Промоция: Намалиха три пъти гаранцията на Божков

Той тряба да внесе само половин милион
15 сеп 2023 15:58, Стела Стоянова
75
Промоция: Намалиха три пъти гаранцията на Божков
Снимка БГНЕС

Софийският градски съд е намалил три пъти гаранцията на Васил Божков, определена му от прокуратурата по делото, свързано с антиките, съобщава "Сега", като се позовава на свои източници. Бизнесменът ще трябва да внесе 500 000 лв., а не 1,5 млн. лв. за свободата си.

Съдът е мотивирал определението си с това, че определеният от прокуратурата размер на гаранцията е прекомерно висок, а върху имуществото на Божков има наложени запори и възбрани. Освен това той има забрана да напуска страната. А и по друго дело му е определена мярка за неотклонение "домашен арест", което също би попречило той да се укрие.

Домашният арест на Божков, който се контролира с гривна, му беше определен от Софийския апелативен съд, след като ревизира решението на първата инстанция да го остави за постоянно в ареста по делото за укритите такси от хазарт, по което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август.

По третото му, т.нар. криминално дело - по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда.

Срещу Божков се водеше и четвърто дело - за опит за държавен преврат. То обаче се оказа прекратено от прокуратурата на 1 юни, близо 2 месеца преди завръщането на бизнесмена от Дубай, където три години се укриваше от делата с 18 обвинения.

От Дубай Божков громеше управлението в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за положението си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Междувременно се разрази спор дали бизнесменът се е върнал доброволно или е бил екстрадиран, като и до момента няма ясен отговор.

Един от адвокатите му пък разкри, че докато бизнесменът е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и е предал 25 000 страници, материали и записи в опит да бъде изваден от санкционния списък "Магнитски", където бе вкаран през 2021 г. заедно с Делян Пеевски и бившия зам. шеф на бюрото за контрол над СРС-тата Илко Желязков. Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов. Горанов също попадна в списъка "Магнитски", уличен от САЩ за корупция, през тази година.

Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ. Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му. На 9 септември Божков свика пресконференция, на която се включи чрез видеовръзка, и обяви, че е защитен свидетел срещу Борисов, Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Прокуратурата го опроверга, но макар и Божков да не се изрази правилно юридически, той в действителност е с назначена от прокуратурата охрана, т.е. защитен.

Делото за антиките, по което е гаранцията, беше образувано веднага след акцията срещу Божков в началото на 2020 г. Прокуратурата иззе цялата му колекция от антични предмети, оценявана за над 1 млрд. лева. Държавното обвинение твърди, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности, регистрирани са едва 212, а останалите са незаконно придобити. Материалите по делото са събрани в 200 тома, част от тях са секретни. Не е известно обаче какво е свършила прокуратурата за тези 3 години и дали има готовност да представи казуса в съда с обвинителен акт.

Самият Божков пък се закани да съди бившия вече главен прокурор Иван Гешев по повод конфискуваните антични предмети. Преди 3 години той обяви, че заради незаконното изземане и неясната съдба на предметите от колекцията му е заведено дело срещу държавата "пред съответните международни правни институции".

Той също така се оплака, че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март 2020, а малко след това е пуснат за продажба на свободния пазар, твърдеше Божков. Прокуратурата отрече обвиненията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този мач сме го гледали. Ще стане като Киро, Асен и Боко. Плюха се , плюха се и накрая се гушнаха и направиха правителство. След 5-6 месеца ще има обща снимка от някоя яхта на Шиши, Боко, Черепа, Владко и Кирчо , на обща трапеза и млади момета около тях.
62
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Колко дена още трябва да четем стара новина,прави впечетление че има много тъкива,УМИШЛЕНО ли го правите?
61
0
 
9
 
! Отговори
И утре преди 7 месеца
Е в Дубай на почивка!!! Ха ха Гешев,Мешев и Кьовеши ПОНЕ РАЗБРАХМЕ ,ЧЕ ЕС ПОДКРЕПЯ МАФИЯТА ТУК ЗАЩОТО РАБОТЯТ ЗА ТЯХ!!!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
I toj go ispraha golemi peralni sme
59
1
 
8
 
! Отговори
Алкатраз преди 7 месеца
Едно време като изправили Ал Белязания(капоне) пред съда,съда го оправдал за всички убийства и кървави престъпления.Тогава се намерил един съдия смелчага който притежавал голямо количество документи по делото,и го осъдил за неплатени данъци.Умрял като куче от сифилис.Всичко му взели другите апаши.
58
1
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Божков има много пари. Държавата е корумпирана на всички нива.. Ми кво мислите, че ще стане?
57
0
 
6
 
! Отговори
Хе,хе ! преди 7 месеца
Божков пуснал промоции на съдиите в България. Хайде на бас , че скоро ще бъде оневинен и ще стане председател на партя ! А всички ние, овцете на България , ще му плащаме партийни субсидии докато му върнем откраднатите стотици милиони ! ( пак от нас).
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НАПРАУ СЪ РАЗПЛАКЪХ- ТОА ПРЕСТЪПНИК МИЛИАРДЕР НЯМАЛ МИЛИОН ДА СИ ПЛАТИ ГАРАНЦИЯТА НО ИМАЛ МИЛИОНИ ДА ДАВА НА КОГО ЛИ НЕ- ...ТА КАК НАТРУПА МИЛИОНИТЕ..С "ЧЕНЧ" БЮРА, ТАКА ЛИ- ТАЯ ГНУСНА ОСОБА ОБИРАЛ И ЖИВИТЕ И УМРЕЛИТЕС ВИД НА КЛОШАР НАЙ ПОСЛЕ ОСЪДЕН И ПРИБРАН В ЗАТВОРА ЗА ВИНАГИ. ГА ЧЕРЕПА КРАЛ- АЗ ПОЛУЧАВАХ ЗАПЛАТА 12.70лВ ФЕВРУАРИ 1997Г- ТОВА ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ- ГЛЕДАХ СИ САМА ДЕТЕТО- МРАЗЯ КРЕМЪЛСКИТЕ ОЛИГАРСИ КОИТО НИ ОБРАХА БЕЗПЛАТНО. ДЕЛОТО ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕВРАТ 2020Г ДА ПОДНОВЯТ- ТОЙ ПЛАЩАШЕ.
55
0
 
17
 
! Отговори
Xммм... преди 7 месеца
Пpи тия aлчни и xищни cъgии, явнo ca мy ocтaнaли oщe бaя милиoни?
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Промоция !? Ха ха . Заглавието е интересно
53
1
 
13
 
! Отговори
НЕЩО НЕ ЧУВАМ..?? преди 7 месеца
НЯКОЙ ЧУЛ ЛИ Е ПО АДРЕС НА ВАСИЛ БОЖКОВ, ДА СЕ Е ИЗКАЗАЛ:... РАДЕВ, НИНОВА, КОСТАДИНОВ, ТРИФОНОВ,...?........ ЩО ТАКА, БЕ, ДРУГАРИ...??
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КАКВО, ЩЕЛИ ПРОМОЦИОНАЛНО ДА ВРЪЩАТ НА ЧЕРЕПЧО 150 000 000 ЛЕВА ЗА 25 000-ТЕ СТРАНИЦИ ПРЕДАДЕНИ НА ЯНКИТЕ ?!...
51
1
 
8
 
! Отговори
На преди 7 месеца
Дедо ви отдавна му е ясно Божков защитен свидетел ли е, или не. Доброволно, или доброзорно се е върнал в държавата Феодалия. А на Вас каква лампичка светна, с какъв надпис-това държава ли е, или мафиотска територия? А съдебната ни система в кой век се намира?А свише управниците ни с Божков ли са, или против. А...милионерчетата, забогатели от криминалната приватизация на какво мнение са, А???
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще финансира ППДБ+ГЕРБ ДПС , няма как ! Плаща си данъка иначе отива на гости при Алексей . И децата в детската градина го разбраха това .
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Смел Гибсов - че тя вече му плаща държавата демек ние му плащаме, щото вече Божков я осъди по няколко дела в Страсбург
48
0
 
6
 
! Отговори
Магистрат преди 7 месеца
Криза е... а Г-н Божков има средства. :)
47
0
 
7
 
! Отговори
Qwerty преди 7 месеца
Направо за му отворят дарителска линия - DMS Bozhkov
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Охарчил се е в Дубай за камилско мляко и златни фурми
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най- ме напушваха на смях коментарите на някакви безмозъщни същества, като казваха че Божков влиза в панделата след като се върне от Дубай. Муахахахахаха тоя човек ще купи продаде цялата държава ако иска с милиардите си образно казано. Щели да го вкарат в затвора. Няма такива маааалоумни наивници!
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичките служби: полиция, следствие, съд, прокуратура са организации, които служат на мафията. Не си мислете, че служат на някой друг!