Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците

Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата
Обновена: 1 авг 2023 09:37 | 1 авг 2023 09:37, Стела Стоянова
219
Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците
Снимка БНР

"Предлагам да се повдигне дискусия дали адекватно сме квалифицирали в НК видовете престъпления към личността и защо няма изтезания. В никакъв случай не ми се иска да се отваря за щяло и нещяло Наказателният закон и да се променя".

Това заяви пред БНР политологът Тончо Краевски в коментар за случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше обезобразено с макетно ножче, а мъжът, който го е направил, бе пуснат на свобода. Това доведе до големи протести в цялата страна.

"Законът трябва да е така направен, че въобще да не се стига дотам ние да дискутираме в обществото фактите на такива дела, да ги разнасяме напред - назад и да раздаваме присъди. Това е най-голямата трагедия, когато се наложи едно общество да провежда съдебни заседания по улиците. Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата. Най-лошото е, че в случая тълпата ще се окаже права. Това ще създаде само и единствено повече ентусиазъм в тълпата да участва в съдебните процеси, а не да създаде успокоение в обществото. Какво ще направим в следващия казус, когато тълпата няма да бъде права?", коментира той.

Още по темата

Политологът посочи, че всички наказания в НК се диференцират според това каква вреда нанасят на тялото:

"Нямаме тежка телесна повреда, докато няма орган, който е престанал да работи. За да има средна телесна повреда, трябва да има орган, който има затруднена работа".

От Съюза на съдиите вчера обясниха, че законът е бил спазен. Краевски коментира:

"Там става ясно, че на първа инстанция те са квалифицирали конкретното деяние като средна телесна повреда, а на втора инстанция са казали, че е лека телесната повреда. Ако бяха дали кратко обяснение по какъв начин е взето решението за промяна на правната квалификация между първа и втора инстанция, щяха да разсеят съмненията".

Според него публикуваното от Съюза на съдиите е създало още повече въпроси. Възмущението на хората дойде от квалификацията на деянието като лека телесна повреда, категоричен е той.

"Защо е необходимо да има опасност за живота, за да признаем нещо по-тежко от лека телесна повреда? Второ - във френския наказателен закон има изведено като престъпление и то като най-тежък състав на престъпление към личността - изтезанието. При нас няма състав за изтезание. Има квалифициран състав за телесна повреда, която е причинена по особено мъчителен начин. Ако е лека повредата, дори да е по особено мъчителен начин, наказанието е 3 години. Отново се обвързва наказанието с това каква повреда е нанесена на тялото, сякаш тялото е машина. Зависи дали ние като общество осъждаме жестокостта на едно деяние от субективна гледна точка или осъждаме увреждането на тялото като един капитал, който е бил уронен и повреден".

Политологът подчерта още, че много от насилниците много добре знаят как да нанасят болка, без да причинят средни и тежки телесни повреди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И ти си ми един пишман-сноб. Тълпа ще вика на хората. Тълпата е тъкмо затова - да коригира поведението на самозабравилите се.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен16 Ако не са медиите, как ще научим какво се случва :)) Верно, че и те са *** и пишат каквото им кажат, некои новини ги премълчават, но това е положението :))
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трагедия е ,че няма държава и е нормално улицата да е коректив.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно правосъдието, съдебните и цивилни медици, не знаят че кожата също Е орган? ВАЖЕН орган!
15
0
 
7
 
! Отговори
Някой може ли да преди 9 месеца
обясни, как по точно с промяна на закон, приемане на конвенция или каквато и да било друга такава фиктивна "промяна" ще се гарантира по-висока ефективност, след като законите биват нарушавани така или иначе? Далеч съм от мисълта, че всеки престъпник е прочел закона преди това и отлично е запознат какво може и какво не може да мине в съда. Къде в настоящите закони е написано, че насилието е позволено? Никъде! Значи, трябва да се изпълнява закона, а не да се пише нов и нов и нов.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прав е! Вина имат медиите защото съобщиха че ще има протести а така само клатят стабилността и евроатлантическите ценности!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Плачи още мисирке и ще ти се качат още повече на главата, оправия в територията нема :)))
12
0
 
16
 
! Отговори
Не разбирам преди 9 месеца
Кое му е сложното да се изпълни закона? Има престъпник, жертва и причинени мъка и страдания. Кой освободи престъпника, обществото ли? Я си прегледайте ценностната система, господа величия и подобни!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как става така заплашваш тагаренко в интернет и веднага те арестуват и осъждат, изтезаваш кълцаш момиче прибират те и те пускат нищо не си направил??? значи думите са по силни от действията
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако тов астане с детето ти, отиваш в другата страна и ще искаш се саморазправяш. Дано се намери някой да те спре тогава.
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този мекушав джендер ли ще говори какво трябва и какво не, вижте го на какво прилича. Сигурно е от Спаси София.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До анонимен 4 Ами точно тълпа си е. Средновековна.С факли и вили.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е дивата територия ве мисирке заспала, какъв съд, какво правосъдие очакваш от една територия мен :)))
6
4
 
7
 
! Отговори
Грую преди 9 месеца
Ей, *** пуберски, на тебе не ти работи органът мозък явно, та говориш, без да разбираш нито от право, нито от разследване - значи май и ти си си със средна телесна повреда по дефиниция.
5
3
 
18
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 9 месеца
"Кой не скача е червен"." Помните ли? Опомнихте ли се вече или продължавате да скачате!?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато деянието стане от първо лице, мислите и думите ви стават наобратно. Иначе на думи се правите на праведни.
3
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
затова че ни наричате тълпа заслужавате един як шамар, а иначе трябва да ви съдят за обида
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да спрат да крият известната личност и да си спазват законите. Тогава няма да се налага обществото да раздава правосъдие от улицата.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки анонименизмислен политолог зашна да провежда съдебни заседания, да тълкува закона и да знае как ще се опрсви държавата ни. Малко са като таксиджиите.