Съдът потвърди глобата от 5 млн. лв. на НАП за теча на данни

Тя е наложена от Комисията за защита на личните данни
20
Съдът потвърди глобата от 5 млн. лв. на НАП за теча на данни
Снимка: БГНЕС

Софийският районният съд (СРС) потвърди глобата от 5,1 милиона лева, наложена на Националната агенция за приходите (НАП) от Комисията за защита на личните данни. Това съобщиха за БТА от съда.

Санкцията беше наложена за изтеклите данни при хакерската атака през 2019 година. Решението на Софийския районен съд подлежи на обжалване.

С решението си съдът осъжда НАП да заплати в полза на КЗЛД сумата от 140 лева – разноски по делото, представляващи юрисконсултско възнаграждение, както и в полза на СРС сумата от 5560,80 лева – разноски по делото за възнаграждения на вещи лица.

В мотивите си съдът посочва, че се "налага да бъде напомнено", че в крайна сметка достатъчно основание за санкциониране се явява самото неприлагане на съответните подходящи технически мерки, а не осъществяването на нерегламентирания достъп до лични данни.

Напълно несъмнено и безспорно е, че НАП обработва лични данни, и за опазването им е следвало да бъдат предприети съответните подходящи технически мерки, посочва съдът.

Според магистратите за вземането на това решение няма каквото и да било обвързващо значение даването от страна на който и да било административен орган на предписания до НАП във връзка с опазване на информацията, представляваща лични данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: глобаНАПсъд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Последното изречение е връх на безумната казуистика.
14
0
 
2
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 5 месеца
Извод:Лява ръка- десен джоб.Стадото ще остане с пръст в.....Всичко се плаща от стадото,което скачаше някога и пееше:"Кой не скача е червен ".А скачайте още .
13
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
А ваканцуващата тогава шефка, нещо за нея?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Които ще платим ние, от ляв джоб във десен!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Откачена работа, вмето да ги съберат от извършитекят, който се явява и рекетьор, ги търсят от пострадалият, респ. от народа, но бурето отвътре кипи и процесите в обществото се наелектризират и като стане мяууу няма да се задават много въороси и нужда от адвокатчета;)
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сиреч глобяват нас данъкоплатците че са изтекли данни на данъкоплатци. Това е страшна подигравка. Не трябваше да им финансова санкция а да има лична отговорност и някой да влезе в затвора.
9
0
 
6
 
! Отговори
КОЙ ЩЕ ПЛАЩА???????? преди 5 месеца
1. Заради некадърност от НАП изтичат данните на 5 МИЛИОНАбългарски граждани; 2. Съдът глобява НАП с 5 милиона лева; 3. НАП събира от българските граждани 5 милиона лева допълнително, за да си плати глобата на съда. Или от вече събраните наши данъци, вместо за пенсии, здравеопазване и образование, 5 милиона отиват за глоба.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
добре и къде ще отидат тия 5 000 000 нап ще ги даде и после сигурно трябва да си ги прибере... да ви имам и държавата
7
0
 
2
 
! Отговори
bbb преди 5 месеца
До РашкоА в НАП през октомври дори получиха бонус по три заплати накуп, за "добре" свършена работа - обща сума 23 000 000 лв. и те от парите на данъкооплатците...
6
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 5 месеца
Ако някой искара да ни от интернет за която и да е фирма от НАП - може ли да съди НАП за личните данни , неприкосновеност....ала бала ..ЛИЧНИ ....данни?!? Нещо?
5
0
 
9
 
! Отговори
Рашко преди 5 месеца
Супер, понеже НАП собствено не генерира приходи, а само събира такива от данъкоплатците, то глобата ще я платят същите тези данъкоплатци, чиито лични данни изтекоха от НАП. Изглежда ми супер резонно.
4
0
 
2
 
! Отговори
Ай ай ти преди 5 месеца
А данните който са изтегли в интернет?!? Не трябва ли да се сменят всичките заедно със Булстат и ЕГН Тата на хората. Щото който разбира може да ги намери. Или поне си мисля че може ...така пише в дебелите книги.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аха, те разбира се, ще ги дадат от собственият си джоб.
2
0
 
0
 
! Отговори
Мега преди 5 месеца
И кво данните ги няма в Интернет ли?!? Луда работа
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НАП ще плаща на НАП, смях.