Съд: Бездимните цигари на закрито са законни

В закона е за писано, че забранява само тютюнопушенето, а не употребата на тютюн въобще
17 яну 2024 18:24, Стела Стоянова
23
Съд: Бездимните цигари на закрито са законни
Снимка БГНЕС, архив

Забраната за пушене на закрито не се отнася за бездимните цигари. Затова и употребата им в заведенията не трябва да се санкционира. Това излиза от решение на Софийския районен съд. За него първо се похвалиха вчера от Българската асоциация на заведенията.

Според документа решението е постановено на 13 ноември м.г., не е окончателно и столичната здравна инспекция може да го атакува пред Административния съд в София, пише "Сега".

Казусът стига до районния съдия Павел Панов по жалба на салонен управител в клуб "Манко" в София. Той обжалва глобата си от 500 лв., наложена му, след като при проверка на здравните власти в клуба на 24 март м.г. се оказва, че много клиенти пушат бездимни цигари Iqos и Glo. По време на проверката се установява, че от тези устройства не излиза дим, няма мирис или пушек.

Съдът цитира информацията от "Филип Морис България" ЕООД, което е официален вносител на въпросните бездимни цигари. От фирмата твърдят, тези устройства са бездимни, те нагряват тютюна до 350 градуса, но без горене, като при употребата им не се образува дим/пушек. Устройствата са вписани като бездимни тютюневи изделия.

Законът за здравето въвежда забрана за тютюнопушене в закритите обществени места и клуб "Манко" безспорно е такова място, обяснява съдът. "Барът е бил закрито помещение - имало е четири плътни стени, покрив, което 3 отговаря на общоупотебимото значение на думата", продължава съдия Панов.

Но на закрито на обществени места по закон е забранено единствено тютюнопушенето, а не употребата на тютюн въобще, смята съдията. Така той приема, че бездимните тютюневи изделия не попадат в забраната и тяхната употреба на закрито е допустима, а не е нарушение.

В допълнителните разпоредби на Закона за здравето липсва легална дефиниция и обяснение на понятието тютюнопушене, а се препраща съм закона за тютюна, където има определение на "тютюневи изделия" - такива, които могат да бъдат консумирани и са съставени дори и частично от тютюн. В случая, видно и от справката на официалния вносител на устройствата Iqos И Glo, става въпрос за тютюнево изделие. Законът за здравето не забранява всякаква употреба на тютюневи изделия на закрити обществени места, а единствено пушенето на тютюна, но не и други форми на неговата употреба. Законът за тютюна пък регламентира, че "тютюневи изделия за пушене" са тези, които са различни от бездимните тютюневи изделия. Законодателят държи сметка единствено дали от тютюневото изделие при употреба се отделя или не дим/пушек, посочва съдът.

Така салонният управител не е извършил нарушение, оставяйки клиентите да използват бездимните си цигари. "Ако законодателят е целял да забрани употреба на какъвто и да е вид тютюневи изделия, е следвало да посочи, че се забранява именно употребата им, а не само тютюнопушенето на закрито, пише в решението.

След като жалбата на салонния управител срещу глобата е уважена, съдът определя и Столичната регионална здравна инспекция да му плати 400 лв. за разноските по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Ник преди 3 месеца
От написаното не става ясно дали ще могат да се ползват цитираните устройства в градския транспорт , лечебните заведения , магазините ,кината и спортните зали !
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Ние сме правитеслтвото и помагаме" - Пет ужасни думи. Преди 5 дена един от ДавОс ми говореше за индивидуални устройства, да си следи тоталния въглероден отпечатък...
21
2
 
1
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
Иванчо, не се прави на улав! 1.4 промила беле за лишаване от свобода, а днес е 1.2. Освен това в някой скандинаески страни още си пушат в ресторантите. Инпреди и след ЕС, не е било законно, да се работо "на черно", така *** спести си мъките, да ми се правиш на интересен. Като толкова се подиграваш на хората против джндърството, син да да има, зет да ти доведе, дъщеря да и имаш, да си ореже нябките на 16 и да синизвади яйчниците, халал да са ти и двамата.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Балгарския сАдия е най-справедливия сАдия на света, кото докладват сАдебните експерти към сАда, това решава и сАдията.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До д - Ниделандия се набалбука с два милиона мигранти, нацистите им спечелиха изборите, там се дават хормонални блокери за млади трабсескуални, на по 12-13 години ... Моля те. Не ми ги давай повече за пример.
18
7
 
1
 
! Отговори
Иван до 16 преди 3 месеца
До 2007 година. Провери закона. После евроgейтаците почнаха на ни налагат техните жендърски. Да не се пуши в ресторанти, заведения, закрити пространства и болници, да не можеш да караш като си се почерпил. Ей преди имах бизнес и всичките ми работници на черно, няма договори, нищо, на ръка им дам колкото реша и тва е. Направо ме фалираха като ни накараха да имат договор. Преди си знаеха хората, първа и последна заплата не се дава, по време на отпуск и болничен пак няма заплата.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Който не му изнася да си яде вкъщи." - Илинв ресторант, в кокто не се пуши!
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Иван - Кога било 1.4? А за офисите - Ами гандо е. Аз си има собствен офис, няколко дивана и прочие, където обипайме да се събирмае с момпетата и да пушим пури след работа. Дойде една патла и каза, че "миришилУ"(ама селко го натвърди) на цигарки. Жена - мирише на пури, имам цял шкаф с тях, уйанкулър и още един шкаф дето бутилка под 100 лева нема. Не можело ...
15
1
 
7
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
34 години само нефелни индивиди управляват държавата ни. Нормален закон не могат на направят, за да не пада в съда. Няма такава *** с пушенето на закрито!
14
1
 
4
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 месеца
Е то не е дим, вместо дим всички заедно дишаме пара
13
11
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Малко по малко почват да падат измислените *** забрани и се връщаме към нормалността. Затова са заведенията и ресторантите, за да се пуши. Дано скоро и в офисите да се пуши нормално, а не да излизаме навън. И да се върне правото да караш кола до 1.4 промила.
12
12
 
9
 
! Отговори
Айкос пушач преди 3 месеца
И на мен не ми харесва в метрото да смърди на кисело и пот , но не гоня хората. Щом Съда е решил, че може значи може. Ще пушим бездимни цигари в ресторантите. Който не му изнася да си яде вкъщи.
11
4
 
24
 
! Отговори
Българка преди 3 месеца
Там е работата, че съвсем не са бездимни.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стело, Стелооо, "за писано" друг път. Четете си поне заглавията.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До дТия в Нидерландия ги знаем какво поколение без цигари имат, всички са на черешата.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До д. Да си говорят каквото си искат в Нидерландия.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко обърнахте с караката нагоре и сега се чудите на къде да се завъртите. Кръчми, цигари, алкохол, уют - не е казано че кръчмата е за напиване непременно. Даже и хапване. Ресторанти - едене и леко пийване с еденето може би музика и танци въпреки че и за това си е имало специални заведения. Но това е за наистина цивилизовани които отдавна ги няма. Сега на всички им пречат цигарите защото всичко останало се правят че не виждат защото не е удобно.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До пешоАми съдът го обявява за законно така че ще трябва да си стоиш вкъщи.
5
6
 
21
 
! Отговори
д преди 3 месеца
Хората в Нидерландия вече говорят за "поколение без цигари" а тука се чудят къде да пушат повече, че да се тровят и на никой не му пука. Жалка история
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е така защото в парламента нямат време да опишат и т.н. "бездимни" цигари (а, и без "мирис"). Иначе си миришат на подметка и мръсни чорапи, и никотин си имат....В момента е на принципа всеки сам си преценя (аз лично като вляза някъде и ми замирише на мръсни крака си излизам; има много заведения за хранене наоколо...)