Съюзът на съдиите поиска отстраняване на Гешев, Сарафов и Тодоров

"Не се уронва, а направо се унищожава авторитетът на съдебната власт"
17 май 2023 10:35, Стела Стоянова
86
Съюзът на съдиите поиска отстраняване на Гешев, Сарафов и Тодоров
Снимка БГНЕС

Висшият съдебен съвет да отстрани незабавно Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров от постовете им в прокуратурата. Това призова Съюзът на съдиите в България. Организацията призовава всички членове на ВСС също да освободят постовете си и да бъде извършена проверка от Инспектората към ВСС.

В позиция до медиите от съюза пишат, че „многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди  избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества“.

Развитията от последните дни не допринасят за укрепването на авторитета на съдебната власт, а напротив – „сами по себе си се превръщат в демонстративно доказателство за тежко накърнената независимост на съдебната власт, което дискредитира способността ѝ да устоява на политически, партийни и личностни въздействия“, се казва в позицията.

Съдиите посочват също, че след взрива до кортежа на Иван Гешев ВСС категорично е отхвърлил идеята да обсъди случилото се, но на 12 май – след като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви намерението си да иска оставката на Гешев и беше подкрепена от ДПС – в част от мнозинството е настъпила „магическа и радикална промяна“, предава Би Ти Ви.

Още по темата

„Иван Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката си пред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, дори чувства на обида от „предателството“ на политици и политически партии. Цялото драматично изложение на Иван Гешев беше несъмнено политическо и лично, показващо, че длъжността му и цялата съдебна власт се използват само като инструмент на тези амбиции“, посочват от съюза.

„Вече не може да се говори само за уронване авторитета на съдебната власт. Не се уронва, а се унищожава авторитетът на съдебната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било длъжност в съдебната система. Очевидно е, че само отстраняването на едни лица и избирането (назначаването) на други по същите критерии и процедури, не е в състояние да реши дълбоките системни проблеми на съдебната власт“, допълват от съюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
стига лицемерие сега се сетили да искат оставки целият ввс да си подава оставкитенаправихте държавата за смях по света
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ искат контролират съдебната като в Украйна където всички бяха на ЦРУ.. Борбата е между краварските метастази
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този "висш" съдебен съвет ще се загрижи ли за делата на трупчета? За корумпираните политици? За бездействието на КПКОНПИ? За беззаконието в институциите които трябва да налагат точно законието? Ако Гешев е решил да започне да действа по делата на трупчета, като не можеш да го остраниш, тогава удряш по всички, дори и по твоите бушони? Това ли се случва? Гешев работи, вкарай хората от делата на трупчета в затвора! Ще спечелиш хората. Който има хората той печели.
14
0
 
16
 
! Отговори
Шишо преди 11 месеца
От съюза (камарата) на строителите да е самосезират и да построят трудови лагери за съдии, прокурори, политици, милиционери, митничари, олигарси....
13
2
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 11 месеца
Те тоз съюз на съдиите, не беше ли командван от Лозан Панов, който пък беше много, ама много близък до ДБ и други " демократично" ориентирани лица и фирми.... И що изведнъж решиха да изразяват позиция? До сега къде спаха и мълчаха? Интереса клати феса....
12
1
 
13
 
! Отговори
Ало ,съдиите преди 11 месеца
Огромна част от мнозинството НЕ искаше Гешев за Главен прокурор.Но вие го избрахте.И не зачетохте мнението на обществото.Сега ГЕРБ и ДПС искат главата на Гешев и вие се разбързахте .Изводът е,че не служите на обществото,а на Борисов и Пеевски.
11
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
АССГ 1г. не можа да реши казус за трети курс право. Защото така му диктуваше Орлин Алексиев. Накрая го реши сега ВАС още 1г. ще го бави. Защото така диктува Орлин Алексиев. Да ви ... на авторитета дето един дребен олитарх може да ви диктува.
10
0
 
14
 
! Отговори
Данини преди 11 месеца
Как се унищожава нещо несъществуващо?!
9
3
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 11 месеца
Боко ще им даде кюлче от благодарност , че така изведньж се загрижиха за правосьдието
8
2
 
21
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
Съдебната власт в България авторитет няма. Няма какво да се уронва и унищожи. Съдебните решения се носеха неподписани даже и в тази смешна власт - Президентството. Съдиите и протурарите в България са мафиотска каста която се самоназнаава, самовъзнаграждава и самоНЕконтролира.
7
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
Нека всички дружно вдигнат летвата!
6
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Аз съм За. На мач като се скарат, съдията вади червените картони на всички.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ние искаме смяна и на съюзът на съдиите и пълното му изчегъртване. Всички у.т.репки на държавни заплатки
4
1
 
20
 
! Отговори
обективен преди 11 месеца
Охооо ,ама ние и съдебна система ли сме имали !! А аз си мислех ,че тя само пази мафията от затвора !!!!
3
1
 
15
 
! Отговори
Правилно преди 11 месеца
ВСС да отстрани Гешев,Сарафов и Тодоров.И след това да се саморазпусне.И да почнат да отговарят,защо два пъти спасиха Гешев с огромно мнозинство?
2
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Охххх, кво стана ся? Както се казваше едно време "копие в ГЗ" :)))))))))))))))))))))))))
1
7
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 11 месеца
Тия пичаги искат да измькнат боко от кашата ама няма да мине номера