Спряха разследването за разменните бебета в "Шейново"

Прокуратурата не може да намери виновник
Обновена: 4 окт 2023 19:18 | 4 окт 2023 09:45, Стела Стоянова
25
Спряха разследването за разменните бебета в "Шейново"
Снимка БГНЕС, архив

Разследването, образувано по случая с разменените бебета в столичната АГ болница "Шейново" е спряно.

Това съобщават от Софийската районна прокуратурата пред "Сега". Причината за спирането е, че не е установен по безспорен и категоричен начин извършителят. Според източници на "Сега" не е установено точно кой и какво е разменил - дали табелките на леглата на бебетата или гривните им, тъй като на смяна са били няколко акушерки. Дори и да се установи кое точно е лицето, не е ясно как точно ще се докаже умисъл, коментираха юристи.

Спирането на разследването не означава, че то се прекратява. То може да бъде възобновено по всяко време до изтичането на давността, стига прокуратурата да отбележи някакъв напредък.

Още по темата

По делото са разпитани над 20 свидетели, сред които майките на разменените бебета, акушерките и лекарите, присъствали на ражданията, неоноталозите, прегледали децата, директорът на болницата, както и всички други хора, които имат отношение към случая, обясниха още от районната прокуратура. Направени е ДНК експертиза. Иззети са образци за сравнително изследване от всички, които са били на смяна в неонатологичното отделение, когато са приемани бебетата, изготвена е графическа експертиза. Изискани са данни от болницата и от медицинския надзор, става още ясно от отговора на прокуратурата.

От установеното по делото е видно, че не са спазени вътрешните правила на болницата, коментираха официално от обвинението.

Разследването по случая е образувано дни преди той да стане публично известен.

То се води по чл. 184. от Наказателния кодекс. Той гласи, че "който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години". Ако това бъде извършено с користна цел, наказанието е до 3 години затвор и от 100 до 300 лв. глоба.

Зам.-районният прокурор Иван Стефанов обясни през декември 2022 г., че текстът от НК, по който се разследва, е от 1968 г. и досега никога не е ревизиран.

По случая с разменените бебета семействата водят граждански дела срещу болницата. Първото от тях тръгна вчера.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Помня: Оная сива и мизерна я няма, има я тая сивкава и мизерна. Формулата за успех е същата, само дето марките са се променили. Бъдещето, както и тогава - в бъдещето.
19
1
 
2
 
! Отговори
Помня преди 6 месеца
До Правилно казаха ДБ 5 Не си прав . България е чудесна страна и аз си я обичам.Няма я вече оная сива мизерна НРБ ,при която формулата за успех беше пред пенсия, панелка , москве и фургонче на лозе.Живот без бъдеще.
18
0
 
9
 
! Отговори
Каскетура преди 6 месеца
Сигурно бебетата сами са си разменили местата. От т.нар. прокуратура нищо не става, там трябва всичко да бъде изринато до основи и да се почне на отначало на чисто, с нови назначение. Институцията е тотално съсипана от ББ, Гешев, Цацаров, Братиньо, Филчев и т.н..
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тогава всичките под отговорност
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен извършителят = столичната АГ болница "Шейново".. Браво бе, Шерлок. Нали се досещаш че "извършителя" според тебе е сграда на няколко етажа с покрив. как тази сграда е разменила бебета е мистерия на която само ти имаш отговор. Ами сподели я. Майките дори са били на различни етажи , когато са родили и са били израждани от различни екипи.Впрочем, потърси инфо за разменените бебета в Гърция преди няколко години и какви пари са наринали на майките - български ромки. ЕТО къде е далаверата.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Прокуратура! Ама сигурно ли е, че не се знае кои са конкретните виновници: още почти веднага след установяване на този гаф бяха открити виновните акушерки, дежурната лекарка, началничката на отделението и директорът на болницата се гънеше от страх да не си отиде за проявената небрежност! Но юристката на болницата се зае сериозно да потули нещата, сетне сигурно се задвижи машината на лекарското съсловие, МЗ,БЛС и чрез мнението на Прокуратурата стана ясно,че нещата се потулиха.Битият си е бит,
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
установен по безспорен и категоричен начин e извършителят = столичната АГ болница "Шейново". Не знам какво неясно има.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом не могат да установят виновника,ще плаща болницата.Такова безхаберие е недопустимо и не трябва да се неглижира,за да не се повтаря.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно е ясно- майката на сигънето е знаела, а дали тя го е направила трудно ще се установи, и не би признала ако е тя
11
4
 
12
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 6 месеца
Майките били на различни етажи ... Добре.Те и са родили по различно време и в различни зали. Значи. Ражда се първото бебе. Още докато е в родилната зала му слагат гривничката на още нероденото бебе и го водят в злата с новородени, а когато 2-3 дена по-късно се ражда и второто бебе му слагат гривничката дето е трябвало да сложат на първото бебе и размяната ставаааааа . Бааахго и сложната схема . По-КРАТЪК вариант. Виж им паричните искания на "майките" за да ти светне кой има изгода от "размяната"
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да, по принцип в БГ всички са невинни..
9
4
 
14
 
! Отговори
ужас преди 6 месеца
само си помислете колко бебета може да са разменени
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
електората на ГРОБ върти бизнес с продажба на бели бебета :))))))))))))
7
0
 
21
 
! Отговори
НЕКОРЕКТНИ преди 6 месеца
Не може прокуратурата да не обвини болницата,защото това е голям гаф.В първите дни бяха много притеснени,а сега юридическото им лице твърди,че няма проблем от страна на болницата.Сякаш майките са се договорили,нищо,че не са били на един етаж.Жалко,обидно за всички.Ето затова не сме нормална д-ва.Поемаш вината си и оправяш пропуските.Толкова е лесно.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разменни ?!?!?!
5
1
 
17
 
! Отговори
ПРОКУРОР преди 6 месеца
Сега да ви ''светна'' значи - виновни са самите бебенца и съответно ще носят цялата наказателна отговорност за деянието си и ще бъдат осъдени
4
1
 
16
 
! Отговори
Американ преди 6 месеца
Прокуратуране не иска да намери виновно лице.Но всъщност виновна е болницата и трябва да бъде одрусана, че да проработят както се полага.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
закривай тия неможещи! С левите ръце!
2
1
 
21
 
! Отговори
Прокуратура! преди 6 месеца
Факт е, че са разменени бебетата как така не може да намери прокуратурата? Кой да намери ако не тя?
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който пари дава, никой не го закача.