Съдът касира изборите за общинари в Каварна

Има не само нарушения, но и данни за престъление
Обновена: 11 апр 2024 17:44 | 29 ное 2023 13:05, Стела Стоянова
5
Съдът касира изборите за общинари в Каварна
Снимка БГНЕС

Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в Каварна. Констатирани са драстични нарушения, които според магистратите са манипулирали вота на гласоподавателите и са опорочили изборния процес.

Десетки бюлетини бяха „разкрасени” с необичайни знаци, като цветенца и вратовръзки, което ги прави недействителни, съобщава Нова тв.

По жалби на няколко политически сили, в рамките на 5 поредни заседания в съдебна зала бяха броени бюлетините от всички 30 СИК на територията на общината. Най–същественото нарушение е, че нито един от чувалите не бе запечатан, а повечето пакети с бюлетини бяха разкъсани и в насипно състояние.

"Такива очевидни нарушения – значителни, съществени, не сме имали до настоящия момент. И ако всичко това е било налице към момента на определяне на изборните резултати в СИК, то това означава, че членовете въобще са нямали представа какво правят", посочи Красимира Иванова, председател на Административен съд – Добрич.

Според видеотехническата експертиза обаче, бюлетините са надлежно опаковани, а чувалите прилежно вързани със самозалепваща се лента с печат и миши опашки.

"Има значителен брой отчетени действителни като недействителни или недействителни най-вече като действителни. А оттам в резултат на съдебно статистическата експертиза беше установено, че се променя общинската избирателна квота, респективно и мандатите на партиите", обясни Иванова.

Една от политическите сили дори остава без мандат. За нарушенията ще бъде сезирана и прокуратурата.

"Мисля, че тук няма само нарушение на изборните правила, а по-скоро и престъпни деяния. Ние лично ще представим петте протокола от съдебните заседания, включително и решението на съда, след влизането му в сила на прокуратурата", подчерта Диана Далакманска, адвокат.

Настоящото решение може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Една преди 4 месеца
от най-корумпираните общини! Доста информация имам по темата. Кой какво е купил, продал на кого и как.
4
0
 
4
 
! Отговори
Чук и Гек преди 4 месеца
Гледах вота в някои секции! В една след като приключиха броенето, шефката се изправи до камерата и рече, че са преброили, сортирали по групи и ще си направят протокол и изключи! В друга се чува гласове и рошави глави на монитора:- Какво ще го правим този ,,Иванчо"!?- Нищо! Повече са, избират си го!- Ще направим нещичко!- Да прехвърлим от ,,Тошко" на ,,Гошко"...!- Трябва да направим всичко възможно...- Момичета, камерата снима!- .... Да си оправим протокола!И - нищо! На балотажа същите !?
3
0
 
6
 
! Отговори
Чук и Гек преди 4 месеца
Целия вот е за касиране и всички комисии - в Следствения арест! Без преувеличение! Държавата да се самосезира! Отделните ощетени нямат сили да се изправят срещу неправдата! Ако имаха, вече щяха да са избрани, а не пренебрегнати от престъпни СИК, РИК и ЦИК!
2
0
 
4
 
! Отговори
aaaa преди 4 месеца
Че то май на всякаде е така.Уж четат ,какво четат какво пишат и е нашти са на власт .Как беше .Не е важно за кой гласувате ,важно е кой чете бюлетините!
1
0
 
4
 
! Отговори
За кмет - Панагюрище преди 4 месеца
.Съдът е касирал и избора за кмет на Панагюрище! За него защо не пишете!