Предлагат съдия Галина Захарова да оглави ВКС

Предложението на Пленума на ВКС е с 83 гласа в нейна полза
11
Предлагат съдия Галина Захарова да оглави ВКС
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Върховния касационен съд с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на Висшия съдебен съвет кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. В заседанието на Пленума, проведено на 19.10.2021 г., са участвали 84 върховни съдии, като съдия Захарова не е гласувала, съобщиха от ВКС.

Писмено предложение до Пленума на ВКС за кандидатурата на съдия Захарова е направено на 14.10.2021 г. от съдиите от Търговската колегия на ВКС. В мотивите се казва, че правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост, които съчетани с богатия ú административен опит, добрата ú работа в екип и безспорния ú авторитет сред колегите, дават основание на съдиите от Търговската колегия на ВКС да направят горното предложение до Пленума на ВКС.

На заседание на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, проведено на 14.10.2021 г., също е взето единодушно решение за издигане на кандидатурата на съдия Захарова за председател на Върховния касационен съд. В предложението се подчертава: „През над тридесетгодишния ú стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност... С работата и поведението си както като съдия, така и като ръководител на Наказателна колегия допринася за издигането на авторитета на Върховния касационен съд сред магистратите и в обществото.“

Предложение до съдиите от Гражданската колегия на ВКС за подкрепа на кандидатурата на съдия Захарова е направено на 18.10.2021 г. от и. ф. ръководител на колегията. В него се казва, че Върховният касационен съд е институция, призвана да брани законността в страната, да е гарант на тази законност и този, който поеме поста на председател на Върховния касационен съд, следва да е в състояние да отстоява не само тези ценности, но и да има характера, смелостта и желанието да бъде опора и защита на съдиите на ВКС.

В предложението пише още: „Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и, надявам се, креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама!“

Галина Захарова е завършила „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж.

Във Върховния касационен съд съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия. Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.


11
Още по темата: Галина Захарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
А в милиционерското в Симеоново знаеш ли как се влизаше?Питам те за един с дядо, убит от комунистите, който впоследствие се оказа, че си е живял до 1968 г. в Банкя, с другият му дядо е починал 1975 г. в Хераково.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тая ли е посочена от Тиквата и Пеевски?Това гнезди на иди трябва да се разбие.
9
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Добър професионалист и уважаван юрист. Сдия от кариерата, познава детайлно цялата събедна система. Касационната инстанция се нуждае от такъв магистрат. Председателите винаги са били политически назначения. Според мен трябва и да бъде уважено мнението на коолегите й съдии. А те я подкрепят единодушно.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бе всеки знае как се влизаше право в Софийския преди 1989-та година. Гледат ти родата до девето коляно, дали баща ти, дядо ти са партийни секретари или деятели н БКП-то, и айде
7
2
 
4
 
! Отговори
До 1 и 4 преди 1 месец
Абе вие, асистентите, работа нямате ли си?
6
3
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 1 месец
Това нищо не означава!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази ли е най-зависимата и продажната?
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЮФ на СУ в периода 44-та до 89-та година преподаваха едни от най-големите и изтъкнати юристи на България. Витали Таджер, Петко Венедиков, Живко Сталев, Стефан Павлов, Борис Спасов, Лиляна Ненова, Йорданка Зидарова,Иван Ненов, Иван Апостолов и т.н., така че тя се е учила от най-добрите!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Припарила е, защото родителите й са били върли комунисти, ама плоската ти тиква не го схваща това.
2
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Тая жена е сериозно болна бе, какво ще оглавява!
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Завършила е ЮФ на СУ през 80-те, тогава все още беше с високо реноме, и смъртен не можеше да припари да учи там, особено пък "Право". Подкрепям!