КС реши: Ще се гледа искането на Гешев за Бюрото за защита

Решението е взето в сряда
28 окт 2021 19:38,
40
КС реши: Ще се гледа искането на Гешев за Бюрото за защита
Снимка: БГНЕС

Конситуционният съд е решил да допусне за разглеждане по същество искането на главния прокурор Иван Гешев за установяване на противоконституционност на разпоредба, отнасяща се за материалните активи на отнетото му Бюро по защита.

Решението е взето в сряда.

На 13 октомври главният прокурор внесе в Конституционния съд на Република България искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗИДЗЗЛЗВНП), пише БГНЕС.

Параграф 25 от Преходните и заключителни разпоредби на закона (обн. ДВ, бр. 80/24.09.2021 г.) предвижда дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, да се предоставят на Министерството на правосъдието (МП).

В искането до КС се посочва, че атакуваната разпоредба е в противоречие с чл.106 от Конституцията (в частта, според която Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество), с чл.130а, ал.2, т.6 и с принципа за разделението на властите - чл.8 от Конституцията. С приемането й се нарушава баланса във взаимоотношенията между висшите държавни органи в страната.

Редица решения на Конституционния съд сочат, че Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество. Тези правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по Конституция има други функции (инкорпорирани в чл.84 и чл.85 от Основния закон).

С атакуваната разпоредба на § 25 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗИДЗЗЛЗВНП Народното събрание на практика е задължило Министерския съвет да отнеме имоти – публична и частна държавна собственост (част от дълготрайните материални активи), дадени за безвъзмездно управление на Прокуратурата на Република България и ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, и да ги предостави на Министерство на правосъдието.

Нарушен е и принципът на разделение на властите, прокламиран в чл.8 от Конституцията, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната.
Недвижимите имоти, предоставени за ползване на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет (чл. 130а, ал.2, т.6 от Конституцията). Той е разпределил на Прокуратурата на РБ имотите, ползвани от Бюрото по защита към главния прокурор, и те са дълготрайни материални активи на ПРБ. Предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт, съобщиха тогава от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога няма да се оправим, не защото единствената причина е, че не избираме правилните....Ние сме си много зле. Целият народ сме в една лодка, но едната половина е пълна с вода, а другата половина суха.....Тези от сухата страна на лодката казват на другата половина да се оправят....Но лодката е една и няма как да потъне само едната част....
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не се окаже, че за Магнитски освен тоя с големите уши Гешев, са и няколко съдии от КС
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За псевдо юристите, с които очевидно е пълен тоя форум, КС проверява дали закона отговаря на Конституцията. Това е. Факта, че юпитата си създават закони както им идва или за да сме по-точни, превеждайки ги от законите на други подопечни на кралицата васални държави, не значи че тези закони могат да се приложат у нас. България е част от Европейското право, а не англосаксонското. Докато не научат това дето и смотаните тройкаджии от юридическия знаят, всичко дето пишат ще е за смях.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
31 не ви ли стана ясно, че юристите на ония дето много скачаха са гола вода. Не ви ли стига, че така подхлъзнаха Радев,че го поставиха в ситуация в която подлежи на реален импийчмант. Не разбрахте ли че умнокрасивите са тотални юридически некадърници. Това, което искате не се прави по начина по който го направихте. Но вие не разбирате от дума. Мислите се за най-умните, а сте тотал щета.
25
0
 
2
 
! Отговори
\m/ преди 2 години
Ще се прочистят нещата и в КС. Това което е кофата, ще иде на бунището.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КС остана последната крепост на коалиция ГЕРБ-ДПС.....................Политически поръчки. Битката е голяма.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега братиньо ще връща услуги на Бойко.
22
5
 
5
 
! Отговори
Има записи преди 2 години
Този поръчва убийства и терор на Пернишки мафиоти, казва кой да се унищожи и кой да не се пипа!
21
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе , къде е Рашков , нещо се изгуби напоследък.
20
9
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
На простия милиционер този същия КС ще му го набие грубо, защото кухата каскетна лейка разбира от право, колкото *** от кладенчова вода!
19
3
 
8
 
! Отговори
хе хе хе преди 2 години
Врякане, писукане и мрънкане. От радетели за правова държава, в която служби се закриват за един ден и законите важат само за опонентите. Радетели за европейски "ценности", принудителна ваксинация и дискриминация на мнозинството. В България наистина има крещяща нужда от промяна. И от адекватно възмездие за хора, навредили на на държавата, включително чрез недопустимо атакуване на установения в нея правов ред.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
още ли си играете на държава бе лумпенци. закривайте ги всичките псевдо министерства и коронясвайте херо мюстявя и някоя брикселска зелка за царе, и да си пускат заповедите по фейса. барем спрат да ни брулят като круши като сме им бащинийка....
17
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
браво на КС
16
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Каскет, Иванчева мина детектора на лъжата и го издържа. Сега е ваш ред с Ваклин да видим койнаджеба лъже. Само, ако имаш топки и смелост де.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежко се живее без хладилник за вино
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не се окаже, че за Магнитски освен тоя с големите уши Гешев, са и няколко съдии от КС
13
4
 
30
 
! Отговори
Братиньовците преди 2 години
ГЕРБ въобще не са изпегъртани. Техните калинки си останаха по местата и саботират Държавата.
12
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията постепенно надига глава. Да не забравяме че и Гешев у КС са назначени от мафията ГЕРБ-ДПС да й пазят гърба
11
5
 
28
 
! Отговори
гешевче преди 2 години
Олеле другарко - едни лоши батковци искат да ми вземат каскетчето!
10
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иска да му върнат ония брадатите талибани, с които влезе в Президентството.