Дечев: Първо ВСС ще научи за новите сигнали срещу Гешев

Откога процедура в закон се нарича политическа вендета, пита той
42
Дечев: Първо ВСС ще научи за новите сигнали срещу Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проучват се и се анализират нови сигнали, извън онези, с които миналата година бе отправено предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Това каза в интервю за БНР заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Още по темата
Той обаче каза, че е редно първо ВСС да ги научи, а после обществото. Емил Дечев прогнозира, че времевият хоризонт е "може би около месец".

"Част от сигналите, поне това, което се твърди от хората, подали сигналите, предполага насочване и към прокуратурата. Но пак подчертавам - това са твърдения на самите податели. Дали тези твърдения са достоверни, това трябва да се провери", уточни заместник-правосъдният министър.

Решението на Конституционния съд отваря възможността да започне отново процедурата, която започна бившият служебен министър на правосъдието и настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов. Най-вероятно Върховният административен съд ще даде указания на Висшия съдебен съвет да започне отново процедурата по искането за отстраняване на главния прокурор, направено по време на мандата на Стоилов, посочи той.

Когато неговото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор не беше разгледано по същество от сегашния Висш съдебен съвет, той обжалва това решение на ВСС пред ВАС, беше образувано административно дело. Но по повод на това, че в същия момент беше образувано и дело в КС за тълкуване именно на тази разпоредба – дали той има компетентност да стартира такава процедура или не, делото в административния съд беше спряно. Сега то трябва да се възобнови, стана ясно от думите на Дечев.

Така процедурите може да станат две, защото правосъдният министър Надежда Йорданова потвърди готовността си да поиска от ВСС отстраняването на Иван Гешев от поста му.

"Откога процедура, уредена в закон, се нарича политическа вендета? Това е много странно мислене", заяви Емил Дечев по повод квалификации от страна на прокуратурата на действия на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи. Според него "това е опит за прикриване зад политическа фразеология на хора, които заемат постове, които не са политически".

"Очаквам най-после да има произнасяне по същество на ВСС дали наистина има основания за предсрочно прекратяване на мандата или не. Очаквам обаче и отново да няма произнасяне по същество, а мнозинството в Съвета да приеме, че има друго основание, поради което искането не следва да се разглежда по същество като процесуално недопустимо. Очаквам всичко, коментира заместник-министърът.

Възможно е тази процедура да бъде стартирана и при следващия състав на ВСС, допусна Дечев. Според него съдиите, прокурорите и следователите, които ще избират новите членове на ВСС, трябва да задават на кандидатите и въпроса дали биха гласували за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Много бих искал новият състав на ВСС да не се избира по старите правила и да не се структурира по сегашния начин като съотношение на съставните му части. Дали обаче това ще се промени, за съжаление, зависи от парламента, който не знам дали подготвя такива промени – за начина на избор на членовете на ВСС и за промяна в съотношението между различните представители в Съвета, излъчени от различните власти. Не знам дали на парламента ще му стигне времето да направи тези промени, преди да бъде избран новият състав на ВСС", допълни Емил Дечев.

По думите му премиерът е имал изказвания, в които е посочвал своите съмнения за определени хора, но в никакъв случай не е казвал, че някой трябва да бъде непременно осъден или че е несъмнено виновен за определено престъпление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: ВССЕмил Дечев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
частият интерес е ЯСЕН, лодкарят заедно с лодкарите, на които им обещаваха държавни служби и участие в проекти искат да си върнат първенството и да управляват, защото той Славиту се оказа немощен и немАжещ
6
15
 
12
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До Анонимен---8 ... АлоУ , ако Киро е мУшенник, то какъв термин би бил подходящ за ''вожда'' ви от герб ---Бацето ?
5
10
 
4
 
! Отговори
Давам акъл преди 2 години
Разпускайте ВСС , само ядове ще ви създават и за напред , режете основно !Не вярвам че ще гласуват / както всички ние НЕ вярваме / за оставката на гл. Прокурор , ТА НАЛИ ''ТОЙ'' ГИ Е НАЗ-НА-ЧИЛ ?!?!?
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И вие ли ще представите изрезки от вестници?
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяло министерство получава държавна заплата, а работи за частен интерес. Това някък не може ли законово да се прекрати.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повярвайте ми, други хора са осъждани въз основа на много по-малко доказателства! В тая "държава" това е въпросът, дали искат да те осъдят или да те оправдаят. Не е въпрос на доказателства.
1
11
 
14
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Кво прай тоа Гешев та толко им пречи на тея беей, сънуват го сигурно