ВАС върна делото за лабораторията на "Капитан Андреево"

Ново разгледане на контрола на плодове и зеленчуци на ГКПП
Обновена: 9 апр 2024 15:50 | 9 апр 2024 15:49, Камелия Цветанова
1
ВАС върна делото за лабораторията на "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени като неправилно решение на Административен съд София – град (АССГ) по административно дело, свързано с контрола на плодове и зеленчуци на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ и „Евролаб 2011“. Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд, съобразно дадените указания. Това съобщиха от ВАС.

Административно дело е образувано пред ВАС по касационна жалба, подадена от Изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), постановено по административно дело от АССГ. С него е обявена нищожността негово писмо, с което е разпоредено проби от пратки, съдържащи плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП „Капитан Андреево“, да се изпращат за извършване на лабораторни изпитвания в Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ, считано от 20.05.2022 г.

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е изяснил спора по същество, като е събрал необходимите и относими за спорния въпрос доказателства, но в нарушение на предвидените съдопроизводствени правила не е обсъдил същите поотделно и в съвкупност. Направеният от АССГ извод за липса на компетентност на органа е необоснован, тъй като не се подкрепя от събраните по делото доказателства, което е довело и до материална незаконосъобразност на акта.

Не е спорно, че БАБХ, представлявана от своя изпълнителен директор, е компетентен орган относно официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита, пише в съобщението на ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Темида
Осъдиха княгиня Калина на 8 месеца условно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Директора на БАБХ от пепедеейбьеее бил дал андреевото на наш таки. Сигурно е извадил най-много за ПромЕната. И това го каза бивш кадър на ПромЕната с баща, агент от ДС