Арестът на мъжа, счупил плоча на МОЧА, е незаконен

Това е решил Софийският районен съд
20 май 2023 13:21, Александър Попов
129
Арестът на мъжа, счупил плоча на МОЧА, е незаконен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Арестът на Светлозар Раянов, който счупи плочата на МОЧА е незаконен, съобщи пред Fаktor.bg адвокат Биляна Коцакова, която цитира решение на 97 състав на Софийския районен съд.

Заповедта за ареста на Раянов е издадена на 23 февруари тази година от Торян Златков, служител на СДВР, след като самоличността му е била установена чрез видео наблюдение.

Председателят на съдебния състав Мила Лазарова смята, че задържане по чл. 72, ал.1 по Закона за МВР съставлява ограничаване на правото на свобода.

Това беше очаквано и справедливо решение. Виждаме, че подобни арести намаляват реално, както и грубото отношение към задържаните, но въпреки това тези действия се неоправдани. В случая на полицая издал заповедта за арест са дадени указания, той е бил просто изпълнител, коментира Коцакова.

Според правозащитници обаче МВР продължава да налага двойни стандарти при подобни инциденти. Така например при незаконното възстановяване на счупената плоча с позорния надпис от активисти на БСП, нямаше арестувани и установени нарушители, след като дори в Княжевската градина са влезнали с автомобил. Подобна е ситуацията и с откраднатото преди време на протест украинско знаме. Една година МВР не може да открие извършителя, въпреки че в района на паметника има камери за наблюдение, а по случая дори е образувано досъдебно производство.

Припомняме, че в края на февруари Светлозар Раянов, който е д-р на природните науки на Техническия университет в Дрезден разби с чук плочата на паметника на съветския окупатор в София. Тогава Раянов се аргументира, че е предприел тези действия в знак на протест срещу мръсната война, която Русия води срещу Украйна, но и категорично е несъгласен с текст изписан на плочата – че българският народ е благодарен на Червената армия за „освобождението“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
До горския преди 8 месеца
Светлозар Раянов, който е д-р на природните науки на Техническия университет в Дрезден разби с чук плочата на паметника на съветския окупатор в София. . . . . . . . . Този е горски! За какъв д-р, че и на природните науки? Аз си мислех нещо физика, химия, математика, той горски! Това е Forstwissenschaftliche Beiträge Tharandt : = Contributions to Forest Sciences. Единствения плюс, че не лъже, че е бил в Харвад!
98
0
 
1
 
! Отговори
СПАС преди 8 месеца
И АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С БАЩАТА НА ТОЯ РАЙЪН, ЧЕ НЕ ГО Е МЕТНАЛ НА РОГОЗКАТА, НО НЕ ЧУПЯ ПАМЕТНИЦИ СЪТВОРЕНИ ОТ НАРОДА!!! А ДРАСКАЧИТЕ НА ПОДОБНИ СТАТИИ ЩЕ БЪДАТ ЗАПОМНЕНИ.......................
97
0
 
0
 
! Отговори
много интересно преди 11 месеца
Значи,когато малка България обявява война на САЩ всичко може!А когато САЩ влизат във войната и почват да бомбят не можело така!?Когато СССР влиза на територията на България и отнема нейната независимост ,и слагачите и правят паметник може!Но когато някой е против тази политическа изгъзица не може!?Да ви имам и акъла и достойнството на българи!Баси noмиятa!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
т.е. да ходя да чупя паметника на Рейган в Южният ? Отивам, чупя и се прибирам ненаказан с пакет пуканки у нас да гледам как ми обсъждат действията по битиви.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въпросният д-р на науките защо нвземе *** и да чупи паметника на Съветската армия в Берлин или на хълма Гелерт в Будапеща? Смятам, че ще бъде осъден за умишлена публична проява на обществения ред на 6 месеци затвор и ще бъде уволнен от Техническия университет. Тук е намерил държава с неспазване на законите.
94
1
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
арестът е незаконен, но па човека има идеална легенда да се направи на експерт-опозиционер, да му дадат нпо с офис и служебен превоз и да обикаля сутрешните блокове да се прави на интелектуалец.
93
3
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Този Раянов защо не отиде и да потроши коня на Цар Освободител , и той е руски ? И да сложат паметник на един каубой на кон. Някои се опитват да заличат историята ,но колкото и да се напъват ,Русия е освободила България от турско робство , докато янките по това време са избивали коренното индианско население. И не бъркайте историческите факти с изстъпленията на съвременните политици.
92
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
В Самоков мо.ч.а има друго приложение
91
2
 
1
 
! Отговори
Фитьо преди 1 година
Който чупи вече ме купи.
90
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кангото ще свърши пд-добра работа от *** .
89
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 93 Точно това му е истинското име на този "паметник". Паметник означава че е в памет на някого, а в България няма убити съветски войници при военни действия нито един, има само умрели от препиване. В чия памет е тоя "паметник". Защо няма нито един паметник на 40 хиляди българи убити във ВСВ? MOЧА е точното наименование на тая русофилска конструкция Монумент на Окупационната Червена Армия.
88
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Раянов е някакъв изкукал.В интервюто по Нова каза,че не бил запознат с Втората световна война.Как така?Иначе тръгнал да руши паметник,свързан с тази война.И между другото този паметник не се казва така.Никога не е имал това име,което е в заглавието.
87
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилската проcтащина няма граници. Вместо сами да си бутнат гадния кумир символ на руското робство в България те ходят да се бият заради него.
86
21
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Пак ще я счупиме плочата. Пък те пак да събират пари да я възстановяват.
85
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,Значи бутаме трошиме и закона ни пази. Евалата съдиите. А ще ни платлите ли за репресията от полицията? Щото ако не ни платите ще ви съдим в Страсбург, а както знаете в Страсбург празно няма.
84
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е. СРС насърчава всякакви вандалщини с решенията си. Най-скапаният съд в България.
83
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кое в тази ужасна държава е законно?! Зад всеки произвол на институциите стоят някакви политически или корпоративни интереси, а изкупителна жертва е обикновеният човек. Това се нарича "Лов на вещици".
82
5
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Съдът в Бг е гротескна смешка, *** на фракционни и на чужди интереси. Бг съдиите са политически обвързани интересчии иняма нищо независимо и безпристрастно в тях. Съдът отразява българското съзнание и състоянието на българското общество, които обясняват защо Бг е най-залупената ЕС страна.А вандалите не трябва да се затварят, те трябва да се глобяват ефективно и да им се удрят по няколко тояги в ***, за спомен.
81
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако отидеш и строшиш паметника на военнопрестъпниците, бомбардирали София- най-вероятно нашите плазмодии ще те предадат на американците за да бъдеш съден в САЩ.....
80
6
 
35
 
! Отговори
интереснооо... преди 1 година
Ако аз отида с чук да разбия хамериканския паметник на летците бомбардирали София през Втората световна война... дали Софийския районен съд ще повтори мотивите си, че тези действия са в знак на протест срещу гадните янки бомбардирали моите родители и близки през 1943-1944 г.