КС ще гледа референдума на "Възраждане"

Жалбата е подписана от 49 народни представители
24 юли 2023 16:32, Стела Стоянова
57
КС ще гледа референдума на "Възраждане"
Снимка БГНЕС

Конституционният съд ще гледа референдума на "Възраждане" за еврото и лев", който не бе допуснт от НС.

КС  единодушно допусна за разглеждане по същество искането на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение по Предложение за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет на 7 април 2023 г. в Народното събрание, прието от Народното събрание на 07.07.2023 гпише в сайта на съда.

На заседанието присъстваха десет конституционни съдии.

Жалбата е подписана от 49 народни представители. Освен цялата парламентарна група на „Възраждане“, се е подписала и тази на „Има такъв народ“ (ИТН), както и независимият депутат Радостин Василев, каза Костадин Костадинов.

Тя е за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за отказ от произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

Докладчик по делото е съдия Соня Янкулова.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

В подкрепа на допитването гласуваха 68 народни представители, 98 бяха „против“ и 46-ма се въздържаха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен ЕС съсипват другите държави и валути. Или ги закриват или ги ограбват или ги принуждават да ликвдират лева че ги конкурира.
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя' Костадинов голян циркаджия... Прави се че не искал евро, а държи парите си в евро... Прави се че не искал да приема еврото, а всъщност каза, че не бил срещу това.. Просто искал референдум!
42
0
 
4
 
! Отговори
бони преди 8 месеца
защо изстривате днес
41
0
 
4
 
! Отговори
мустака преди 8 месеца
До референдумзащо блокирате днесс
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е колония и няма право на глас слагат марионетки на който се заповядва какво да правят Хазарската мафия не си поплюва Костадинов нищо не може да направи освен да говори това е реалноста
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Име Извън НАТО също и който ни даде по-изгодни самолети АЕЦ и др.
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бг е първата държава която ще се самозакрие без население без лев и без нищо.
37
11
 
4
 
! Отговори
Име преди 8 месеца
До аман от рашисти 36. Така е, и затова 89-та уж се откъснахме! Но ако обърнете леко ъгъла ще видите,че и ЕС не ни мисли доброто. Аз лично препоръчвам да не сме с Русия, но и да не сме с ЕС.
36
5
 
11
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
Националните предатели окончателно се разкриха, забранявайки референдума! Оттук нататък пътят им е ясен!
35
20
 
17
 
! Отговори
аман от рашисти преди 8 месеца
България може да тръгне напред само когато окончателно скъса зависимостите от Русия - политически и икономически. На Русия не са потребни партньори а роби! Това предлага Възраждане начело с националния предател Копейкин - да бъдем роби на мужиците.
34
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия които са ЗА еврото друга песен ще запеят като видят какво ще стане като 12-те млрд.евро гарант за борда ни влязат в обръщение. Свят ще ви се завие от цените
33
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кирилицата кога ще я сменяме? -> Ще я наречем "Македоница", Киро и Кокорьо вече подготвят проекта. Само първо да ти махант 3-ти Март, после и с това ще се захванат. Кирлицата е конфликтна, щото я ползва и Русия. Трябва да се изкорени. Хахахаха.
32
15
 
13
 
! Отговори
Този ще ви лъже преди 8 месеца
И манипулира ,докато про кремълската му партия не бъде забранена ! Не мога да разбера защо му се дава трибуна и възможност за директно лъжене по националните ефири ! Все пак война се води ,той не трябва да ноже да вреди и да пречи със циркове във Паоламента ,половината от работното време на депутати си отива във празни приказки предизвикани от Възраждане -целта им е да пречат,пречат ,пречат !Той е против всичко което се прави във Б-я ,докога ще го търпите да пречи и лъже !
31
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много е хубаво еврото, трябва да убедим хората да ползват еврото, да покажем хубавите му страни - е? Кои са хубавите му страни, с които бие валутния борд? Нещо не ги чувам? Щяло да има по-лесни заеми, ако си милионер? Щяло да ти е по-лесно да си местиш парите, ако си милионер? Щяла банковата система да е по-сигурна, ако си милионер?
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 28 - На никой не му пука, какво ти е на тебе.
29
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без да ни питат ни вкараха в НАТО и ЕС. Сега, без да ни питат премахват и лева. А кирилицата кога ще я сменяме? България език с Инглиш, за удобство на посолството кога? Бавите се, госпожи и господа "народоизбранници".Действайте, няма време. Ще вземе да се събуди народа и ще е късно... за вас.
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много ясно, че на обикновения българин му е прeзкyрий за еврото. Единствения бонус е за милионерите и нагоре, както и за корупционерите - една шепа хора.
27
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За мене е унизително като българин, че един мазен лъжец и шпионин използва святата дума промяна за име на една лъжлива политическа партия, щедро спонсорирана от ЦРУ !!
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не искат, защото ако мине се гласува за подобен референдум, Радев пак няма да позволи, да се купят гласове и да се манипулират избори и може и да цъфне, че не "15% са само против еврото", ами по-скоро 80% са против.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 22 - "11 000 гласа не ситгнаха", нищо, че после чували с десетки хиляди бщлетини бяха откривани по кофи, под стълбища и проие...