МВР дава на Прокуратурата проверката за цените на тока

Според полицията има данни за стопанско престъпление
10
МВР дава на Прокуратурата проверката за цените на тока
Снимка: БГНЕС

МВР ще предаде прокуратурата материалите от проверката за цената на електроенергията.

Според вътрешното министерство невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени.

Проверката е започната през септември 2021 г. и е инициирана след сигнал за необосновано висока цена на електроенергията, предлагана на платформата за търговия на Българската независима енергийна борса в сегмента "Ден напред", съобщи МВР.

Обект на проверката е бил периодът между месеците юни и август 2021 година, когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигала до 400 лв. за MWh. 

Според МВР може да се направи обосновано предположение, че длъжностни лица от „ТЕЦ Марица изток 2" са осъществили състава на престъпление по чл. 219 от НК (стопанско престъпление) и от това са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба.

Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност БЕХ ЕАД, което е предприятие с преобладаващо държавно участие и господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, чрез определено дъщерно дружество, да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност за пазара „Ден напред". 

Установено е също така, че за периода от 15.07.2021 г. до 3.08.2021 г. са работили само две генериращи мощности на „ТЕЦ Марица изток 2", а  след 4.08.2021 г. постепенно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е увеличила произведената и включена в електроенергийната система електроенергия и цената бележи рязък спад в края на периода - от 300 на 180 лв., при включени 5 генериращи блока на „ТЕЦ Марица изток 2".

Информация е изискана от КЕВР, от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), „ТЕЦ Марица изток 2“ и Българската независима енергийна борса. Създадена е била и работна група между експерти от ГДНП и КЕВР, която извърши проверка и направи анализ на предоставените документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Не знам преди няколко години се случи нещо много странно - не беше сън макар, че много спя и сънувам много интересни и вълнуващи сънища, че ще ме убие токов удар и други неща, но всичко е в Божиите ръце.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
vseko bulgarche ima pravo na prozrachna info v rbg. kopia na dokumentite tuka. ili spirame na plastame danaci.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на тока води до сараите, а цената на газта до Банкя. Някой да не е разбрал?
4
1
 
8
 
! Отговори
Кера преди 2 години
До Анонимен: О извинявай Анонимен, изпреварил си ме с първия коментар по този жизнено важен за всички, които купуват електроенергия у нас ... Ама тя Украйна е по-важна. И украинките дето приемат само помощи с етикетчета от магазина и държат на стандарта, който са имали в родината си преди да избягат ...
3
0
 
19
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Производствените мощности са си същите от времето на бай Тошо. Инженерите и техниците получават същите заплати. Ама цените на тока хвърчат нагоре. Пита се: кинтите в чий джоб отидоха?
2
7
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
МВР от Министерство на вътрешните работи в една правова и демократична държава се превърна в Министерство на Народната милиция на Хунтата на Черепа и фигуранта и от орган извършващ превенция с/у престъпността и закононарушенията се превърна в репресивен орган за политическа употреба ... време е рашкоФците и техните кукловоди да си получат заслужилото и от "Народни обвинители" да се превърнат в обвиняеми от Прокуратурата и българското правосъдие ... !!!
1
0
 
13
 
! Отговори
Кера преди 2 години
А, туй тя ! Най-важната за редовия българин информация и няма коментари ?! Абе всички ли в България са на собствено енергоснабдяване, че на никой не му пука за цената на която купува ел.енергия ?!