Димитър Марковски: Прокуратурата си изгради негативен имидж

Вече е като изтривалка
30 яну 2024 22:37, Стела Стоянова
21

Софийският апелативен съд постанови постоянен арест за майка и дъщеря, обвинени за жестокото убийство на Пейо Пеев. Пред Съдебната палата се проведе и протест под надслов "Справедливост за Пейо".

"Резонни са исканията на протестиращите. Факт е, че прокуратурата трябва да се постарае да събере убедителни доказателства, които да водят до обоснован краен извод. Съдебномедицинската експертиза ще трябва да даде много точни отговори какъв е бил темпът на настъпване на смъртта, жертвата изпитвала ли е болки и страдание по време на умъртвяването и осъзнавала ли е какво се случва. Може да се даде доживотно наказание. Делата трябва да се разглеждат в разумни срокове", коментира адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му от януари действат последните промени в Закона за домашно насилие и той трябва да поработи поне календарно година, за да може да се коментират резултати. Адвокатът подчерта, че един закон се прави дългосрочно и перспективно, за да може да удовлетвори обществения интерес.

Той коментира и новоизбраните членове на Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Конституционният съд работи организирано. Няма да е лека задачата на г-жа Атанасова. Предполага се, че най-висшата форма на юридическа експертиза е именно в Конституционния съд. Трябва с избора на политически лица да се работи много внимателно в такива изключително важни за държавата институции", каза Марковски.

Адвокатът отбеляза, че има обещание от градския прокурор, че ще бъде направена ревизия на делата в съда дали са "на трупчета" и защо се е стигнало до тези дела. Според Марковски трябва да се търси отговорност на конкретни наблюдаващи прокурори.

"Наблюдаващият прокурор е ръководител на едно образувано досъдебно производство и има надзор по законността на всяко дело. Той е отговорното лице", уточни Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

"По делото КТБ се извършат действия. Стана ясно, че прокуратурата иска да бъде издадена заповед за задържане на г-н Цветан Василев. Там се извършваха и проверки по отношение на г-н Пеевски, които не установиха някакви данни за престъпно участие. Нека тези дела, за които се твърди, че не е работено умишлено по тях и са били замразявани досиета, да се осветли обществеността и да се информират хората какво се е случило", коментира адвокатът.

Според него прокуратурата в последно време е станала като "изтривалка". Категоричен е, че бъдещият главен прокурор трябва да намери подход, който да създаде чувство за абсолютна прозрачност и обективност.

"Прокуратурата си изграждаше в годините един изцяло негативен имидж. Най-важното е хората да върнат доверието си в институцията", подчерта Марковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Чайка преди 2 месеца
Само си чешете езиците Съдебна реформа може да има след-Когато частно или юридическо лице осъди България в европейския съд да плащат съдиите от Районния Окръжния и други съдилища.Те са учили римско право Европейско и т.н.Да плащат от техния си джоб не от бюджета.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И АДВОКАТИТЕ КАТО ТЕБ И БАЩА ТИ
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Марковски, същите ли въпроси задаваш в съда, когато защитаваш убийци? Понеже с друго не си особено популярен...
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Марковски добре познава нещата отвътре в системата, защото работи по схемата "адвокат-прокурор-съдия". По схемата "аз на теб, ти на мен".Отлага дела и прибира тлъсти суми от клиентите си. Последният му "успех" бе когато изнесе версията за убитите на пътя двама млади, че били пияни. Имало наличие на алкохол в кръвта. И така отърва 20 годишния убиец на пътя, който "обичал да свири на китара и пеел в църковния хор".
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше един републикански измамник-стар,дебел и неграмотен адвокат,който мамеше хора,които му ставаха клиенти.За ниското му професионално ниво,легенди се носеха.Но беше на ниво кръчмарско плямпало.За съжаление и хората,които го "цанеха"за адвокат,не бяха на по-високо ниво.Но един път минал през него,клиент не повтаряше втори път тази грешка.Кой ли е той?
8
0
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 2 месеца
Този индивид в качеството на какъв,го питате по такива въпроси?
7
0
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Българската прокуратура и българската полиция са пропити от корупция! Прокурори и полицай ходят на работа за да ощавят някой занимават се със поръчкови разследваня!! Нищо човешко и професионално няма във тях! Хиляди българи пишат на европейската прокуратура! От Европа много добре знаят за какво става въпрос във България затова България ще види Шенген и еврозона през Крив макарон на 32 ри март ще ни приемат
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
" жертвата изпитвала ли е болки и страдание по време на умъртвяването" - ей така звучащо изискване на закона ме шокира и съм в потрес. Има ли убийство при което не се изпитва болка? Търсят се причини извършителят да бъде оневинен ?
5
0
 
2
 
! Отговори
Bulgarian преди 2 месеца
Хайде Сибиле, търговците. Не с Лената им Магдалената. А с парите си и със знанията си. Ами, те не са го завършили УНСС-то, за разлика от ВАС. Ами г-н Камен МИРКОВИЧ, ви гие давал дипромите. А път, той ме назначи, а дори и ме уволни от УНСС-то Ви. Дори иза двете съм му блатодарен. Лека му. Ами, цели 4 години съм рабжтшл в универсдитета им. А пък, преди това, 9 г. в Инситтута по полимерите им на БАН. А междувременна , дори и специализация в State University of the Ney Yorka им. В Сиракюз. СИБИЛЕ.
4
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Щов като на Бойко Борисов му се е разплакарла душата, значи само г-жа Корнелия му е виносна. Сигурно е му е намерила вм архивитена БКП-то членската му КНИЖКАТА. ХАЙДЕ ВЛАДИ МАРКОВ. Ами , водил съм им само УПРАЖНЕНИЯТА. Мога и хорото им ада поведа. Ако ме намерят. Не и в УНСС. В Дружбата ни съм. Тази в Софията.
3
0
 
6
 
! Отговори
Културно преди 2 месеца
Ами, това си е проблем на прокуратурата. Тези почнаха като лекарите и тенералите. Като не могат зо лекуват и няма кого да ккомндват, започват да ги показват по телевизиите. То си е повече от ясно, че техните ШУТКИ СА повечме от ясни. Ебатги, ноне искатда раждат. Лекарите и сестрите им. За това е домографската криза. ЧЕСТИТА 2024 на БАНКЯНСКАТА МУТРА. И неговата дъщеря я *** като тази на съпартиеца му от Правец. Все пак, тези от ПАРТИЯТА МУ , а дори и отКС го уважават. Като пожарникар.
2
4
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Г-н Марковски негативен имидж, откакто Радев съсипа спец съда и спец прокуратурата, внедри съдии и прокурори, за да немогат да го осъдят ефективно. Раздаде титли на професори за по високи пенсии, да ги подкупи, така те му осигуряваха влияние сред студентите, който е за Бойко 2,който е за Радев 6. За да пишат без пари тука, че Радев е бил ИСТЕНСКИ президент....мумук пълен шизофреник Радев.Измаймник, крадец и побойник е Радев.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя само като го гледам в лицето и бих му дал 10 години.Не знам ква изтривалка е ама като отиде на дело се гъне като мокър макарон на съдията ли да се нагъъзи на прокурорът ли?