Оставиха в ареста петима, изнасяли стока за руските спецчасти

Печалбата им е над 4 млн. лева
19 окт 2023 16:52, Стела Стоянова
16
Оставиха в ареста петима, изнасяли стока за руските спецчасти
Снимка БГНЕС, архив

Петимата чужденци, обвинени в незаконния износ на стоки с възможна двойна употреба за елитните руски спецчасти, воюващи в Украйна остават окончателно в ареста. Това постанови Апелативният съд в Пловдив, потвърждавайки решението на окръжните магистрати.

Василий Улянов, Евгений Улянов, Дзмитри Дзмитриу, Яни Йешили, Романос Ветридис са обвинени за участие в организирана престъпна група и за износ без лиценз на изделия с двойна употреба. И двете деяния са тежки умишлени престъпления. Те са наказват с „лишаване от свобода“ между 5 и 15 години за организирана престъпна група и до 6 години за износа на изделия с двойна употреба.

Според прокуратурата печалбата на организирана престъпна група е над 4 млн. лв. Един от тях е регистрирал търговско дружество в Пловдив. То е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба на обща стойност около 4 милиона лева - оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и др., които складирали в жилищен имот, препакетирали и подготвяли за износ от Република България през аерогара София с крайна дестинация Руската федерация.

Изделията не са били предназначени за редовната руска армия, а за части като елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военноморската пехота, ГРУ, ЧВК “Вагнер”, Ахмат и други, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-*** статия трудно може да се сътвори...Купили стоки за 4 милиона и имали 4 милиона печалба???
6
4
 
1
 
! Отговори
SS преди 6 месеца
Спокойно един ден като се обърне палачинката ,ще станат герои.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То пък точно са специалните части за русия ,смях бря ,докъде стигнаха ,те русия имат ядрено оръжия а нямат стока на специалните части голем цирк
4
1
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 6 месеца
Абе май някой има жълт картон и ме си е платил където трябва...
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Virtuozzo. Батушите са с двойно предназначение и заради тях са ги арестували.
2
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи на украинците подаряваме, а на руснаците дори да продадем не можем!? Арести, затвор,.... То си е по-страшно от комунизъм.
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както го представяте излиза че са ги задържали от яд за печалбата им. С 2 милиона евро са въоръжили всички руски сили па на Дзиленя не можаха с милиарди излиза бе