Жертва на домашно насилие: Дело няма, нарочно го бавят

Удължиха ограничителна заповед за домашно насилие
31 юли 2023 18:00, Стела Стоянова
5
Жертва на домашно насилие: Дело няма, нарочно го бавят
Снимка БГНЕС, архив

Окръжният съд в Перник е удължил ограничителна заповед за защита на жена, станала жертва на домашно насилие. Петя води две дела за домашно насилие срещу съпруга си.

Окръжният съд в Перник е удължил ограничителната ѝ заповед от 6 месеца на 1 година. Наказателното дело все още не е влязло в съда, казва жената пред Би Ти Ви.

„Това дело се бави умишлено. Шест месеца се води прокурорска преписка, а според мен, като юрист, няма какво повече да се събира по нея. Прокурорът иска постоянно увеличаване на сроковете, което е безумно, тъй като имаме извършител, арестуван на самото местопрестъпление. Имаме доказателства и за продължаващо престъпление, свидетелски показания, абсолютно всичко. Ще свърши ограничителната заповед, а ние няма да имаме влязло наказателно дело в съдебна зала. Всички жертви се сблъскват с това. Те остават незащитени, на теб ти остава само да бягаш“, казва Петя Георгиева-Ресиловска.

Жената казва, че продължава да се страхува, защото психическият тормоз не спира.

„Имах закани по телефона от г-н Ресиловски, че той ще дойде август месец и ще се саморазправи с мен заедно със своите приятели и ще ме извади от къщата. Тоест аз имам абсолютно основание да се притеснявам. Успоредно с това е пуснал заявление да ме извади от постоянния ми адрес в София, въпреки че ние все още сме в брак. Аз не съм на адреса в София, г-н Ресиловски е там. Реално той не си нарушава ограничителната заповед, той не е до мен, но прави всички тези неща, от което аз по една или друга причина се чувствам притеснена и уплашена. Децата ми също“, заяви още жената.

Тя добави, че ако все пак се намери някакъв механизъм, нейният вариант е да излезе под наем с децата. По думите ѝ преживяното насилие се отразява и върху децата.

„Дъщеря ми преди около 3 седмици направи опит за самоубийство. Констатацията на психиатъра е, че това е вследствие на години напред гледано и слушано домашно насилие. Моето състояние е все същото – остро депресивно с неповлияване от медикаментозна терапия“, обясни Петя Георгиева-Ресиловска.

Искането ѝ е за ефективна присъда.

„Административната санкция не плаши насилника, ограничителната заповед в един момент свършва. Има механизми да влияеш отстрани, без да си нарушаваш ограничителната заповед“, каза още Петя.

Съпруга ѝ Александър Ресиловски е отказал коментар.

„Г-жа Ресиловска образува две дела за домашно насилие, плюс една претенция за неоснователно обогатяване и от наша страна има искова молба за дело за развод. Осъдиха го моя клиент за един конфликт, в който двамата са се били, но приеха, че той като мъж е по-силен и е упражнил домашно насилие“, заяви Николай Цветков – адвокат на мъжа.

"Не виждам защо спорове, които трябва да се решават в съдебната палата, трябва да излизат извън нея. Тя търси съчувствие“, добавя Цветков.

Междувременно годишният доклад на фондация „Асоциация Анимус“ показва, че близо 4000 човека са ползвали програмите и услугите за закрила от домашно насилие през миналата 2022 г. А други 2000 са потърсили помощ чрез телефонно обаждане на Националната гореща линия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
като деца преди 8 месеца
Когато от сутрин до вечер ни биеха у дома и по улиците, на училище и навсякъде?
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Taка, драги коментиращи и безполови тро0л0ве: нормалните спираме да четем, защото сега навсякъде ще се говори една седмица по медиите докато има изгода . Поздрави на Люба Жечева и Истанбулската конвенция
3
4
 
6
 
! Отговори
ППДБГЕРБ+ преди 8 месеца
И сега като сменят националния празник, ще приключат съдебната реформа и ще решат всички проблеми...
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тука стаа въпрос за апаратаментя
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеа пак да напъват за Стамбулската конвенция с вменяването на "жена под домашно насилие". Нали уж мъжете и жените вече са равни и едва ли не полове няма това първо и второ - защо избягвате въпроса за домашното насилие над мъже щом има жени ? И насилието не се изявява само физически да знаете...