Бивш енергиен министър ще съди Денков за клевета

Става дума за договора за газ с турската "Боташ"
4 авг 2023 09:49, Стела Стоянова
25
Бивш енергиен министър ще съди Денков за клевета
Снимка БГНЕС, архив

"Пълна демагогия и клевета. Още вчера говорих с моя адвокат и в най-кратки срокове завеждам дело срещу академик Денков”.

Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на енергетиката в кабинета "Донев" Росен Христов. Думите му са в отговор на критиките на премиера Николай Денков за неизгодните договори за внос на газ с турската компания „Боташ”.

"Договорът, за който беше казано, че е неизгоден за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – това твърдение абсолютно не отговаря на истината. Той е от изключително стратегическо и икономическо значение за страната. При подписването му бяхме поздравени от всичките ни евроатлантически партньори. Договорът с "Боташ" дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, за да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този договор няма”, подчерта Христов.

Още по темата

„Терминалът в Гърция е претоварен. За тази година успяхме да се преборим едва за три слота. Няма друга алтернатива на руския газ, освен терминалите в Турция. Увеличихме резервирания капацитет на България в гръцкия терминал, където имаме съсобственост – от половин на един милиард. България при работеща икономика консумира около 3,5 милиарда течен газ - един милиард е от Азербайджан, един идва от Гърция, а останалите количества - от „Боташ”. Този договор е важен и за Унгария, и за Сърбия", допълни той.

По думите му обвиненията от редовната власт са свързани с желанието за връщане на посредниците при покупката на газ, както било по време на управлението на Кирил Петков.

"Ако не използваме капацитета, разбира се, дължим пари. Договорите за доставка на енергийни ресурси – имат стандартни клаузи за неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и всякакви други хора, които нищо не разбират от енергетика", заяви Христов.

Той обясни и защо договорът е сключен за 13 години. "Всички договори са дългосрочни. България има нужда от дългосрочни договори за доставки, защото това дава енергийна сигурност и стабилност и най-ниски цени”, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Росен Христов има пълно основание да се обърне към съда, само че това е много трудно. "Промяната на Пинокио" направи всичко възможно да опорочи съдебната реформа. Ние се подведохме по лъжите на ПП-ДБ и ги вкарахме в НС, напук на здравия разум. Те работят в посока утвърждаване на едрата корупция и изпиране на Борисов и Пеевски. Последният пише Конституция, заповед на Кожарева пък е по-горна от Решение на КС, Главчев е шеф на Сметната палата, Д. Радев-на БНБ ... Всичко се опорочи, обърна и подмени
21
0
 
2
 
! Отговори
ТИКВИсиДРАПАТмъдите преди 8 месеца
Време е да зарежем смрадливия петрол и да си караме автомобилите с вода по технологията на световният български гений Илия Вълков ЮЛ БРАУН
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гълъбите са се омазали с куришки.. искали да съдят денков.. Днеска гугутко Донев по телевизията се плюмчи как били свършили работата на редовните кабинети. После се оказва, че има да се гасят пожари навсякъде по министерствата. Има цели 10!! ваагона на Бдж изгорели по времето когато техният министър на транспорта даваше икономически съвети по телевизията. Наглеци!!
19
4
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Служебното правителство нормализира доставките на газ и сключи дългосрочен договор с "Боташ",който гарантира предвидимост и сигурност на доставките.Шарлатаните обаче искат доставки на парче и тлъсти комисионни от приближени посредници.
18
4
 
10
 
! Отговори
Гиги преди 8 месеца
На капака ракета космоса и пречи А на банкяря и мишока всичко им пречи защото и 2 са завършили тротоарното више
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вече "Промяната на Пинокио" не иска диверсификация на източниците на газ.
16
3
 
9
 
! Отговори
aZ-ът преди 8 месеца
Пипидебенцета са като селския ид..от Минчо, на който му е дадено да кара влак. Няма как да свърши добре. Смешното е, че същите смешници са силно убедени, че не са глупави и напротив - разбират от всичко. Никак не е учудващо , че хората, които наистина разбират от тематиката започнаха да ги пердашат през устите. Такива дела тепърва ще има. Бат ти Бойко за пореден път ги надигра - седи отстрани и го чака да паднат. Той реално министри няма , има един и то на външните работи. Хитър е Барба Ганьос.
15
4
 
6
 
! Отговори
ссс преди 8 месеца
Капацитета на тъй наречения балкански поток също е резервиран за години напред. Получаваме си наема без да ни интересува тече ли нещо по него или не. *** тука много специалисти. Вървят ли ви центовете? А ще ви стигнат ли като горивото, покрай него и всички стоки скочат с още 50%.
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПРАВИЛНО. И АЗ НА МЯСТОТО НА БИВШИЯТ МИНИСТЪР ЩЯХ ДА ПЪХНА АКАДЕМИЧНО В СЪДА НА ДЕНКОВ!!...
13
1
 
3
 
! Отговори
ссс преди 8 месеца
До до ссс Е ти щом не разбираш разликата м/у запазен капацитет на тръби, а не за покупка на газ, няма защо изобщо да ти се обяснява.
12
6
 
9
 
! Отговори
Не се разбра, преди 8 месеца
...какво е това служебно правителство, което подписва за 13 години напред? Нещо не се връзва! Всички избягваха да nодписват дългосрочни договори, само Този "най-смел"?
11
7
 
11
 
! Отговори
до ссс преди 8 месеца
Когато харчиш количество газ Х, а договорът с Боташ, ти набyтва 3х (ТРОЙНО ПОВЕЧЕ). Как ти се струва клаузата да плащаш неизползваното (при положение, че купуваме от Гърция и Азербейджан и там има такива клаузи). То си е направено с една единствена цел ИЗТОЧВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ, в посока Турция и русия. Катамаранът и компания си е прибрал съответните пари за по-голяма яхта от това, а народът ще плаща - 13 години. Как смее да казва, че ще съди Денков, не знам, няма такава наглост!!!!
10
3
 
4
 
! Отговори
Offf преди 8 месеца
Пали катамараната, че по-*** министър на енергетиката сме нямали.
9
9
 
11
 
! Отговори
ссс преди 8 месеца
Ако някой от вас отдаде под наем жилище, офис, търговски обект и накрая някой тарикат ви обясни, че само два дни го е ползвал и за толкова ви дължи, ще се съгласите ли. Всички подобни договори имат такава клауза и с право. Айде стига разни неграмотници сте се изказвали. Въпросът е принципен и Денков трябва да си плати за невежеството или глупост, или по-скоро пари и власт!
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съд и ОСТАВКА!
7
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той Денков горкия не знае какво говори. Човека е безхарактерен и обикновено само мънка и обвинява другите преди него. Няма как той да каже, че преди той да дойде на власт нещо хубаво е било свършено. Та той ще се обрине ако си го признае.
6
13
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 8 месеца
До 5 Защото в ЕС е забранено да купуваме руска газ. Ембарго се казва.Путин трябва да бъде наказан за ди-вот-ия-та която направи.
5
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо да не купуваме от Русия, след като и САЩ продължават да си купуват от тях? Примерно ядрено гориво, пък и не само.
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Водещата на Нова Гербераска Телевизия много удобно му подаваше въпроси, а оня отговаряше назубреното. Герберасите тъкат на два стана и ше видят кво се случва с такива хитряги. Много скоро ше видят.
3
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя национален предател и защитник на руските интереси защо още е на свобода????