Новият правосъден министър готова с бързи мерки за три месеца

Главният прокурор не отговарял на изискванията за длъжността
228
Новият правосъден министър готова с бързи мерки за три месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правосъдният министър Надежда Йорданова очерта спешните мерки в сферата на правосъдието с хоризонт три месеца.

"На първо място това е преструктурирането на КПКОНПИ, отделянето на антикорупционната функция спрямо функцията за отнемане на незаконно придобито имущество, като антикорупционната функция ще бъде укрепена, засилена с повече правомощия, но и с повече гаранции срещу злоупотребите на съответния орган", каза тя пред БНР.

Според Йорданова липсата на резултати в борбата с корупцията се дължи отчасти на "избирателното действие на комисията "Цацаров", а от друга страна отправените от тази комисия сигнали до прокуратурата ни изправят пред ситуацията дали тя ще реши да действа и да разследва или "отново ще отмести папката встрани и ще я забрави".

Втората линия на действие е свързана с изменения в Закона за съдебната власт и в НПК, поясни правосъдният министър.

"Ще въведем поетапно възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, с други думи да се обжалват отказите на прокуратурата да допуска разследване. Това ще става пред съдебна инстанция. Ние не бива да отворим тази възможност безкрайно, за всички възможни откази на прокуратурата, а само за онези, които имат висока степен на обществен интерес, по-висока степен на обществена опасност".

Третата линия е свързана с избора на нов съдебен инспекторат, уточни Йорданова и определи това като сложна политическа задача.

В момента се обсъждат различни модели как магистратът, който ръководи разследване срещу главния прокурор, да бъде избран така, че да не бъде в професионална зависимост от главния прокурор, посочи Надежда Йорданова.

Има няколко модела. Съвсем скоро ще ги видите. Най-добрият модел е промяна в Конституцията. Не сме се отказали от тази идея и ще работим, за да постигнем консенсус за това.

Има модели, които дори да не са най-радикалните, са достатъчно ефективни, за да отворят вратите за подобни действия на законодателно ниво, заяви Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев не отговаря на изискванията за заемане на длъжността и не се справя със своите правомощия, както изискват законът и етичният кодекс, категорична е тя.

Ще настоявам след като приключи конституционното дело да се разгледат сигналите срещу Гешев. Имам готовност да подам и нови.

Бюрократичната престрелка между МВР и прокуратурата трябва да спре и всеки трябва да си свърши работата, отбеляза още министърът на правосъдието.

Една от последиците на ината на Гешев е това, че въпросът за съдебната реформа е изнесен пред скоби и е задължителна предпоставка, предусловие въобще да се върви напред към Плана за възстановяване и устойчивост, коментира още Йорданова. По думите ѝ проблемът с главния прокурор не търпи никакво отлагане.    

Относно ВСС Надежда Йорданова коментира, че "колкото по-бързо освободят от себе си обществото, толкова по-добре за всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, айде- патки не пасем- скараха се с гешеф, че подгони червените крадци, после ристе и к-ия му се разсърдиха, че ги подгони и тях и айде готово- борци срещу корупцията. После на всички несъгласни по един етикет, че са гербери и готово. господ ше ви накаже всички вас, хитреци. На ,пари наготово нема, нема и да има.
39
5
 
12
 
! Отговори
С ПП ще градим !!! преди 2 години
Нии сме многу доволни госпожо министер, мащайте го тоз гешев че заради него няма растеш на кономиката. Като го махнем с колко ще ни дигнете заплатите на 2500 или наппаво на 4 бинки както обещахте?
38
13
 
6
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Завършила е нормално право в СУ, а не висше милиционерско и определено е далеч по-подготвена от юрист-милиционера Гешев. Юрист-милиционерите нямат място в правосъдието - във висшето милиционерско в Симеоново много важни правни дисциплини са с малки хорариуми и/или на текуща оценка, мястото им е в структурите с полицейски правомощия като МВР, ГДО, ГДИН, НСО и т.н.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типичната НПО адвокатка на финансиране от САЩ.
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39 Ти ли си, магдалинчев :)
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като й гледам тъпия блуждаещ поглед, ми става ясно, че нищо не разбира от право, камо ли от наказателно! Нека да иде на едно дело и да почне да пледира, та да я видим!
34
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 Много е просто, гербав - като сменим прокурора, изведнъж ще се окаже, че и по тези закони могат да се повдигат обвинения и играчите ще се въздържат от игричките си. И цената на тока ще падне.
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази жена е тотално некомпетентна по нищо. Каква съдебна реформа ще прави. Та тя не се е занимавала сериозно с право. Хал хабер няма от правораздаване. Той като по право ще участва в заседанията на ВСС там просто ще я сдъвкват. Ще види сама, Коко неука е. Това не са празните приказки пред избирателите, а реална действителност.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От изказването не става ясно Боко ще го дерем ли или само ще го колим
31
6
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Проблемът е, че престъпната олигархия иска да свали Гешев! Той си е тъкмо на мястото и ако можеха до сега щяха да го сменят!
30
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
Наблюдавам пълзящата диктатура на ДС и се РАДВАМ, че българите я подкрепят. Познайте защо?
29
6
 
16
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Ало секретарката на Маджото , запозната ли си с процедурата за сваляне на главния прокурор?И защо не повдигна въпроса за съдената власт , когато Ристьо беше министър и прави реформата? Много ви се иска да ги свалите , за да може Божко , Прокопиев и останалите олигарси кпито дадоха парите за протестите , да си развяват байряка! Но първо вижте какво е мнеието на ЕК и прокуратура и тогава говорете!
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Хело каже и каскета ще фръкне.
27
4
 
9
 
! Отговори
Голяма герб калинка преди 2 години
Гешев и Цацаров с топ не може да ги мръдне! А и няма защо да се напъват, че ако ги няма, лодкаря мънкащия Пинокио ко ще приказва...
26
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не е била любопвница на чичко Гешев? Личи си че още го обича. А Боко е сам с китарата :( колко драматично и покъртително
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше един филм "Надежда, безнадеждна" Героинята се беше кръстила така. Много готин филм беше, между другото. Вече не правят такива.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрай Каскета - и Цацата ще даде фира
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми кой ше е главен прокурор- като не е гешеф, ше има ли по-ниски цени и по-високи заплати? Как точно ше стане например с фирмите законни прекупвачи на ток? Ше смените прокурора или ше смените закона? Кое ше е по-ефективно? Или сичко сменяте само законите не сменяте? ай-дуци от класа.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21 Чак пък вековен - от 77 години :), даже малко по-малко
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма качества Гешев за длъжността.... Значи и който го е назначил така през пръсти - да понесе съдебна отговорност за ощетяване на Държавата!