8 г. след убийството, Йоан Матев вече е в Софийския затвор

Убийството на Георги Игнатов беше извършено през 2015 г.
13 юни 2023 11:11, Йоана Цонева
43
8 г. след убийството, Йоан Матев вече е в Софийския затвор
Снимка: БГНЕС

Йоан Матев, осъден за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г., вече е приведен в Централния софийски затвор, съобщава Нова телевизия.

Той е бил задържан от служители на Министерството на правосъдието още на 10 юни.

Припомняме, след 8 години процес вчера Върховният касационен съд окончателно осъди Матев на 6,5 г. затвор.

Матев беше задържан под стража преди около три години, а от 2020 г. досега е под домашен арест. Това означава, че му остава да излежи само част от присъдата - по-малко от две години. Причината е, че два дни под домашен арест се равняват на един задържане под стража, а периодът в ареста е равносилен на престой в затвора.

По време на убийството Йоан е бил непълнолетен и е съден като такъв.

Още по темата
Убийството на Георги Игнатов беше извършено посред бял ден в Борисовата градина през лятото на 2015 г. Младежът е имал среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан, е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Йоан Матев беше задържан година и половина след самото престъпление със сериозно променен външен вид.

На пледоариите в Софийския градски съд през март 2021 г. прокуратурата поиска 12 години затвор за Матев. Тогава той отрече да е извършвал убийството, за което е обвинен. Тогава на първа инстанция Йоан Матев беше оправдан от петчленния състав на съда с три на два гласа и мярката му за неотклонение беше променена на подписка.

През октомври миналата година обаче настъпи обрат по делото. На втора инстанция Йоан Матев беше осъден на шест години и половина затвор при първоначален строг режим. Съдът отсъди и че той трябва да заплати на родителите на Георги Игнатов общо 300 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
..... преди 10 месеца
Какво толкова 8г. го мотат това решение голям казус, явно момчето е син или внук на някой голям висшестоящ човек! Или парата играе яко по джобовете на някои!Не трябва така да става в нашата уж демократична страна!
41
0
 
0
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
Стар американски виц.Хванали американците Осама бин ладен и го питали последни думи.имаш ли преди да те пратим в затвора.Да казал Осама.Искам да ме съдите в България
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къе е оня узбекистанец от Соло? Не пишат вече. Върна ли се, избяга ли?
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя е 25 годишен, а изглежда като набор на Киро обратното на острото.
38
1
 
2
 
! Отговори
Бай Ставри преди 10 месеца
Тоя сладур ще го превърна в жена!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е, че депутатите ни даже и при данни за престъпление няма да има кой да ги разследва. Създадоха си петчленка съставена от тях, която да преценява дали да ги разследват.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама вие се сетихте кога да запълвате килиите. Изчакайте още малко, нали виждате колко са сигурните кандитати.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е то "ПРАВОСЪДИЕ". В друга държава тоя щеше да получи 25 - 30 години, а в Америка до живот, но нали сме в България...
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Присъдите в България за непълнолетни извършили тежки престъпления са твърде леки, отделен е въпроса и че за пулнолетни се дават леки присъди. В САЩ и малолетни могат и реално ги съдят, като пълнолетни при извършване на тежки престъпления. Имаше преди няколко години дебат поне за тези над 16 години да се завишат присъдите за тежки престъпления, но нещо утихнаха нещата и нищо съществено не промениха. Обмисляше се да могат да лежат не до 12 г, а до 20 г за предумишлено убийство.
33
1
 
12
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Малко са му на този убиец, действал предумишлено. Чета коментарите и съм учуден, защо на Иванчева 6 год? Тогава за тиквуна и милион са му малко, но няма и година да лежи, защото много го пазят! Корупция и наказание, в страната ни те приемат различни насоки , в сравнение с тези за Запада .
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако съм роднина на Георги (Светла му памет на момчето) няма да чакам правосъдие в България, а ще раздавам присъдите сам с 38ми калибър като ще почна от съдията, после адвоката и чак накрая физическия убиецц. И щях да си живея без угризения щото тия паразитти не заслужават да дишат. Щото ако имаше адекватни присъди Матевци и прочие амеби щяха да се замислят преди да убиват, ама като знае, че мама ще го спаси си коли с ножа на воля.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До нова година ще е на свобода
30
6
 
1
 
! Отговори
Де да знам преди 10 месеца
Имам приятели, по-малко от пръстите на едната ми ръка. Знам, че те са които ще ми дарят бъбрек при нужда. А аз ще им помогна да заровят трупа. Звучи зловещо, но така е устроен света. Не можеш да разчиташ на никой, дори и на брат си.
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе стига с това корумпе иванчева бе!
28
0
 
8
 
! Отговори
Убиваш момче преди 10 месеца
лежиш ефективно 2 г. Къде дават така? Това ли е правосъдието в българските земи днес? Докога така? Докъде стигнахме? Защо никой не задава въпросите, които де питам? Има ли нещо чудно в това? Защо!?!?!?!?!?!?
27
3
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 10 месеца
Колко имаш по математика? 10 години домашен са равни на пет години излежани от присъдата.
26
2
 
15
 
! Отговори
Така е, прав си преди 10 месеца
До 24. Този убиец трябваше да е в затвора 20 години, а Иванчева - 6 години! Сбъркано или корумпирано правосъдие има в БГ?! Едното е Убийство, а другото Корупция!!!! В цял свят за Корупция сават максимум 6 години!
25
2
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
Този убиец трябваше да лежи в затвора най-малко 20 години!!!!!!
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Два дни под домашен арест се равняват на един задържане под стража. Сега разбирам защо всичики се умилкват на съдиите да ги поставят под домашен арест. Не само, че се седиш в къщи и там никой не те ормози, но и излизаш по-бързо. А ако е по-леко провинението може и до пандиза да не стигнеш.
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наръгаш момче в сърцето и 6г. затвор обаче мама е митничарка и е отворила големите куфари..... А на Иванчева кметичката на Младост и метнаха пари в багажника и хоп 20г - ДВАДЕСЕТ Години!!!! Нека приемем че наистина е взела рушвет, ама все пак за убийство 6.5г за рушвет 20г.... Егаттттти прокуратуратта прогнила....