, Ловеч и Враца, е възложено сформирането на екипи за извършването на проверки в затворите и затворническите общежития. Проверките имат за цел да установят спазват ли се разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и съответната актуална заповед на министъра на правосъдието, регламентиращи притежаването и забраната за притежаване и ползване на вещи и предмети от лишените от свобода.

В хода на проверките следва да се установи и дали пенитенциарната администрация еднакво и точно е прилагала закона при издаването на заповед за „домашен отпуск“ на лишените от свобода в периода 01.06.2020г. – 31.05.2021г.

Обект на проверката са и организацията на охраната в затворите и затворническите общежития, както и дали се спазва регламентирания в ППЗИНЗС ред при постъпили оплаквания за упражнено насилие – осигурява ли се незабавен достъп до медицински специалист, извършва ли се щателен медицински преглед, предприемат ли са незабавни действия по уведомяване на съответната прокуратура и изпращане на относимите документи, осигурява ли се допълнително освидетелстване на пострадалия от независим експерт и др.

Проверяващите следва да установят какъв е броят на регистрираните случаи на постъпили оплаквания за упражнено насилие и констатирани травматични наранявания за проверявания период, по колко от тях е уведомена съответната прокуратура и как са приключени образуваните преписки.

Докладите за резултатите от проверките следва да се изготвят в кратки срокове. Указано е в случаи на установяване на данни за престъпления или нарушения, да се предприемат необходимите действия за отстраняване на закононарушенията и ангажиране на наказателна и/или дисциплинарна отговорност на виновните лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев добре инспектира затвора, че нали е неговия бъдещ дом.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам временното правителство да ходи с извадени навън джобове.Защото буц не си вадеше ръцете от джобчетата.
47
3
 
2
 
! Отговори
Къде пише: преди 2 години
Къде пише в закона, че на публична образователна институция е забранено да събира или приема дарения от други институции или физически лица за определена кауза или за да подкрепи своята дейност или да се реновира по усмотрение на съвета на институцията?Забранено ни е да събираме пари или друго от ученици и родители, но приемаме дарения!
46
4
 
5
 
! Отговори
дъра бъра преди 2 години
Плика за Радев....смешки.С вашите подходи към вашите противници.И да го правят,не могат да ви догонят и след 100г.Шампиони по корупция сте,ненадминати!
45
2
 
1
 
! Отговори
Неприятно ми е ... преди 2 години
Да ви кажа думата "дарение" наистина е легална все още и незабранена ... и юридически имате право да видите какво ще направим с даренията - това не е изнудване, това не е рекет - това е жест на уважение и че цените и уважавате работата ни и предложените от нас решения.Crowdfunding господа ...
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев, плика за хитлера от корумпирания петков? Кога?
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев вече проучва условията в затворите за него и началниците му.
42
2
 
1
 
! Отговори
Неприятно ми е ... преди 2 години
Да ви подсещам, че решаването на тези проблеми макар, че е пуснато публично, струва тия пари за компенсация за близо десет годишния труд довел до тяхното решение - знаете сметките на училище "Авангард" понастоящем "Отец Паисий" - града го знаете Христо Ботев ви гледа дали отново ще сте прости скръндзи. Смятам, че решението на тези четири проблеми в дългосрочен план е безценно за цивилизацията ни и наистина се замислете върху казаното от Хана Ювиги Омуртаг - заслужени!
41
1
 
5
 
! Отговори
VB преди 2 години
Лятото идва - бъдете смели !
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То прокурора не вкарва в сатвора, вкарва съдът.
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г н Гешев, назначете проверка и за плика, който съветника на Радев Узунов взе от корумпирания митничар.
38
3
 
1
 
! Отговори
Споменах вече: преди 2 години
3. Законите на биониката - не закони на роботиката, че ако не ги бях преосмислил бълхата нямаше да бъде факт. Бионична система (органична или синтетична) в среда и с енергиен източник.4. Гравитационно облекчено извеждане в орбита.Искам си четири милиона за местоработата господа от Хага, Страсбург,НАСА, ЕКА, МОН, БАН, НХА искам си компенсацията и не ги искам за мен. Ще правим българския Баухаус - и ще го направим, ама скръндзата Борисов...знае на попове да дава а не къде трябва...
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радослав - Радославе, млъкни и не пиши, защото нищо не рзбираш.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ може и 10%, а тоя ще си отиде.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалист - Реално, какво е свърпил? Една голяма мутра не вкара в затвора, а само държа хора по 1-2 години в ареста ...
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не че нещо, ама те си ги пускат и никъде не се записва ...
33
6
 
16
 
! Отговори
Герб са гадове преди 2 години
Само да напомня, че в момента имаме служебно правителство. Тук някои които дори не знаят значението на думата преврат но я употребяват доста често.Имаше избори никой не можа да състави правителство и сега сме със служебно къде видяхте преврата.А този каскет на снимката е последния бастион на хунтата от ГЕРБ но скоро и той ще отече в канала.
32
5
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Гешев, да не пропуснеш да преброиш и Буда Борисов!
31
3
 
1
 
! Отговори
Споменах вече: преди 2 години
1. Космическата бълха - автономен бегач на дълги разстояния с електростатично-електромагнитен двигател излъчващ насочен поток от електрони.2. Вакуумното налягане на нефтените и газовите находища - 60 милиона години налягането на земната ***.а се е стабилизирало до положение при което изваждайки нефта и природния газ от находищата се получава вакуум, който се стреми да възстанови баланса и се пълнят с вода. Наливаме смлени листна маса и фекалии на два пъти с утаяване - в атмосферата намаляват!
30
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ спечели изборите и е първа политическа сила. Служебния кабинет е сбирток от съветски агенти назначени от др. Радев да отслабят и разтyрят държавата и да подготвят почвата за партизански преврат и превръщането на България в республика на путиновото ссср. Мечтата на всеки русофил (безродник).