Оправдаха бивш зам.-министър по дело за злоупотреба с евросредства

Александър Манолев бе обвинен в невярна информация по дело з т. нар. къщи за гости
Обновена: 16 май 2023 12:43 | 16 май 2023 12:43, Стела Стоянова
29
Оправдаха бивш зам.-министър по дело за злоупотреба с евросредства
Снимка БГНЕС

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с евросредства, дадени за къща за гости. Това съобщават от Окръжния съд в Благоевград, който гледа делото на първа инстанция.

Манолев беше обвинен от прокуратурата заедно с Ана Димитрова. Според обвинението от началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. те са представили пред Държавен фонд "Земеделие" неверни сведения в заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански, за да получи ЕТ на Димитрова 391 160 лв. по европрограмата за развитие на селските райони.

Още по темата

Димитрова също е оправдана. Прокуратурата има право да протестира пред Софийския апелативен съд.

Името на бившия зам.-министър беше съобщено от САЩ редом с това на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, като санкциониран, но за разлика от тях неговата санкция не бе закона "Магнитски". В съобщението на САЩ се казваше, че в качеството си на зам.-министър Манолев е участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода. На Манолев и семейството му им е забранено да влизат в САЩ.

Бившият зам.-министър на ГЕРБ хвърли оставка през 2019 г. покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения. В края на същата година прокуратурата му повдигна обвинение, а антикорупционната комисия КПКОНПИ започна производство за конфликт на интереси, че докато Манолев е бил член на управата на фонд "Земеделие", не е декларирал икономическата си свързаност с фирмата на Димитрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 11 месеца
Всички на края ги оправдават !Така работи съдът в България !
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
У България че има осъден министър..алоооооооо...
26
0
 
6
 
! Отговори
Невинен преди 11 месеца
Някъде бях чел един Бисер - Виновен до заплащане на противното.Много точно казано
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като си платиш на "когото" трябва те изкарват невинен
24
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
Никой не си е мислил че ще го осъдят. А 100тицире други за които удобно е изтекъл давностния срок и не попадат в никакви проверки, за тях нещо? Сега даже може да осъди и прокуратурата и да му платят обезщетение. Тотална трагедия сме. Ама малко ни е.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен (18) Другарю, а в Расия дори не им се налага да се развеждат за да крадат. Просто целуват на Путин шнура и готово.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бг съд е съставен основно от корумпета.Тоя е невинен. Не е крал. Не е от ГЕРБ. Даже и министър не е бил. Жена в мъжки дрехи е. Не е навършил пълнолетие дори. Каквото и да поискате, срещу съответната сума българският съд ще ви отсъди.Съдът реши на теб да го даде. Детенцето с меченце то в ръце.
21
0
 
8
 
! Отговори
wakabayashi преди 11 месеца
Всички знаем каква е схемата само прокуратурата не знае!!! Я се опитайте да наемете тия къщи за гости... винаги са заети и няма места ;) В едно село до Ябланица има 2 такива къщи опитах да наема и двете за следващата година и двете бяха заети ... няма значение за коя дата. Имат си фиктивни сайтове ,фиктивни гости и т.н.т .
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Некви про'с'таци чакат пак некви ЧУЖДИ списъци... той Тиквата още преди 10 години ВИ каза, че сте про'с'ги и само за мачкане ставате. Но как да го вденете, като сте си про'с'ти?!
19
0
 
8
 
! Отговори
Поговорка преди 11 месеца
Гарван на гарван око не вади! Който не знае - чете пак!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 16 Е и? Костов се разведе, за да може Елена да приватизира. В края на краищата, това е ЕС демокрацията.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че те ВСИЧКИ пари от ЕС СА ЗА хора на ЕС. Това им е смисъла. Но неграмотните про'с'таци как да го схванат?
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Голям смях, племенницата му, не той е в документите. Къщите за гости са апетитна хапка, по този въпрос има какво да каже и бившата министърка на регионалното развитие Виолета Комитов. Прехвърли двете къщи за гости край морето на дъщеря си и стана "чиста и бяла".
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия Мъ.р.ши никога не са виновни, НИКОГА. Е как да вярваш на Тия, на прокурятура, на полиция, на институции и всички които са се наредили в властта? Преди повече от 15г. емигрирах с семейството ми защото бях отвратен какво се случва. Явно сега нищо не е по различно. Май и още по лошо е станало. Жалко за хората които вярваха че нещо ще се промени.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не може ли просто да арестуват съдиите и цялото опг на Манолев да влезе зад решетките? Точно така направиха американците с един списък
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е тези съдии, които са го оправдали много ще влезнат в списъка Магнитски и извън Суифт, така че да събират пари в брой. Да питат Ирена Кръстева как е да си член на семейството на престъпник неоправдан от американски съд. А този Манолев е такъв престъпник, че не трябва и ден на свобода да седи
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо ново под небето!Ако всичко действаше,половината управляващи трябваше да са в панделката,защото всички са замесени в ***,смрад те винаги излизат сухи.....
11
1
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 11 месеца
Може да е *** син, но е евро-атлантически *** син !
10
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички чисти като сълзи! Да сте видели в последните 33 години осъден политик, министър! НЕ! Няма и да видите! Егатиии и съдебната система, егатии и държавата!
9
0
 
27
 
! Отговори
Дед преди 11 месеца
Има получени пари от еврофондове,няма къща за гости,има служебно влияние,няма престъпление,има факти ,няма доказателства!БРАВО на съдебната система.Този където и да се беше родил в друга държава за това щеше да лежи поне няколко години.ЧЕСТИТО!