Как трябва да изглежда съдебната реформа?

Къде е мястото на прокуратурата?
Обновена: 5 апр 2022 21:20 | 5 апр 2022 20:46, Екип на Bulgaria On Air
8
Как трябва да изглежда съдебната реформа?

Спецпрокуратурата проверява сигнал на ГЕРБ за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. Проверката е свързана с престъпления по служба "от лица, заемащи висши публични длъжности".

"Не може да има печеливш във войната между прокуратурата и правителството. Но, за съжаление, конфликтът е заложен не само в личностните характеристики на едно или друго длъжностно лице, а и в самата структура на съдебната власт. Прокуратурата няма причина да бъде в структурата на съдебната система. Мястото на прокуратурата е в изпълнителната власт. Съвсем нормално е главният прокурор да е министър на правосъдието", коментира бившият министър на МВР Емануил Йорданов в "Денят ON AIR".

"Аз смятам, че мястото на прокуратурата все пак е в съдебната власт. Възможно е чрез конституционни промени да отиде в някакъв самостоятелен съвет, но в нашата незряла демокрация, ако прокуратурата излезе в изпълнителната власт, има рискове от още по-голям произвол. Не сме готови за такова разрешение на въпроса", обясни адв. Людмил Рангелов.

Йорданов изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че в момента прокуратурата може да прави всякакви глупости и не носи никаква отговорност - за всички гафове на прокуратурата отговорност носи обществото. Адв. Рангелов обърна внимание, че всяка от институциите използва своите правомощия за някакъв вид реванш и демонстрация срещу другата, а това не е добре за върховенството на правото. Според него преди смяната на ВСС няма как да се отстрани главният прокурор Иван Гешев.

"Най-успешната кампания се оказа да плюеш по Бойко Борисов и да обещаеш, че ще смениш Гешев. Друго не ти трябва - печелиш", заяви Йорданов.

"Тази фиксация върху предсрочното отстраняване на Гешев очевидно в известна степен омръзна на обществото. Освен това голяма част от него видя, че много от политиците върху този лозунг изградиха цялата си политическа биография. Това не може да бъде сърцевина на политическа концепция, която да те доведе на власт. От това износване на темата, вече и протестите станаха толкова вяли. Плюс добавени многобройните други проблеми пред властите", посочи адв. Рангелов.

По думите на бившия вътрешен министър темата за оставката на Гешев няма да отпадне от дневния ред на българското общество. Йорданов разясни, че ако той успее да се закрепи, ще добие отново самочувствие и ще последва следващият гаф.

Според адв. Рангелов премахването на специализираните съдилища не е реформа, а съдебна реформа може да бъде извършена само с промени в Конституцията. Йорданов поясни, че премахването на спецсъдилищата е премахване на съдебен тумор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: прокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Облечена в зелено ! преди 2 години
Облечена в зелено , цялата пожълтяла и гледаща в синьото небе !
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дегешевизация и дегерберизация на съдебната система.
4
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Дядка,кога да узреем,та да извадим прокуратурата от съдебвата власт.140 г.откакто пак сме държава,и *** все не сме узряли.Спешна промяна на конституцията,и гешефтурата вън от съд.с-***.Нещо повече-предлагам автоматично уволнение на всички прокурари,и ре-подбор.Както в МВР.Издевателствата и корупцията да в гешефтурата.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно само плюене по Гешев и Борисов не е достатъчно, да България едвам събраха 6 % на изборите.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магистратската професия трябва да стане мандатна. Примерно всеки завършил "Право" и придобил юридическа правоспособност може да стане съдия, прокурор и следовател (магистрат) за срок от 7 години, като може повторно да бъде избиран за същия срок, но не повече от 14 години. Така всеки ще бъде обективно избиран и всеки млад юрист ще може да види магистратската позиция, понеже сега са се наврели едни, от 30 години са там и няма пускане на кокала - корумпирани, независими и т. н.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че ние от 33 години сме в съдебна реформа. Изредиха се и европейски и американски експерти с дузини. Сега пак ли наново? Порочен кръг.