Проблемът с политическото влияние в прокуратурата остава

Ако НС избере "гешевчета" в прокурорския съвет, ще имаме нов Гешев
20 дек 2023 21:48, Стела Стоянова
12
Проблемът с политическото влияние в прокуратурата остава
Снимка БГНЕС, архив

"Политиката отказа категорично да пусне прокуратурата от своята власт", заяви пред БНР юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

"Българската Конституция ще получи една актуализация, която е показала, че има своя смисъл и потребност да бъде извършена. Това ще е нещо с положителен знак. Множество са направленията, в които можем да говорим, че ще има нормативно подобрение. Проблемът с политическото влияние в прокуратурата остава при недобросъвестно упражняване на тези права от законодателния орган. Ако той реши да кадрува и да постави под политическа зависимост главния прокурор, може да се получи същия ефект, какъвто имаме и в момента", коментира той.

Според него можеше да бъде потърсено друго разрешение, ако беше дадена възможност на ВСС, състоящ се само от съдии и политически представители, да имат своя квота и глас при избора на главен прокурор, така че политическото мнозинство да не надделява.

Брегов изказа мнението си, че между проекта, представен през юли, и сегашния са изчистени голяма част от дефицитите.

"Методическите правила се върнаха в прокуратурата и близо до главния прокурор. Даде се ясен знак за разделение между съда и прокуратурата с оглед на техните функции и затова, че съдът е единствен носител на съдебната власт или по-изразителен такъв, защото и прокуратурата е страна в процеса. Сложи се край на историческото и политическо клише за равенство между съдия и прокурор, за тримата големи в съдебната власт. Проектът безспорно има своите по-добри качества. Друг е въпросът кой ще го прилага и дали няма да го изкористява".

Още по темата

"Ако НС избере шестима "гешевчета" за свои представители в прокурорския съвет, те безспорно ще произведат следващия Гешев", категоричен бе Иван Брегов.

Политическият контрол над прокуратурата по един или друг начин ще остане като възможност, смята той. Според него може да се окаже, че с прокуратурата не сме се справили категорично и по най-добрия начин:

"Идеята не е да озаптим безкрайно много главния прокурор и да го направим беззъб, а да дадем сигурност".

По думите му обаче ако самите прокурори сами не излизат и разобличават проблемите в системата, каквото и да напишем в Конституцията няма да има ефект.

Независимостта на съда не бива да бъде поставяна под съмнение и тя най-накрая ще бъде утвърдена чрез Конституцията, коментира още Брегов. И добави:

"Но не се прокрадна никаква по-добра възможност, след като тези хора бъдат избрани в съдебния и прокурорския съвет, периодично да дават някакъв отчет за работата си и да носят отговорност".

Другият критичен въпрос, по който няма никакъв напредък, е бюджетът на съдебната власт, каза той, като подчерта:

"Българското правосъдие е с едно от най-ниските нива на доверие в Европа, най-много съдии и прокурори на глава от населението с едни от най-високите възнаграждения и най-висок бюджет на глава от населението. Това няма да се промени, за съжаление".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 4 месеца
Дайте информация какъв е съставът на ВСС в бившите соц.държави и ще видите,че там квотите от парламентите им са символични,т.е. политвлиянието е минимално.Тук е точно обратното и искате незамисимост!!?Просто няма да я има.Относно Гешев-пародия на гл.прокурор.Нахлузи каскета и тръгна по огледи! С кръпките по лактите.А това е работа на следователя,респ. разсл. полицай/дознателя/.Къде са последните двама,къде е гл.п-р в йерархията...
9
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Смехотворно "политическото влияние в Прокуратурата".....?!!!Те никога не са били под друго влияние освен на политико- икономическите кръгове и в последните особено 13 г. всички институции са "превзети" от ГЕРБ/ДПС и компания .В момента Прокуратурата е много по-мракобесна и безскрупулно- брутална ,отколкото по времето на Иван Гешев.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гербб се оказа ракетоносителя на ДПС!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато не разбутате златните, свинските черва на Тиквата по низшите етажи, законите няма да заиграят както ни се иска!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А АКО ИЗБЕРЕ БОРИСОВЧЕТА, ПЕТКОВЧЕТА, ИВАНОВЧЕТА И КОКОРЧЕТА?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблемът е КОЙ ще прилага законите!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки ден може да се прави промяна в Конституцията, щом само 165 депутата могат да я променят!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо не променя нещата, докато Тиквата е в Парламента!! Всичко зависи кой ще прилага законите, а същите са си по местата и златните прокурори и златните съдии са на Тиквата.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Tenъpвa cera зanoчвa...
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ех да имах влааааст!