Осъдиха прокуратурата да плати 20 000 лева на Ченалова

Апелативният съд увеличи 5 пъти обезщетението
18 апр 2024 16:11, Стела Стоянова
13
Осъдиха прокуратурата да плати 20 000 лева на Ченалова
Снимка БГНЕС, архив

Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившата съдийка Румяна Ченалова заради незаконните обвинения в престъпления по служба, които ѝ бяха повдигнати във връзка с делата „Белведере" и „Соло".

Това е решил Софийският апелативен съд (САС) на втора инстанция и е увеличил пет пъти обезщетението на Ченалова, което градският съд беше определил на 4000 лева, съобщава правният сайт „Лекс".

Преди две години бившата съдийка заведе иск срещу прокуратурата за 200 000 лева само заради обвиненията по казусите „Беллведере" и „Соло". По тях делото срещу Ченалова беше прекратено още през 2017 г., а след това в специализираните съдилища продължи само процесът за длъжностни и документни престъпления, по които в края на миналата година тя беше напълно оправдана. До този развой се стигна, след като Ченалова беше призната за виновна от закрития вече спецсъд само по обвинение за документно престъпление, но то беше прието за маловажен случай, а давността беше изтекла, тъй че и за него не беше наказана.

Скандалът около нея започна през 2014 г. именно покрай казуса „Белведере", когато тогавашният посланик на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че в съдебната система в България има гнили ябълки, като имаше предвид делото за несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания „Белведере", по което съдия беше Ченалова и тя беше обвинена в престъпление по служба.

През 2015 г. съдийката беше обвинена и за това, че след като оправда и пусна от ареста двойния убиец от „Соло" Илиян Тодоров, е забавила протеста на прокуратурата срещу отменената му мярка за неотклонение до изтичане на крайния срок и той остана на свобода, след което се укри от правосъдието. След това Тодоров беше осъден на доживотен затвор. Едва миналата година той беше задържан в Узбекистан, а преди месец беше върнат в България за изтърпяване на наказанието.

Още през 2017 г. разследването по тези случаи срещу Ченалова беше прекратено с мотив, че няма достатъчно доказателства да е извършила престъпление по казуса с „Белведере", а деянието ѝ по делото „Соло" беше прието за несъставомерно. Затова и преди две години тя заведе иск срещу прокуратурата само заради тези обвинения, тъй като делото по другите обвинения продължаваше.

В исковата си молба Ченалова припомня, че е била наречена „гнила ябълка" от френския посланик, че шумните коментари по обвинението за „Белведере" са ѝ повлияли много негативно, колегите ѝ я отбягвали, служители на ДАНС идвали редовно в съда, разпитвали деловодители, а след отстраняването ѝ от длъжност се затворила в себе си и пиела успокоителни. Ченалова се оплаква, че и до момента името ѝ се свързвало с този казус. Негативното отношение на обществото, сривът на репутацията ѝ като съдия и подозрителното и дистанцирано отношение на познати, приятели и колеги променили начина ѝ на живот, увредили психиката ѝ и я лишили от очаквания, планове и надежди. Тя била недоволна и от мотивите, с които делото било прекратено, тъй като не се казвало, че не е извършено престъпление, а че няма достатъчно доказателства. Обвинението за „Соло" пък допълнително я разстроило, а разследването се проточило.

На първа инстанция съдия Стилияна Григорова от градския съд присъди само 4000 лева обезщетение на Ченалова, тъй като описаните от нея проблеми са се дължали не само на това разследване, а са били в резултат и на неприключилото все още тогава друго дело. Освен това съдът отбеляза, че Ченалова е търпяла негативи и от уволнението си от съдебната система, което обаче е резултат от установени и потвърдени от Върховния административен съд нарушения по казуса „Белведере". Не на последно място градският съд беше посочил, че разследването срещу Ченалова беше прекратено заради липса на достатъчно доказателства, а не поради несъставомерност, например.

Въпреки тези аргументи обаче, съставът на САС с председател и докладчик Ралица Димитрова приема, че обезщетението на Ченалова е твърде ниско за вредите, които е понесла.

В решението на втората инстанция се казва, че трябва да бъде отчетен страхът, който бившата съдийка е изпитвала, че може да бъде осъдена, както и това, че е била обвинена в две тежки престъпления. САС изрично подчертава, че Ченалова е била обвинена за извършени престъпления по служба и то именно в качеството ѝ на съдия.

„Това е значима длъжност, свързана с правосъдието и правовия ред и предпоставя по-голям обществен интерес към наказателното производство. Медийното отразяване, независимо от това дали прокуратурата ще оповестява информация за хода на разследването, е неизбежно. Но именно поради заеманата длъжност и повишения интерес, вредите, които търпи един такъв човешки индивид са в значително по-висока степен", пише САС.

Според съда това е променило както личния живот на Ченалова, така и е рефлектирало върху престижа ѝ, а разследването е повлияло на отношението към нея и от страна на колегите, и на обществото.

„Изложеното обосновава по-висок интензитет на негативните емоции и отражение в неимуществената сфера по отношение на такива личности, а особено, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от професионалната им сфера", аргументира се съдът.

Решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
М преди 1 месец
Това е поредният разбойнически закон.
10
0
 
4
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 месец
Срамота, толкова и струва само часовника, що и се подиграват сега на жената...
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има области, в които трябва да си на 100% адекватен на ситуацията. Вероятно Белведере е смърдяло. Вероятно е изпуснала престъпника! 200000 са много защото е постъпила безотговорно, 20000 са малко заради тормоза.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Немам думи!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То това още на Цацаров изпълнеията...
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати мафията... За аферата Белведере се наложи френския посланник да я разкрие, защото родните слубжби и съдилища не се сещаха за нея... Шенген ли , през крив макарон ще го гледаме !!! Те заради това и американците не ни отмениха визите, а сме им най-покорния роб.
5
1
 
6
 
! Отговори
Размисли преди 1 месец
А на шефката на митниците Банкова колко ли ще плати?!
4
2
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 1 месец
Редно е, поне 10% от тази сума, да се плаща от прокурора, работил по делото.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а сега Гешев или сегашния мафиот боби сарафов да им ги удържат от заплатите, които нотариуса им раздава от години тези пари!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
прави впечатление , че доста често прокуратурата губи обвинения, и данъкоплатецът плаща за това
1
2
 
16
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 месец
Кво беше гарга на гарга око не вади.