Със 700 000 лева ремонтирали вилата на прокуратурата в Боровец

Гешев ходел често, но не всеки ден
29 юни 2023 18:22, Стела Стоянова
56
Със 700 000 лева ремонтирали вилата на прокуратурата в Боровец
Снимка БГНЕС

Със 700 хил. лв. е направен ремонт на регентската вила в Боровец, която е предоставена за ползване на прокуратурата, съобщи Би Ти Ви в репортаж оттам. Подобренията са правени през 2020 г.

Преди седмици сегашният и.д. главен прокурор Борислав Сарафов каза, че къщата е използвана от Иван Гешев като „лична резиденция“.

Регентската къща в Боровец е построена през 1941 г. Преди няколко години тя е дадена за стопанисване на ВСС, а той я дава на прокуратурата. Обвиненията, че къщата не се използва по предназначение, дойдоха в средата на май от Борислав Сарафов.

Имотът се разпростира на около 18 декара земя, има няколко постройки. Управителката разказва пред Би Ти Ви, че там работят общо 17 души - готвачи, охранители и шофьор снабдител.

По думите на управителката през последните години Гешев е идвал сравнително често, но не всекидневно. В този период къщата се е използвала и за срещи и съвещания. На място са идвали както представители на ВСС, така и хора от пресцентъра на прокуратурата.

Служители са засичали в имота и настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.  Управителката разказва, че всеки, който е влизал в регентската къща, е записван в регистър.

Борислав Сарафов заяви, че е ходил там, но е бил гост и е посещавал регентската къща, когато е бил канен от Иван Гешев.

От сайта на прокуратурата се вижда, че е имало процедура за възлагане на обществена поръчка за строително монтажни работи на имота.

Стартирала е в края на февруари 2020 г. - около два месеца, след като Иван Гешев заема поста главен прокурор. Договорът е сключен на 15 юли същата година. Общата му стойност е 555 754,86 лева.

За тази сума трябва да се извършат редица дейности - демонтаж, почистване, боядисване, подмяна на кабели, циклене на паркет. От договора на обществената поръчка става ясно, че в ремонта е предвидена и хидромасажна вана, чиято цена е от близо 3000 лева.

В таблицата фигурира и доставка и монтаж с изготвяне на два различни проекта, свързани с мястото за отдих, като това възлиза общо около 30 000 лева. Служителите казват, че през последните три години нито сауната, нито ваната са използвани.

Отново от документите, публикувани на сайта на държавното обвинение, се вижда, че през декември 2020 г. е сключен анекс към договора. С него страните се споразумяват да увеличат цената на изпълнение с близо 162  000 лева с ДДС. Така общата стойност възлиза на 717 377 лева.

Описани са и подробно нещата, за които се изисква допълнителната сума, като немалко пари са за камери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 10 месеца
Толкова пари за такъв резултат. На мен тази вила не ми харесва,да почива който си иска в нея. Вътре "мирише,, на комунистическо минало време.
50
1
 
1
 
! Отговори
до 49 преди 10 месеца
До Анонименразликата е че 717 хил са ДЪРЖАВНИ ПАРИ и са много за един ремонт ! а докаот има балъци които да оправадат подбни действия няма как дасе оправят нещата !
49
0
 
1
 
! Отговори
СВЪРШИ преди 10 месеца
ХУБАВОТО ВРЕМЕ,СЕГА ПРИ БАЙ СТАВРИ НА ГОСТИ
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези 700 000 не си ги е сложил в джоба, както други правят, а е ремонтирал вилата, която остава! НЕ Е личната му вила!!! Там е разликата! Той е знаел, че няма да бъде цял живот гл.прокурор!
47
1
 
0
 
! Отговори
до 46 преди 10 месеца
До Анонименмн си зле бе ! 700 хил държавни пари за кво са ??!!???
46
1
 
0
 
! Отговори
До 46 преди 10 месеца
Опитай се още веднъж да бъдеш по-голям ***, имаш добри заложби ! Нищо не ти е влязло в главата в която би трябвало да има разсъдък, а не простотия !
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази вила Каскета няма да я вземе със себе си. Слушах 2 пъти репортажа. Джакузито изобщо не е ползвано, остава за прокурорите, а и всички имали достъп до там. Дамаджанката има ли джакузи в палатите си?! Ох, забравих, той даже външна тоалетна ползва, горкият!! Колко декара лични имоти има?! ЛИЧНИ!!! На държавна службичка човека събрал паричките за палатите си!!! Каскета им виновен! Нали ди отиде! Защо ги е страх още?!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, хора, не усещате ли как журна.лята ви работят?! Хич не ме е еня за Гешев, но тези тв знаят как да ви подкукоросат и насъскат. Знаят, че българина е завистлив човек и това използват. Голяма работа едно джакузи м държавен имот!! Сигурен съм, че почти всшчки Джурналя имат в къщите си такова. Използват първичното у българина - завистта доста умело
43
0
 
0
 
! Отговори
до 43 преди 10 месеца
До ...е как ще се оправи като 90 % от народа не става за нищо !
42
0
 
2
 
! Отговори
... преди 10 месеца
България е богата държава, но я ограбват и унищожават всеки ден и жалко ,че българското общество мълчи и търпи всички всичко това. Няма шанс България да се оправи.
41
0
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 10 месеца
Тиквата не е страшен "народа" не става за нищо !
40
1
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 10 месеца
Страх те е да назовеш имената на "шепата хора" ? Толкова ли е страшен Тиквата с шайката си престъпници ГЕРБ ? И не са 10-20 МИЛИАРДА, а над 100 МИЛИАРДА, 10 МИЛИАРДА крадяха на година мръсниците ! Такива мишки като теб препълниха България, уж знаят, пък не цитират имена, "страх лозе пази", по-беден вероятно няма да станеш, но пък ще помогнеш на други да те настигнат по бедност чрез "умнотията" която "смело" демонстрираш тук ! Знаеш ли къде се намира площадът на истината ?
39
0
 
0
 
! Отговори
до 39 преди 10 месеца
е не бе той Гешев ги арестува всичките ! нали виждаш !
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак мафията си прави черен ПР все едно Гешев е взела парите от това което му се е полагало за длъжността, а истината е, че Гешев е виновен за това че ги остави да откраднат пари от народа за поне 1000 такива хижи, не за ремонта, а за покупката. Едно 10-20 милиарда са отишли в една шепа хора.
37
0
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 10 месеца
има и още ...освен прости и завистливи са и мързеливи и злобни ! няма оправия .....
36
0
 
3
 
! Отговори
От 31-ви преди 10 месеца
Ето ги мишки-философи, нова порода мишешки мишковци ! Ако на такива мишки се казва народ, това ще да е в галактика на мишките ? Знае се големината на тези страхливи животни и особенно грамажът на мозъците им, сега ще се появят под коментара с минуси, да ги преброим !
35
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
СЕГА ДЪРЖАВАТА ДА СИ Я ВЗЕМЕ И БЕЗПЛАТНО ДА ПОЧИВАТ ПО ГРАФИК УЧИТЕЛИТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО/КАТО КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ОРЯЗАНИТЕ ИМ ПАРИ /!!!
34
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
От данъците на данъкоплатеца !!!
33
2
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 месеца
Браво на Гешката,поживял си е...човека,като арабски...принц. Що командировки...изръчка по света. Тиквата за това му...завидя и му спретна...комплот,а не трябваше,все пак си бяха...дружки.
32
3
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 10 месеца
не само че е мишка ами е неблагодарно и завситливо и просто !