Прокуратурата: Закриването на спецправосъдието ще обслужи интереси

Държавното обвинение изпрати становище до Народното събрание
73
Прокуратурата: Закриването на спецправосъдието ще обслужи интереси
Снимка: БГНЕС

Със закриване на спецправосъдието ще бъдат удовлетворени интересите на ограничен кръг от лица, "застрашени" от специализираното правосъдие.

По този начин чрез механизмите на законодателната власт ще бъдат постигнати политически цели и ще се осъществи пряко политическо влияние върху работата на независимата съдебна власт.

Още по темата
Това се посочва в становище на Прокуратурата, подписано от главния прокурор Иван Гешев, до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателя на правната комисия в парламента Милен Матеев във връзка със законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура.

Промените бяха приети на първо четене преди седмици в правната комисия, като се очаква в близките дни да бъдат гласувани и в пленарна зала.

В становището се посочва, че мотивите, изложени в законопроекта, не съдържат задълбочен анализ на конкретни данни за работата на специализираните съд и прокуратура. Поставя се въпросът как ще бъде реализирана по-ефективна борба с организираната престъпност и с корупцията по високите етажи на властта, щом спецструктурите не са ефективни.

Според прокуратурата разрушаването на действащия в момента централизиран модел по делата за организирана престъпност ще окаже пряко влияние върху тяхната ефективност и ще възвърне отдавна изоставен модел, доказал своята непригодност. Допълва се, че с всяка година, от създаването й, резултатите на Специализираната прокуратура се подобряват като статистика и като качество на работа.

Законопроектът предвижда сериозни последици и за магистратите, тъй като ще бъдат засегнати правата им и един от конституционно гарантираните принципи - принципът на несменяемостта, който е пряко свързан с принципа на независимостта и с правната сигурност, се посочва в становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалист 16 От друга страна всички гледахме "Осемте джуджета" и не се питаме вече откъде 21-годишният син на Сарафов се е сдобил с толкова много имоти. Самият каскет също не е беден, между другото. Макар че обича да се радва на комфорт за наша сметка. А какво е преврат, така и не прочетохте в тълковния речник.
20
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
Той и да иска не може да подаде оставка.Началниците му не му разрешават .Те са си го назначили на тази длъжност да ги пази и го държат с компромати и подкупи.Не случайно Боко си го беше прибрал в Бояна.Направи му и ремонт за 400 хил. лв на къщата в която живееше.Само охладитя за виното беше 3000 лв.Ех докато не ви изчегъркаме всичките няма да се оправи България.Първо от тоя трябва да се почне и после къщуркатта им от карти ще се срути.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, представя с години отчет, от който се вижда, ме за първи път споносрите на Демократична България - Иво Прокопиев, Васил Божков, Баневи и Арабаджиеви за първи път влязоха в съда.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каскетът с години не представя отчет и статистика на спец-а, пък намира кусур на авторите на законопроекта, че не били направили задълбочен анализ. Ами, направи ти, каскет! Направи задълбочен анализ на "работата" на спец-а! Откога чакаме. Да се посмеем.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам на никой 100% .Нито Прокурори ,нито съдия ,нито лекар ,нито полицай ,нито военен,нито журналисти,нито политици,нито анализатори .Аз съм територия на продажни души
16
5
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
За да има присъди се произнася съд , а не Прокуратурата! А ние всички знаем, че българският съд е най-честният съд ,който може да се купи с пари! Факт е , че всички честни милиардери на прехода бяха освободени и пратени на почивка в чужбина, откакто превратаджията Радев докопа властта!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагъл каскет!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 Е, големи лицемери сте гербавите :) Онзи ден тук, в коментарите каква не я наричахте г-жа Кьовеши, как ли не я обиждахте. Сега се аргументирате с нейното мнение. Тя не знае какъв *** са всички в спец-а. Мисли, че ще можем да изчистим структурата и да я ползваме. Но ние знаем, че е невъзможно. Няма смисъл да си губим времето.
13
1
 
11
 
! Отговори
Ха Ха преди 2 години
Закривайте ги и ги пращайте за дълго време при Байос Ставракос!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня Апостол Хаджиев от Софийската градска прокуратура. Съветски възпитаник, член на БКП. Беше шеф на столичната прокурорска мафия, а онзи Никола Филчев му прикриваше мръсотиите. Разруши много невинни семейства, хора, а унищожаваше доказателствата срещу престъпниците, особено бизнеса на Васил и Георги Илиеви. Пенсионер е Хаджиев, живее си в къщата в Драгалевци. Дъщеря му я уредиха като криминалист в Италия.
11
1
 
15
 
! Отговори
Икики преди 2 години
Няма ли да спрете да показвате повече този каскет с завършено тротоарно право
10
5
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Откакто е създадено спецправосъдието няма нито една осъдителна присъда. Нали не смятате случаят с Иванчева за правосъдие?
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори Кьовеши го каза това, а кой има полза сами се сетете. С какво ще запомним най-жалкото управление в историята, бяване, протакане, отлагане, закриване, репресии, инфлация скоро и безработица недай си боже бомби.
8
3
 
8
 
! Отговори
Чичо Васко преди 2 години
На адресатите им е през гениталиите за мнението на Главния прокурор. Те са насадени на тези позиции именно затова. Скоро Главният прокурор ще е един фигурант. Също като Президентът на Република България.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спецправосъдието е българската инквизиция.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каскетът много дразни. Добре, разбра, че ще го закрият, престани да мрънкаш. Ето, ние разбрахме, че няма да подадеш оставка и престанахме излишно да апелираме към чувството ти за човешко достойнство, тъй като нямаш такова.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си прокурор е голяма работаМожеш да пратиш на съд всеки, който си поискаш, скалъпиш фалшиви доказателства и айде, обаче има и свестни прокурори, които стоят твърдо зад Закона. Малко са, но пак ги има
4
3
 
17
 
! Отговори
Това нормално ли е преди 2 години
Пуснал съм 4 жалби до Специализираната Прокуратура срещу ОПГ в град Перник и всичко се потулва! МСГ
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън от властта мафията (жалкия фигурант и шaйкaта му rpиндъри)
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом от прокуратурата вият на умряло от как са на власт това правителство,значи България е на прав път и има надежда!!