ВСС пита Сарафов и Тодоров за емоционалното състояние на Гешев

Ще свидетелстват как се е чувствал той, когато е използвал израза "политически боклук"
8 юни 2023 17:30, Стела Стоянова
62
ВСС пита Сарафов и Тодоров за емоционалното състояние на Гешев
Снимка БГНЕС

Висшият съдебен съвет реши да изслуша двама свидетели, които да разкажат какво е било емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев преди и след изявлението му от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви, че в парламента има политически боклук, който трябва да бъде изметен, съобщи "Сега".

Точно това изявление даде повод четирима членове на Прокурорската колегия на съвета за втори път в рамките на десетина дни да поискат уволнението му. Като свидетели ще бъдат разпитани зам. главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, както и неговият заместник Ясен Тодоров.

Това остана единственото основение за искане на ставката на Гешев, след като по-рано днес шестима съдебни кадровици оттеглиха първото искане за предсрочното му свобождаване. Те се мотивират за оттеглянето с това, че според становище на прокуратурата израелският експерт наистина не е викан на мястото на взрива на колата на Гешев от самия главен прокурор. Намекнаха обаче, че не искат върху тяхното предложение да пада съмнение, че  е под политическо натиск.

Макар и заседанието на съвета днес да започна в 9.30 ч., едва 5 часа по-късно кадровиците започнаха да разглеждат искането за уволнението на Гешев, направено на 23 май.

Още по темата

Възможно е оттеглянето на първото искане да се прави, за да може гласуването на уволнението на Гешев да се случи по-бързо. Причината е, че по първото искане трябва да се разгледат повече доказателства, а второто би трябвало да приключи по-скоростно. В понеделник членовете на съвета обединиха двете искания в едно производство и днес включиха разглеждането им в дневния си ред.

Пришпорването може да е свързано и с факта, че на 5 юни Гешев атакува пред Конституционния съд промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които освен че беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор, беше намалено от 17 на 13 гласа и мнозинството, с което съветът взема решение за уволнението му. КС образува дело, но все още не се е произнесъл по допустимостта. Очаква се това да стане до 5 седмици. Ако КС допусне делото, това ще спре процедурата по уволнението.

Самият Гешев се обяви против прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него предложението не може да се оттегля, а трябва да бъде разгледано и да се види несъстоятелността му. Гешев посочи, че пред залата чакат свидетели, които да бъдат разпитани. "Има преобладаващ обществен интерес и го дължим на обществото и магистратите", каза Гешев, защитавайки тезата, че предложението трябва да бъде разгледано.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: ВССгешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВСС са една котчина от шоппари по 200 кг нали ги дават по тв. Толкова крадене за едни а другите стоят безработни и все няма пари.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СЪБИТИЯТА ОТ "АТЕНТАТА" ГЕШЕВ ДО СЕГА ПОКАЗВАТ, ЧЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ КАТО ВЕРНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА АНДРЕЙ ЯНУАРОВИЧ ВИШИНСКИЙ КАТО НИЩО СТАРО НЕ СА ЗАБРАВИЛИ И НИЩО НОВО НЕ СА НАУЧИЛИ, НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ КАТО ИМАТ МИЛИЦИОНЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ - СТАВАТ ЕДИНСТВЕНО ЗА СМЕТТ.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смешно, смешно вино дайте със него да се опия.Пиян дано забравя пируетите смешни на висшитеи най-висшите от Висшия съдебен съвет.А после чакайте в долината на тъмните балканскипростаци да изгрее Слънце... Ще има да чакате!О музо, възпей тази тъмна балканска простотия...Хей Омире, къде си ?!!! Смешно, смешно вино дайте...
46
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
Първо да попитат Сарафовия за НЕГОВОТО емоционално състояние,защото да обвиниш главния прокурор че готвел убийството му и за това поиска охрана,говори за ТЕЖКО ПСИХОРАЗСТРОЙСТВО !!!
45
0
 
9
 
! Отговори
Алоууу преди 10 месеца
ПРЕСТИЖЪТ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ УРОНИ ОТ ТОВА, ЧЕ ГЕШЕВ КАЗАЛ ИСТИНАТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИЯ БОООКККЛУК, А ЕДИНСТВЕНО И САМО АКО НЕ РАБОТИ ИЛИ РАБОТИ ИЗБИРАТЕЛНО!!!
44
1
 
13
 
! Отговори
До анонимен 43 преди 10 месеца
Зад Гешев сме всички, защото го хвърлиха под гумите както досега хвърляха и продължават да хвърлят целия народ. И когато реши да вкара в затвора виновниците за тези престъпления Борисов и Петков те бързат да го отстранят преди да се е произнесъл конституционния съд и без да са легитимни с изтекла давност. М*ръсници!
43
0
 
12
 
! Отговори
Какво правят доларит преди 10 месеца
Превръщат цели държави в бедни слуги на краварите! Внедряват си продажни премиери и държат бедни хората с ниски доходи заплати и пенсии! И даже искат да благодарим и ръкопляскаме за това на зад океанския агресор!
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво направихте,всички бяхме срещу Гешев ,сега сме му фенове.
41
1
 
9
 
! Отговори
Ах да преди 10 месеца
" ...Свестните у нас считат за Луди!" Верно малко късно се освестиха, ама по- добре късно , отколкото никога - като резилът Бойко Методиев Борисов.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Удобен им трябва.Трябва да се махне депутатски имунитет.
39
0
 
11
 
! Отговори
Йе преди 10 месеца
А за емоционалното състояние на Калинка Чапкънова кого ще питате?!? Ами назначете си Психиатър към ВСС!!!
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВСС =ДРУГАРСКИ СЪД ОТ СОЦА, НЛЕД КОЙТО ПРАЩАТ В БЕЛЕНЕ. РЕЗИЛ!!! КАЗВА ИМ ИСТИНАТА, ТИЯ СЕ ПРАВЯТ НА БОЖИ КРАВИЧКИ!!!ПФУ!
37
3
 
11
 
! Отговори
Молиме се за Вас преди 10 месеца
Г-н Гешев - заедно с Руди-Гела сте Единствените Честни Мъже в Тресавището от Блатни Животни по Високите Етажи на Властта!
36
2
 
15
 
! Отговори
Б*о*к*л*у*ц*и преди 10 месеца
Защо трябва да отстраняват главния прокурор за това че е казал истината! Явно в всс има много доларови продажници!
35
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Да отстранят главния прокурор заради думи които всички сме казвали за политиците/даже и по нецензурни/ е пълно безумие. И с какво накърнява имиджа на съдебнята власт? Той срещу съдебната власт не е казал нищо.
34
1
 
18
 
! Отговори
Колко тъжно преди 10 месеца
Депутатски имунитет да пази депутатите за техните престъпления! Това ли е парламентарната демокрация внесена от запада!
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледам го днес заседанието. От 8 часа го нападат защо е казал думите политически ***.Друго нямат за какво. Гледам как го правят и само едно ще ви кажа: много пари са получили тези хора за да имат такова поведение.
32
4
 
14
 
! Отговори
До Бонго 27 преди 10 месеца
Какъв Радев бе ид.иот! Гешев ще вкара в затвора Борисов тикваря и Киро простото - продажниците които продадоха България на краварите!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Двамата психиатри Сарафов и Тодоров се разхождат по брега на морето. По едно време чуват крясъци "Помощ! Помощ!"- Този човек има проблеми! - казва единият психиатър.- Най - важното е, че може да говори за тях! - му отговаря другият.
30
3
 
13
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 10 месеца
Бързо бързо по най-процедурата да махнем гешев защото ще разследват борисов и петков а не трябва те са нашите продажни лидери. От Козяк така наредиха и на прокуратурата прескачайки главния прокурор.