Съдът иска областната управа да разкрие защо демонтира ПСА

Разпореждането е от вчера
14 дек 2023 17:30, Стела Стоянова
144
Съдът иска областната управа да разкрие защо демонтира ПСА
Снимка БГНЕС

Административен съд - София град е разпоредил в еднодневен срок Областна администрация София да представи данни за основанието на извършените действия по демонтиране на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия, потвърдиха пред БТА от пресцентъра на съда.

Разпореждането на съда е от 13 декември, по дело образувано по жалба на Гражданска платформа "Изправи се.БГ" с искане за преустановяване на процеса по демонтаж.

Работата по демонтажа на Паметника на съветската армия продължава и днес. Процесът започна на 12 декември. Това бе обявено от областния управител на София-град Вяра Тодева. Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Във връзка с демонтажа, на основание писмо от областния управител, от Столичната дирекция на вътрешните работи обявиха, че в района ще има засилено полицейско присъствие, докато трае процесът. В пространството около паметника са изградени контролно-пропускателни пунктове и са сложени ограждения.

Вчера областният управител на София обясни, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца, добави Тодева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
1
 
! Отговори
88-ми, Въпроса ти е преди 4 месеца
не адекватен. Не може да държиш отговорни хора, които не са били родени тогава или пък такива, които вече не са тоя свят. Но това безумие, което се случва в момента може да бъде спряно.
87
0
 
2
 
! Отговори
Мъка преди 4 месеца
До тя 87 Особена след войната на Путин цената на паметника се вдига много , като американските олд таймери коли ,от началото на миналия век.Но спокойно . Ще заварят фигурите от ново и ще ги забутат някъде. Пак ще радва русофилите.Блясък в очите.
86
0
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 месеца
Зверствата които направи Путин с войната в Украйна и в собствената си страна , са съпоставими с тези на Хитлер. Събарянето на ПСА е израз на огромно възмущение от агресията на Путин.За освобождението ни през 1978 г. огромна благодарност към армията на царска Русия и Украйна , на за преврата 44г много омраза.
85
0
 
3
 
! Отговори
84 до 85 преди 4 месеца
Уважаеми, тези "стени" са от Военния Мемориал, там бяха изписани имената на загиналите герои от Първа дивизиа, желязна , шопска... Премахнаха ги и построиха НДК"Людмила Живкова". За тази мария говоря.
84
5
 
3
 
! Отговори
тя преди 4 месеца
Съд и да платят паметника ,който сега струва милиони !
83
4
 
3
 
! Отговори
тя преди 4 месеца
Съд за всички тези взели това решение без да се допитат до народа !
82
2
 
3
 
! Отговори
До 84-ти, преди 4 месеца
Изглежда не пътуваш из страната особено. Цяла България е пълна с паметници от царско време, доста често са даже редом с комунистическите. Не зная за кои мемориални стени говориш, и кога е било тяхното разрушаване. Място и дата на събитието трябва да посочиш.
81
2
 
5
 
! Отговори
ЗАЩО преди 4 месеца
НЕ защитихте разрушаването на "мемориалните стени" с имената на хиляди БЪЛГАРСКИ войни ,загинали в Балканските и ПСВойни ? Героите на България за вас не означават нищо и този плач за *** е жалък, господа копейки.
80
3
 
6
 
! Отговори
Нейсе свободни преди 4 месеца
MOЧA и разните му Альоши не могат да се тълкуват, кото паметници на армия освободителка, защото преди окупацията от тази армия България си е била свободна страна. Истинскит червен фашизъм и терор в България го налага въпросната Ч.армия, чрез подчинената й БКП и криминалния контингент ръководен от нея! Никоя страна не издига паметници на армия, която яе окупирала и отнела суверенитета й за 45 години!
79
3
 
6
 
! Отговори
Не pycopoб преди 4 месеца
Наличието в BG на паметник на Ч.армия е толкова неуместн, колкото наличието на паметник на султан Баязид! на окупатори не се правят, а ако има такива свободен народ ги разрушава.Ч.армия не ни е освободила,а е наложила своя вариант на червен фашизъм и терор ад свободните хора. Нула благодарности и нула паметници се полагат за това, освен ако не си pycopoб де!
78
2
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 4 месеца
съд -какво е това ,ако имаше истинско правосъдие до сега всички управлявали България трябваше да са в затвора ,вклщчително и днешните
77
3
 
5
 
! Отговори
Нещо което, изглежда преди 4 месеца
не може да бъде разбрано от либерастите. Когато хората изпитват носталгия по миналото, то не е заради комунизма, а заради реда и сигурността в утрешния ден, които техните родители са имали. Тогава държавата беше силна, измами не са се допускали и са били наказвани подобаващо строго. Хората помнят и качеството на образованието, а броя културни събития тогава, дори по селата, надвишава броя на културни събития в столицата днес. Това им липсва на хората, не толкова комунизма...
76
1
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 4 месеца
А има какво?! Демокрация по комунистически! Е, за това сме на тоя хал!
75
8
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 4 месеца
Много си прав! Вярвам, че съвсем скоро пловдивчани ще се отърват от надвисналото над главите им чудовище, а грозната чиния ще отлети в миналото и ще освободи прекрасния планински пейзаж. А войнишките паметници от Освободителната война са най малко на загинали руснаци. Не слагайте равенство между две коренно различни събития.
74
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Народния съд ще ви се строри песен пред това,което ви чака национални предатели!
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен,к.69. Бъркаш, шмайзери са носили войниците на Третия Райх през 1939-45г. Почти 6 г. война и после 45 години две Германии. А ние две години ПП-ДБ, няколко месеци сглобка и първата работа на лидерите на сглобката, на Тр.Трайков и обл.управителка на София град - да се нареже паметника ПСА, сетне следват паметниците на Альоша, на Шипка и 630 паметници на загиналите руски войници през 1877-78г
72
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не става дума за демонтаж, а за нарязване на фигурите на руския войник, на майката с детето и на българския мъж. Безпардонно, провокативно, с нагли усмивки: Запомнете ни какво можем да правим! Това е само началото!
71
5
 
3
 
! Отговори
Тото преди 4 месеца
До 10 - Съдът се произнася с решение или определение когато има при спор, гений!Какъв съд при монтаж?!Поне малко обща гражданска култура, нямаш ли?
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ъвсеки ученически клас, всеки работен отдел и общество има такава прослойка, абе чиста отайкаь си е. Та тези същите толкова бързо забравят, че нямат никакъв проблем кой ги язди. Важното за тях е да им е вътре и да виждат моркова пред зурлитеь си.
69
4
 
14
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Как всичко странно се повтаря пак. Вероятно след около 3-4 години цветовете на нациите ще сменят трудовото поприще и ще се занимават с добив на инертни материали и строителство. Който е оцелял. А сегашните евроатлантици ще бъдат първи фенове на Русия.