Осъдиха прокуратурата да плати 60 000 лв. на бившата балдъза на Брендо

Обезщетението е заради продължителността на делото и морални щети
Обновена: 23 ное 2023 12:51 | 23 ное 2023 12:51, Стела Стоянова
10
Осъдиха прокуратурата да плати 60 000 лв. на бившата балдъза на Брендо
Снимка БГНЕС, архив

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева на Десислава Дишлиева, която е бивша балдъза на Евелин Банев-Брендо и беше подсъдима с него по делото за организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик.

Това съобщава правният сайт „Лекс".

Процесът продължи 11 години и приключи през 2018 г., като накрая Дишлиева беше оправдана, заедно със сестра си Моника Добринова, която пък е бивша съпруга на Брендо. Евелин Банев беше осъден на 6 години затвор, а доведеният му брат Симо Карайчев получи условна присъда.

След това дела срещу прокуратурата заведоха Добринова и Дишлиева, като бившата жена на Брендо вече осъди окончателно държавното обвинение да ѝ плати обезщетение от 15 000 лева за вредите от незаконното обвинение и още 18 000 лева за адвокатски разноски. Дишлиева пък заведе иск за 500 000 лева срещу прокуратурата, но на първа инстанция Софийският градски съд (СГС) ѝ беше присъдил едва 15 000 лева.

Тя обжалва решението пред Софийския апелативен съд (САС), който сега увеличава обезщетението на 60 000 лева. Съставът на апелативния съд с председател и докладчик Елизабет Петрова е решил да увеличи значително обезщетението за Дишлиева заради продължителността на делото, тежките обвинения, разгласяването им, задържането ѝ под стража и влошеното ѝ здравословно състояние. Съдът е приел заключение на съдебномедицинска експертиза, според което процесът е отключил или спомогнал за тежки и опасни за живота на Дишлиева заболявания. Показания са дали майка ѝ и нейна приятелка, които свидетелстват колко тежко е приела обвиненията, как се е страхувала и притеснявала за детето си, което в началото на процеса е било едва на 3 години.

В решението си САС пише, че в началото на делото през 2007 г. Дишлиева е била на 36 години, а продължителността му от над 11 години не може да бъде приета за нормална, дори и предвид неговата сложност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо не става от нашата прокуратура.
4
4
 
4
 
! Отговори
питам преди 5 месеца
Колко от тези 60000лева стигнаха до балдъзата.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зеленски не предаде Брендо на 3 държави от ЕС и НАТО. Зеленски го прикрива срещу редовни доставки на кока за момчетата на фронта.
2
2
 
14
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 5 месеца
българската прокурватура е 1 в света по некомпетентност, по мързел, по мърлявщина и пеерастия!!! Затова всички ние плащаме, и с живота си някой път, заради игрите на "големите" прасовидни, тиквовидни и промянаджииски продажни нищожни човечета!
1
1
 
21
 
! Отговори
Ванката преди 5 месеца
Дрън, дрън - ние данъкоплатците ги плащаме, а не персоналните виновници! Дреме им на магистратите. Докога няма да има лична отговорност при прокурори и съдии, както е при другите професии - медици, зъболекари, инженери, адвокати...?