Бизнесмен от Пазарджик опитал да присвои 10 млн. лв. от държавата

Окръжната прокуратура го привлече като обвиняем
22 фев 2024 14:56, Анисия Иванова
10
Бизнесмен от Пазарджик опитал да присвои 10 млн. лв. от държавата
Снимка: БГНЕС

Бизнесмен от Пазарджик се е опитал да присвои почти 10 млн. лв. от държавата, съобщиха от държавното обвинение. Окръжната прокуратура в града привлече като обвиняеми него и съучастника му. 

51-годишният бизнесмен на 14 декември 2022 г. в София като управляващ и представляващ търговско дружество като извършител, в съучастие с В.Д., на 57 г., като помагач, направил опит да бъде получена от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери - 9 668 160 лв., представляващ ДДС за възстановяване.

Това е станало чрез използване по представен в ТД на НАП- София документ с невярно съдържание - справка декларация по Закона за ДДС за възстановяване на данъчен кредит в размер на 9 668 423 лв. при действителен в размер на 263 лв.

Към документите е бил приложен дневник за фиктивни покупки на дружеството за данъчен период от месец ноември 2022 г. Деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини, който умишлено е бил улеснен от помагача, организирал изготвянето на фактури с невярно съдържание за фиктивните доставки с получател търговското дружество, управлявано от М.Д.

По следственото дело са извършени множество действия по разследването - разпитани са свидетели, иззети са голям обем веществени доказателства – в това число и документи за фиктивни сделки, назначени са експертизи и др. Предстои да бъдат повдигнати обвинения спрямо други лица. Установено, че фиктивните сделки са извършвани като продажби на трюфели и гъби.

Във връзка с разкриване на престъпната схема на 21.02.2023 г. са били извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на три области – Пазарджик, София и Хасково. В операцията са взели участие служители на Главна дирекция „Национална полиция“ и на ДАНС. Събират се доказателства и за съпричастност към престъпната дейност и на други лица.

Обвиняемият М.Д. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честни хора са българските Бизнесмени. Дано станем Китайска Колония доста Комфортно ще се чувстват Бг Бизнесмените ако имаме Китайско Правосъдие. Нашите честни бизнесмени са все на кой Дядо му от бившата ДС на другия майка му била директор на тото на третия на директор на бивша държавна фармацевтична фабрика много свясна момче и жена са наште
9
0
 
1
 
! Отговори
НН преди 2 месеца
Аматьорско изпълнение. ТД на НАП София доста са се веселили.
8
0
 
4
 
! Отговори
ХоХо преди 2 месеца
Ето как един селски тарикат действа. Абе не си ли наясно , че първо се плаща рушвета на съответните хора , а после се искат тези 1 млн. лв.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя се опитал не могъл ,а тия които са успели кои са ?и колко
6
0
 
7
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 месеца
Те това е БИЗНЕСМЕН!
5
2
 
11
 
! Отговори
aaaa преди 2 месеца
кво стана със 60 милиона за Хемус? Намериха ли ги чувалчетата?
4
0
 
10
 
! Отговори
Автоджамбаз преди 2 месеца
Тия двамата са представителна извадка на българския бизнес...
3
0
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 месеца
С 263 лева да земат 10 000 000 лв. Тия с трици мaймyни да фащат искат
2
1
 
10
 
! Отговори
гражднин преди 2 месеца
Този град е талибански от много години .Като мина през пазара дебели тъмни брадати мъже продават всичко незаконно пред полицаите , ,а те гледат към слънцето !!
1
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
хаиде сега които ги е научил на тези мурафети на пангара няма значение накаква позиция е