Радев наложи вето на Закона за съдебната власт

Оспорва механизма за разследване на главния прокурор
118
Радев наложи вето на Закона за съдебната власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за съдебната власт.

Поправките бяха приети от парламента на 21 юли 2023 г. и с тях се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Според Радев този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

В мотивите си той посочва, че напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Според него първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. По думите му това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния й Годишен доклад относно върховенството на закона.

В прессъобщението на Президентството се казва още, че връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За 74 години съветско иго НЕ сме видели толкова злобно и тъпо юмруче като Чорапеску!
5
12
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 9 месеца
Краварче, тея заучени рими, ги скандирахте и с Гешев едно лято си спомням. Тогава и пачки и кюлчета ке искахте....
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жалко, че нямаме служби, които да сложат край на този съветски цирк, който е и прекалено скъп за българския данъкоплатец. Радеви, йотови, гълъби... отивайте си в УсРАЛ
3
17
 
21
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 месеца
Радев е позор! Импийчмънт и затвор!
2
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този още ли го слуша някой...
1
9
 
21
 
! Отговори
хаха преди 9 месеца
ами про100 радев , радев ветото !