Оставиха в ареста задържаните у нас във връзка с атентата в Истанбул

Определението на съда е окончателно
29 ное 2022 19:40, Красимир Ангелов
1
Оставиха в ареста задържаните у нас във връзка с атентата в Истанбул
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в София остави за постоянно в ареста задържаните у нас за съпричастност към атентата в Истанбул от 13 ноември. Това са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Определението на съда е окончателно.

Още по темата
Заседанието днес беше по искане на обвиняемите, които настояваха за по-леки мерки за неотклонение. То беше закрито от съдебния състав, по искане на прокуратурата, заради секретни материали на ДАНС.

Съдът намери, че има достатъчно данни да остави обвиняемите в ареста, както и че има опасност да се укрият.

Според съдебния състав има данни, че Топал, Калак и Аксакал са участвали в трафик на хора от Турция за България и вътре в страната ни. Но отбелязва, че няма данни за тяхна съпричастност към терористична дейност във връзка с атентата в Истанбул.

За Амран Абдулрами съдът не намира данни, че има отношение към трафика на хора, но може да се направи евентуално предположение за съпричастност в терористична дейност.

От определението на съда стана известно още, че от турска страна са изпратили след атентата информация за три телефонни номера, за които се твърди, че са използвани, за да подпомогнат хора, замесени в атентата. За единия номер няма данни да е активиран в България, вторият е активиран у нас, а третият е намерен в центъра за настаняване в Бусманци.

Според показания на друга обвиняема, която е с по-лека мярка за неотклонение, Абдулрами не е искал да бъде свързван с телефона и я е накарал да го държи у нея, като е заплашил, че ако не го направи, ще го даде на дете.

Съдът отчете още, че част от лицата, за които се твърди, че са организирали трафик на хора и са подпомагали обвиняемите, са на свобода и не са задържани. Адвокат Аделина Натина коментира пред журналисти, че телефонът, свързан с арабския гражданин, е активиран в Турция и му е даден в Турция от трафикантите, които са го превели в България. Като не е известно след активацията още колко хора са го ползвали. По думите ѝ турските власти не твърдят, че Топал, Калак и Аксакал са свързани по някакъв начин с атентата.

Адвокат Тодор Тодоров, който защитава Абдулрами, коментира, че няма никакви доказателства досега, че от намерения телефон са водени разговори с някого от групата на терористите. Това са предположения на турските специални служби и в момента всички задържани са плод на техните действия, нашите следват указанията им и ги изпълняват. В момента очакваме материали от турските служби за евентуалното използване на телефона, добави Тодоров.

(БТА)
 


1
Още по темата: Истанбулатентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как ги задържали едновременно арабския гражданин обявен за главен участник в теракта,който имал задачата да намери каналджии на борсата за прехвърляне през граница на другите арабски участници в теракта при негово участие щото всичко се извършвало веднага след теракта бързо насочено към българска територия през нашата граница с Турция и арабската гражданка носела телефон,но чий-активиран или другия не/активиран от лагера Бусманци и тримата молдованци как участващи с тях,но не превозили тез и др.