Отказаха предсрочно освобождаване на четворен убиец в Дупница

Съдът прие, че не се е поправил достатъчно
5 фев 2024 20:45, Стела Стоянова
10
Отказаха предсрочно освобождаване на четворен убиец в Дупница
Снимка БГНЕС, архив

Дупничанин, осъден на 20 г. затвор за убийството на четирима души поиска да излезе предсрочно на свобода, но съдът му отказа на първа инстанция, като решението не е окончателно.

"Искам да бъда условно предсрочно освободен. На доста години съм и съм болен. В лична защита ще кажа първо, че съжалявам за деянието си. Това съжаление се породи още, бих казал, часове след извършването му, но никой не е могъл да върне времето назад. Няма един ден, в който да не съжалявам, защото живота ми се обърна на 180 градуса -от служител в банка, стигнах до затвора. Неприятно ми е, тежко е и определено съжалявам. В момента работя като библиотекар и помагам на хората с каквото мога в избора на книги и съвети, особено на по-младите помагам, давам им акъл. Стремя се да помагам на хората. След толкова време в затвора, видях живота и от двете страни. Стремя се да покажа, че съм се поучил и съм извадил поука от единствената ми грешка през живота ми. Неприятна и тежка е, но не мога да върна времето." Това е казал пред съда 67-годишният Богдан Димитров.

Той е приет в затвора в Бобов дол на 12 ноември 2014 г., след като 20 г. се укрива от изтърпяване на присъдата си. До момента е излежал фактически 10 години и 7 месеца, а със зачетеното време от работа  - 13 години и му остават близо 7 г.  Съдът прие, че Димитров не се е поправил достатъчно и трайно и отказа да го пусне на свобода.

Дупничанинът бе заловен в Румъния през ноември 2014 г.  Той получи присъдата си на 30 май 1997 г., но успя да се укрие години наред. Окръжният съд в Кюстендил го осъди на 20 г. затвор, затова, че на 10 юни 1994 г. около 1 часа в Дупница умишлено е умъртвил Росица Н. Иванова и внучката й Росица, както и Георги Михайлов, с когото бабата живеела на семейни начала. Тримата обитавали последния етаж на къща в Дупница. Богдан пък малко преди това се е върнал от гурбет в чужбина и започнал работа в дупнишки завод. Сприятелил се с Георги и често му давал пари назаем, гостувал в дома му. След това отношенията между двамата се влошили. Богдан обвинявал Георги, че не му връща дребните суми, които му е давал.

На 10 юни вечерта Богдан се почерпил порядъчно в местна кръчма. Взел туба с нафта и тръгнал да си отмъщава. По това време на гости на Росица и Георги бил Славчо Скрински, който останал да нощува при домакините. Когато тримата и внучката заспали, Богдан се качил на последния етаж на къщата, залял входната врата с нафта и драснал клечката кибрит. Четиримата, които спели вътре, изгорели от бързо разрасналия се пожар.
Съдът даде 20 г. затвор на Богдан за умъртвяване на хората по особено мъчителен за убитите начин и с особена жестокост.

Димитров се укрил непосредствено след влизане на присъдата в сила, бил обявен за местно и международно издирване с цел арест и екстрадиция. Имало данни, че е живял в САЩ и Чехия.

След влизането на България в ЕС Окръжна прокуратура - Кюстендил е издала Европейска заповед за арест на 21 март 2007 г. Убиецът е задържан от румънските съдебни власти и на 11 ноември 2014 г. е предаден на ГКПП Видин - Калафат на Главна дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието, откъдето е настанен в затвора, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нахален . остава само да иска да му върнат ли тубата с нафтата и да го пуснат
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я питайте съдя от най-затънтения американски град каква присъда би дал за подобно деяние...... Тук 20 г. е това е подигравка. Този никога не трябва да излиза....
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
20 години, за четири отнети живота, и напира да излиза...я пак? Някаква печатна грешка ли е ?
7
1
 
14
 
! Отговори
Хе,хе ! преди 2 месеца
Ами! Поправил се е - щом излезе ще започне да убива не по 4 , а по 8 души! Все пак имаме промяна ,другаре!
6
0
 
17
 
! Отговори
до 5 преди 2 месеца
Той със сигурност съжалява, щото ползите за него от пиянската му безмозъчност са точно никакви, а вредите са огромни, но съжалението не е причина за опрощаване на наказанието...
5
0
 
25
 
! Отговори
Само думи преди 2 месеца
Престъпника твърди,че от първия ден на престъплението съжалява..И съжалявайки се укрива 20 г.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много хора се чудят защо дрогирани убийци шофьори лежат или условно или ги пускат, ами много просто, дилърите на дрогата са в комбина с МВР и държавата, ако започнат да лежат доживот никой няма да им купува белото!
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пуснете чиляка бе, може ли такива работи? Нали откакто станахме евроатлантици убийствата у нас се наказват само с условни присъди?! Даже ако извършителят се разкая и си признае вината му се разминава и условната. Най тежкото престъпление у нас вече е да не викаш достатъчно силно "Слава Украiне", и да се съмняваш в насажданата от медиите "истина"
2
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
явно жертвите са си го заслужили !
1
3
 
33
 
! Отговори
ха преди 2 месеца
в някои държави тоя щеше да получи четири доживотни присъди , а тук 20 години от които ше лежи евентуално 15 .