Менков: ВКС заслужава адмирации за присъдата над убиеца на Милен

Тя ще повлияе като генерална превенция за шофьорите
24 юли 2023 14:55, Стела Стоянова
27
Менков: ВКС заслужава адмирации за присъдата над убиеца на Милен
Снимка БГНЕС

Присъдата по делото за смъртта на Милен Цветков ще повлияе като генерална превенция върху поведението на шофьорите.

Това коментира пред Нова тв Менко Менков - адвокат на семейството на журналиста. Припомняме, че Върховният касационен съд постанови 9 години затвор за обвиняемия за катастрофата Кристиан Николов.

„Всеки от шофьорите трябва да се замисли да управлява ли превозно средство след употреба на наркотици, или не. Защото, ако управлява, е възможно да му бъде повдигнато обвинение за умишлено деяние и съответно наказанието е значително по-голямо. В единия случай е от 5-15 години лишаване от свобода, а в другия - от 10 до 20 г. или доживотен затвор”, поясни защитникът.

Менков обясни, че още преди 4 години е отправено искане към Народното събрание двете обстоятелства за управление на МПС „след употребата на” и „под въздействието на” наркотици да бъдат разграничени.

По сумите на адвоката, по време на процеса не е станало ясно защо Николов не е натиснал спирачката преди сблъсъка. „Неговата защитна теза е, че неосъзнато е употребил наркотични вещества. Твърдеше, че е пил някакви чайчета, отвари и че е ползвал успокоителни мазила. Това беше напълно опровергано. Доказано е, че е употребил три вида наркотици преди катастрофата”, добави Менков.

За развитието на присъдата адвокатът подчерта: „В случая трябва да сме удовлетворени и чувството ни за справедливост в този момент трябва да е достатъчно изпълнено заради този пробив за последните 33 години. ВКС заслужава адмирации, че постанови решението си при форма на вината „евентуален умисъл”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
9 години от които ще лежи 5, големи адмирации, освен да го бяха пуснали с условна.
21
0
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 9 месеца
..."Да спрем войната по пътищата!..." Как точно, след като един надрусан *** ,убива човек и получава присъда от 9 години. Три години и нещо ги е "излежал" в къщи. Ще излезе след 2 за добро поведение ! Той ще продължи да убива нормални българи. От пресата ни заливат с инфо, колко сме успели в обвинението!? Не е дори тъжно, страшно е. По-долу прочетох мнение, че един вече е умрял, защо и друг да убиваме?! Той вече се е убил с тази дрога сам! Наша отговорност е да не му позволим да убива още
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя беше хванат с амфетамини, марихуана, кокаин и бромазепам. Не е знаел какво си завира в носа? Не е знаел какво пуши? Не е знаел какви таблетки гълта? Едва ли не някой му е казал "абе, глътни тия хапове, изпуши това, а това си го напъхай в носа"? Не ми се мисли ако беше на мястото на Цветков някой човечец, който се прибира от работа. Нямаше и да разберем даже. А дано го направят булка в затвора. То пък може и да му хареса и да иска да остане още там.
19
0
 
6
 
! Отговори
Българин! преди 9 месеца
Е, как да не е умишлено?!? Щом шофираш ПИЯН, ДРОГИРАН, С ПОВЕЧЕ ОТ 10 КИЛОМЕТРА ОТ МАКСИМАЛНО РАЗРЕШЕНАТА СКОРОСТ ИЛИ НЕ СПИРАШ НА ЧЕРВЕН СВЕТОФАР, ЗНАК "СТОП" ИЛИ ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА ТОВА СИ Е НАПРАВО ПРЕДУМИШЛЕНО УБИЙСТВО! Все едно да вземеш един автомат, да излезеш в центъра на София ПОСРЕД БЯЛ ДЕН И ДА ПОЧНЕШ ДА СТРЕЛЯШ НАПОСОКИ и после да кажеш: "Ама аз БЕЗ ДА ИСКАМ! Аз си стрелях НАПОСОКИ! Не съм искал ДА УБИЯ НИКОГО!"
18
0
 
3
 
! Отговори
. преди 9 месеца
В Гърция при причиняване на тежка телесна повреда или щета върху обществени съоръжения, наказанието е лишаване от свобода при строг режим до 10 г.Ако при посочените случаи бъде причинена смъртта на друго лице, е предвидено лишаване от свобода при строг режим за срок от поне 10 г. В случай на предизвикване на смърт на по-голям брой хора, съдът може да определи доживотен затвор при строг режим.
17
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Някакви надрусани келе.ши непрестанно убиват невинни хора. И тук някакви друсляци съчустват на колегата по наркомания, че щял да лежи много в затвора. А че Милен легна без време в гроба на акъл не им идва, ама как да им дойде като са залисани от дрогата. И че всяка година стотици невинни стават жертва на пияни и надрусани шофьори не им прави никакво впечатление. Добре е да прочетат наказателния кодекс на Гърция та да видят що е то присъди, но така мъдрите гърци до голяма степан решиха проблема
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано озаптят накрая безчинстващи те български наркомани.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а шуменския убиец кюркчиев каква присъда ще получи?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Лютви Местан, който уби бебе. Там, какво става?
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пишете, че присъдата била малка, толкова ли струвал човешкия живот? Жертвата била обществено известна личност итн. Ами, единия живот го няма, защо трябва да се погубва следващ живот. Трябва да има наказани, но според вината. Съдят го за умишлено, а то не е. Жертвата бил известнта публична личност, ами всички сме еднакви, няма значение кой какъв е. Но, ако аз имам нужда, няма да ме защитава Менко Менков.
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Несправедлива присъда. Осъдиха човек за умишлено убийство, а умисъл няма. Вина има, но умисъл няма. За вината можеха по-леко наказание да му дадат.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"след употребата на и под въздействието на наркотици да бъдат разграничени." - Ето това като се направи, тогава да мислим за по-тежки наказания при убити по време на катастрофа. В крайна сметка ако се появят някакви свидетели, които да твърдят, че някой си е употребявал наркотици 2-3 години преди някаква катастрофа то според закона пак е след употреба на наркотици. Естествено полицията не иска да се прави, защото в една статистика влизат някакви случаи като "разкрито престъпление"
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Адмирации за такава смешна присъда?! И то за убийството (предумишлено!,) на една популярна и значима обществена личност като Милен Цветков.... Как тази присъда е от полза за обикновените хора, жертви на шофьори наркомани?
9
1
 
2
 
! Отговори
до От мен преди 9 месеца
Аз също съм живял по "живково време" и много добре знам,че този вид инфо имаха само превигилированите,демек т.нар.партиийци на високо ниво.Така че ти какъв го играеш,че имаш такова инфо,значи си бил част от тази номенклатура или си чул "на пазара една жена каза"......
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алоо,толкова ли струва един човешки живот бе ***!
7
2
 
4
 
! Отговори
От мен преди 9 месеца
При любимия ви бай Тошо имаше и дрога и *** и всичко което има сега само че беше привилегия на малко хора и без пари .Държавата се грижеше нищо да не липсва на номенклатурата , нищо ново под слъ нцето . Пазеше се в тайна и простолюдието хабер нямаше , плащаше удоволствието та велможите и си мълчеше .
6
0
 
13
 
! Отговори
питам преди 9 месеца
А сега ти обясни защо защитаваш престъпника който уби държава и народ и окраде милиарди !!!!
5
3
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 9 месеца
Менко ли е най-големият правен ескперт, че му давате поле за изява вече няколко дни? И той дрънка едно и също. Айде стига се е упражнявал по темата, толкова е нелеп...
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакайте малко - Пиян и надрусан убива друг.Как е това ТОЛКОВА СЛОЖНО, за юридическата ни ситема. Вместо да променяме национални празници, дай да рестартираме тая загубена система, че е много зле работата!
3
0
 
14
 
! Отговори
до Коко преди 9 месеца
То и сега е същото но бюджета е частен не е държавен.Сега даже повече дрога минава,но си плащат и нищо не отива в бюджета.