Моряците от "Верила" се прибраха, двама са в ареста

Те бяха изслушани онлайн
Обновена: 29 дек 2023 20:23 | 29 дек 2023 20:10, Стела Стоянова
12
Моряците от "Верила" се прибраха, двама са в ареста
Снимка БГНЕС, архив

Целият екипаж на кораба "Верила", без двамата обвинени моряци, се е прибрал в България, предаде Maritime.bg.

32-годишният втори механик на бълкера Никола Пенчев и 35-годишният рулеви Камен Петков бяха изслушани онлайн на проведено днес заседание на съда в ирланския град Лимерик.

Двамата ще останат в затвора за Нова година, а следващото заседание по делото е насрочено за 9-и януари, съобщи регионалното издание „Лимерик Лийдър".

Прокурорът Денис Уотърс каза, че се очакват указанията на Кабинета на директора на прокуратурата по отношение на двамата мъже. В помощ на подсъдимите в съда имаше български преводач.

Джон Хърбърт, адвокат на Пенчев, помоли делото да бъде отложено за 9 януари чрез видеовръзка. Том Кийли, адвокат Петков, също поиска клиентът му да се яви чрез видеовръзка в окръжния съд в Лимерик на 9 януари.


Съдия Куликан остави Пенчев и Петков в ареста до тази дата и отбеляза, че се чакат указанията на прокуратурата.
И двамата обвиняеми казаха „благодаря" в края на краткото процесуално заседание.

Останалите моряци от екипажа са освободени и е извършена тяхната смяна. Мъжете вече са в България.

На 19 декември Данъчната и митническата служба на Ирландия заедно с Националната полиция на страната откри на борда на кораба 300 кг. кокаин.

Дрогата бе намерена във водонепроницаеми торби с осигурена плавучест от спасителни жилетки. В торбите бяха открити и GPS предаватели, което според властите в страната означава, че е планирано изхвърлянето им зад борд.

Бълкерът "Верила" пристигна в терминал на Пристанище Фойнс, Лимерик, след преход от Канада. Преди това плавателният съд е посетил терминали в Бразилия.

Първоначално властите в Ирландия задържаха шестима души от екипажа на плаващия под флага на Малта бълкер.

По-късно, поради липса на събрани доказателства в хода на производството, четирима членове на екипажа бяха освободени.

Обвинения за дрогата получиха двама души от екипажа. Ако съпричастността на вече бившите втори механик и рулеви на "Верила" към опита за контрабанда бъде доказана, законодателството в Ирландия предвижда наказание лишаване от свобода.

Дни преди откриването на кокаина на "Верила", властите в Ирландия задържаха 12,5 кг. от дрогата в камион, пристигнал с ферибот от Франция.

По-рано през годината Националната полиция на Ирландия обяви задържането на най-голямата пратка кокаин по море. Тя бе открита на плаващия под флага на Маршаловите острови бълкер "Матю". Капитанът на кораба бе задържан след като отказва бордова проверка и след произвеждане на предупредителни изстрели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Верилаекипажкораб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо БМФ са ги уволнили двамата преди да им е доказана вината ? Нещо връзваме гащурите или се подмазваме или и двете ? Защо всъщност не са се опитали да им помогнат а вместо това са ги уволнили набързо ? Нали са техни моряци ? Така ли се грижат за служителите и работниците си ? А дано нещо се запече да не ги осъдят та да се върнат и да претръскат МВФ от дела.
8
0
 
3
 
! Отговори
Бивш служител преди 3 месеца
БГ кораб, с БГ екипаж а с Малтийски флаг. Смях. А ся ко прайм с новогодишните подаръци, май ще останем само със зарята.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хем сложили в торбите GPS предаватели хем дошли и влезли на пристанищния терминал да разтоварват канадско пшеничено зърно,понеже в Бразилия не расте пшеница,а какъв курс въобще са следвали след Ирландия.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 7 преди 3 месеца
Ти от наркомафията ли си, че така сигурно ни "светваш" ? Той и Карлос Муньос имаше стотици милиони от хероин обаче си плати с живота за изгубени едни 600 кг !
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грешите, просто ще си платят неустойката и да ви светна - докато хващат 500 кг. може да са миналите 5 тона покрай тях.
4
2
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
Много вероятно е Домусчиеви да споделят съдбата на Поли Пантев, за такова изгубено количество наказанието е СМЪРТ !
3
1
 
21
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
Българските служби ще разследват ли Домусчиеви за наркотрафик ? Техен кораб е задържан с наркотик проследен от чужди служби, загазили са моряци, не, че не са виновни, но най-големите трафиканти са собствениците на кораба,не е възможно без тяхно знание да се превозва такова голямо количество наркотик за милиони долари ! Домусчиеви трафиканти на наркотици,Алгафари на мигранти, а разследващите не искат да ги разследват ! Държава - трафикант на всичко и на крипто валута дори ! Политици-престъпници !
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На Гела не му ли стигнаха милионите от футболния отбор и много .други бизнеси че и кораби с половин тон бело кара което ако разредиш става тон и половина два
1
1
 
10
 
! Отговори
Нещо преди 3 месеца
За двамата Домуси главни трафикати йок.Криете ги.