Прокуратурата ще проверява таксите за извозване на отпадъци

Предмет на проверката са разпоредби от общинските наредби
3 юни 2022 11:25, Анисия Иванова
8
Прокуратурата ще проверява таксите за извозване на отпадъци
Снимка: Прокуратурата

Върховна административна прокуратура (ВАП) започна проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги за събиране и извозване на отпадъци, приети от общинските съвети в страната.

Предмет на проверката са разпоредби от общинските наредби, в които се предвижда, че декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци, поради неползване на имот, се подават до определена дата - 31 октомври или 30 ноември.

Според действащата към момента разпоредба на чл.71 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци се подава до края на предходната година в общината по местонахождението на имота.

ВАП намира, че с въвеждането на по-кратък срок от законоустановения е възможно да се създадат предпоставки за неоснователно обременяване на гражданите с финансова тежест.

В обхвата на проверката са включени и норми от общински наредби за въвеждане на изисквания, условия и критерии за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, които не почиват на законово основание.

От ВАП е съобразено, че органите на местна власт не са компетентни да определят условията, при които не се дължи въпросната такса.

Такива случаи са разкрити в общини Видин, Несебър, Бобов дол, Пазарджик, Долна Митрополия, Стамболийски.

Целта на мерките на ВАП е да се елиминира неравното третиране на гражданите по отношение на дължимите от тях такси за битови отпадъци. В тази връзка към момента, въпреки началния етап на проверката, са подадени 4 протеста до административните съдилища в страната. Проверката на ВАП продължава. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
zasto belgrad i dubai ne vrastat v bg vasilev i bojkov? zasto ne protestitate v mediite, v eu sada, v strastburg i haga?!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
koi prodade obstinskata banka, koga, na kogo i zasto? koi upravliavashe obstinskata banka do neinata prodajba?
6
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Анонимен 4: Малкоумник, вземи пиши като хората бе!
5
1
 
1
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Трябва да се таксува имотът независимо дали се ползва и колко се ползва. Ползването е нещо за което може и се лъже прекалено много. Който не иска да плаща - да продава имота. Иначе щом имаш пари за имот трябва да имаш и за съответните данъци.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
koito kupuva komunalen bg service za otvejdane na svoi personalni bokluci ot bg adres na jiveene ili rabota v publichnite obstinski bg depa za unistojavane, recyclirane, da si plasta na kilogram za kefcheto obstinskite higienni rabotnici da mu praviat service po otvejdane i recyclirane na lichnite i firmeni otpadaci. umrelite i ikonite v monastirite plastat li taksa smet?!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
майка ми е зъболекар и трябва да плаща за биоотпадък и да идват да й го изхвърлят всеки ден, но идват само веднъж годишно и то за да съберат таксата за целия период. дори тогава не го изхвърлят, аз го хвърлям и то в кофите с всичко останало. поне кл0шарите даса доволни и да имат с какво да се боцкат
2
1
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Кой, герПерския каскет ли ?1 ___Забрави, няма да пипа хората на ОПГ герПдпс !!!
1
4
 
1
 
! Отговори
ПОКЛОН! преди 1 година
БРАВО НА ГЕШЕВ!