Гешев разпореди проверка колко затворници са били в домашен отпуск

Екипите трябва да установят също има ли насилие зад решетките
Обновена: 14 юни 2021 14:41 | 14 юни 2021 14:40, Камелия Цветанова
99
Гешев разпореди проверка колко затворници са били в домашен отпуск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредено извършването на проверки в затворите и затворническите общежития.  Това е станало на 31 май, съобщиха от държавното обвинение.

На административните ръководители на Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Плевен, Ловеч и Враца, е възложено сформирането на екипи за извършването на проверки в затворите и затворническите общежития. Проверките имат за цел да установят спазват ли се разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и съответната актуална заповед на министъра на правосъдието, регламентиращи притежаването и забраната за притежаване и ползване на вещи и предмети от лишените от свобода.

В хода на проверките следва да се установи и дали пенитенциарната администрация еднакво и точно е прилагала закона при издаването на заповед за „домашен отпуск“ на лишените от свобода в периода 01.06.2020г. – 31.05.2021г.

Обект на проверката са и организацията на охраната в затворите и затворническите общежития, както и дали се спазва регламентирания в ППЗИНЗС ред при постъпили оплаквания за упражнено насилие – осигурява ли се незабавен достъп до медицински специалист, извършва ли се щателен медицински преглед, предприемат ли са незабавни действия по уведомяване на съответната прокуратура и изпращане на относимите документи, осигурява ли се допълнително освидетелстване на пострадалия от независим експерт и др.

Проверяващите следва да установят какъв е броят на регистрираните случаи на постъпили оплаквания за упражнено насилие и констатирани травматични наранявания за проверявания период, по колко от тях е уведомена съответната прокуратура и как са приключени образуваните преписки.

Докладите за резултатите от проверките следва да се изготвят в кратки срокове. Указано е в случаи на установяване на данни за престъпления или нарушения, да се предприемат необходимите действия за отстраняване на закононарушенията и ангажиране на наказателна и/или дисциплинарна отговорност на виновните лица.
 


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
За какво са ни? преди 3 месеца
Ми имаме нужда от нов окачен таван на четвъртия етаж...имаме нужда от градина на покрива, системи за затъмнение, игрови стаи (play rooms), нови мебели и подови покрития, звукоизолирано студио, нова техника за професионалните направления или ъпгрейд на предишното, библиотека (study room) - особено предишния ми рабодател много искаше библиотека, база за класически изкуства - графика, живопис, скулптура - и всичко това някъде четири милиона стигат, индивидуален стил за всяка класна стая...
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гешев добре инспектира затвора, че нали е неговия бъдещ дом.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагам временното правителство да ходи с извадени навън джобове.Защото буц не си вадеше ръцете от джобчетата.
52
2
 
2
 
! Отговори
Къде пише: преди 3 месеца
Къде пише в закона, че на публична образователна институция е забранено да събира или приема дарения от други институции или физически лица за определена кауза или за да подкрепи своята дейност или да се реновира по усмотрение на съвета на институцията?Забранено ни е да събираме пари или друго от ученици и родители, но приемаме дарения!
51
3
 
5
 
! Отговори
дъра бъра преди 3 месеца
Плика за Радев....смешки.С вашите подходи към вашите противници.И да го правят,не могат да ви догонят и след 100г.Шампиони по корупция сте,ненадминати!
50
1
 
1
 
! Отговори
Неприятно ми е ... преди 3 месеца
Да ви кажа думата "дарение" наистина е легална все още и незабранена ... и юридически имате право да видите какво ще направим с даренията - това не е изнудване, това не е рекет - това е жест на уважение и че цените и уважавате работата ни и предложените от нас решения.Crowdfunding господа ...
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гешев, плика за хитлера от корумпирания петков? Кога?
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гешев вече проучва условията в затворите за него и началниците му.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има много такива, които само се водят на отчет в затвора, а всъщност си прекарват повечето време в тях! Само си мислим че престъпниците получават правосъдие! Не виждам и главния Гешефт с какво ще промени това
46
1
 
1
 
! Отговори
Неприятно ми е ... преди 3 месеца
Да ви подсещам, че решаването на тези проблеми макар, че е пуснато публично, струва тия пари за компенсация за близо десет годишния труд довел до тяхното решение - знаете сметките на училище "Авангард" понастоящем "Отец Паисий" - града го знаете Христо Ботев ви гледа дали отново ще сте прости скръндзи. Смятам, че решението на тези четири проблеми в дългосрочен план е безценно за цивилизацията ни и наистина се замислете върху казаното от Хана Ювиги Омуртаг - заслужени!
45
0
 
5
 
! Отговори
VB преди 3 месеца
Лятото идва - бъдете смели !
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То прокурора не вкарва в сатвора, вкарва съдът.
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Г н Гешев, назначете проверка и за плика, който съветника на Радев Узунов взе от корумпирания митничар.
42
2
 
1
 
! Отговори
Споменах вече: преди 3 месеца
3. Законите на биониката - не закони на роботиката, че ако не ги бях преосмислил бълхата нямаше да бъде факт. Бионична система (органична или синтетична) в среда и с енергиен източник.4. Гравитационно облекчено извеждане в орбита.Искам си четири милиона за местоработата господа от Хага, Страсбург,НАСА, ЕКА, МОН, БАН, НХА искам си компенсацията и не ги искам за мен. Ще правим българския Баухаус - и ще го направим, ама скръндзата Борисов...знае на попове да дава а не къде трябва...
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тоя и *** като го види повръща
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Радослав - Радославе, млъкни и не пиши, защото нищо не рзбираш.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГЕРБ може и 10%, а тоя ще си отиде.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Реалист - Реално, какво е свърпил? Една голяма мутра не вкара в затвора, а само държа хора по 1-2 години в ареста ...
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами не че нещо, ама те си ги пускат и никъде не се записва ...
36
5
 
16
 
! Отговори
Герб са гадове преди 3 месеца
Само да напомня, че в момента имаме служебно правителство. Тук някои които дори не знаят значението на думата преврат но я употребяват доста често.Имаше избори никой не можа да състави правителство и сега сме със служебно къде видяхте преврата.А този каскет на снимката е последния бастион на хунтата от ГЕРБ но скоро и той ще отече в канала.