Гняв заради Новак Джокович в Австралия, фенове призовават за бойкот на първенството

Експерти нарекоха допускането му "ужасяващо"
5 яну 2022 10:45, Нели Христова
201
Гняв заради Новак Джокович в Австралия, фенове призовават за бойкот на първенството
Снимка: БГНЕС

Преди дни стана ясно, че организаторите на Australian Open са решили да направят изключение за Новак Джокович и да му позволят да участва в първенството без да е ваксиниран срещу COVID-19. През последните две години тенисистът няколко пъти предизвика вниманието на медиите - първо с турнира в Белград Adria Tour, където дистанция не се спазваше, а Григор Димитров се зарази с коронавирус, а след това и с множеството му нарушавания на мерките срещу COVID. Сега, решението той да бъде освободен от изискване за ваксинация срещу COVID-19 за да пристигне в Мелбърн разгневи общността, като множество фенове заплашват, че ще бойкотират Australian Open. Експерти пък нарекоха изключението "ужасяващо". Някои играчи също изразиха изненадата си от това решение.

Във вторник вечерта, Джокович публикува в Instagram, че идва в Мелбърн, за да участва в тенис турнира с "медицинско разрешение за освобождаване".

Всички участници в Australian Open трябва или да бъдат напълно ваксинирани, или да кандидатстват и да си осигурят медицинско освобождаване, за да влязат във Виктория, без да предприемат задължителна 14-дневна карантина.

Tennis Australia каза, че играчите, които искат освобождаване, са преминали през двуетапен процес, като тяхното кандидатстване първо е разгледано от група от експерти в Tennis Australia, а след това оценка от правителството на Виктория. Но в сряда следобед министърът на вътрешните работи Карън Андрюс посочи, че федералното правителство също може да има думата по въпроса. Андрюс каза в изявление, че Tennis Australia и правителството на Виктория трябва да решат дали неваксиниран играч може да участва в Australian Open, но "правителството на Британската общност ще наложи нашите изисквания на границата с Австралия".

Главният изпълнителен директор на Tennis Australia, Крейг Тайли, каза, че освобождаването, предоставено на Джокович, е същото медицинско освобождаване, което всеки може да получи съгласно насоките на Австралийската техническа консултативна група по имунизация (Atagi).

"Ако има няколко причини, поради които те не могат да бъдат ваксинирани, Atagi са изложили много ясни насоки, които трябва да се следват, за да бъдете добавени към австралийския имунизационен регистър и ако сте добавени към този регистър, тогава вие сте освободен от ваксинация и може да влезете в Австралия", обясни той пред Nine's Today Show в сряда. "За тенисистите това беше процес, който беше над и отвъд това, което всеки, който идва в Австралия, би изпитал. Просто защото имахме допълнителен панел, който чрез сляпо разглеждане оценяваше всяко заявление и след това даваше изключения, ако е подходящо."

Тайли каза, че Джокович трябва да реши дали да разкрие причината за освобождаването. В насоките на Atagi могат да бъдат дадени изключения за тези с остри медицински състояния, включително подложени на тежка операция, тези, които са имали COVID-19 през последните шест месеца или са имали сериозен страничен ефест, породен от предишна доза от ваксина срещу COVID.

Тайли каза на пресконференция в сряда, че разбира защо хората ще бъдат разстроени от решението.

"Някои от вас ще бъдат разстроени от факта, че Новак ще участва заради изявленията му през последните няколко години около ваксинацията", каза той. "В крайна сметка обаче от него завиди да обсъди с обществеността състоянието си и причината, поради която е получил освобождаване. Ние като събитие и като държава, и като щат, ще направим всичко възможно, за да дадем на всички равни възможности да дойдат в страната."

Държавният министър на заетостта Джаала Пулфорд призна, че австралийците ще намерят решението за разочароващо, но каза, че процесът на комисията за одобряване на освобождаването е "невероятно стабилен" и Джокович не е получавал специално отношение.

И Тайли, и Пулфорд призоваха Джокович да обясни медицинското му освобождаване, когато пристигне в Австралия.

"Мисля, че със сигурност ще бъде полезно, ако Новак обясни условието, за което е поискал освобождаване и го е получил", казва Тайли. "Но в крайна сметка всичко зависи от него."

Обществената реакция към новината за освобождаването на Джокович беше изключително враждебна.


Стивън Парнис, бивш вицепрезидент на Австралийската медицинска асоциация заяви, че решението е ужасяващо.

"Не ме интересува колко добър тенисист е той. Ако той отказва да се ваксинира, не трябва да бъде допускан в страната", написа Парнис в Twitter. "Ако това изключение е вярно, то изпраща ужасяващо послание до милиони, които се стремят да намалят риска от #COVID19Aus за себе си и за другите. #Ваксинацията показва уважение, Новак."

 

Австралийските тенисисти Джеймс Дъкуърт и Алекс де Минаур изразиха изненада от решението, когато бяха попитани на ATP турнира в Сидни.

"Вижте, не знам какви са критериите за освобождаване. Да, очевидно това е независим панел. Сигурно е отговарял на критериите по някакъв начин", каза Дъкуърт.

"Това е много политически коректно от ваша страна", отвърна де Минаур. "Просто мисля, че случаят е много интересен. Това е всичко, което ще кажа."

Тайли каза, че 26 души, свързани с Australian Open, са кандидатствали за медицинско освобождаване, за да дойдат на турнира, но само няколко са били одобрени.

Заместник-лидерът на викторианските либерали Дейвид Саутвик каза, че това е "позор".

"Какъв позор! Имахме 6 локдауна – затворени са училища и малки предприятия, погребенията и сватбите са забранени, семействата са разделени месеци наред и сега една тенис звезда получава освобождаване", написа той в Twitter. "Удар в червата на всеки викторианец."

Решението също предизвика гневна реакция в социалните медии, като мнозина предричаха враждебно посрещане на деветкратния шампион на Australian Open, когато той излезе на корта. Други категорично заявиха, че в знак на протест, няма да гледат Откритото първенство. 

Един потребител написа: "За първи път от десетилетия няма да гледам тенис. Новак Джокович не трябва да бъде изключен. Мразя да има едно правило за останалите от нас и друго правило за малцината облагодетелствани.“

Докато друг коментира: "Ваксинираните австралийци не беше позволено да пресичат щатските граници, за да видят своите умиращи близки, но Новак Джокович има право да дойде тук (вероятно неваксиниран) от чужбина, за да удари тенис топка. Невероятно."

Тенисистът Кевин Бартлет написа в Twitter, че обществеността е била "приета за глупаци".

Руската тенис звезда Наталия Вихлянцева обяви през декември, че ще пропусне Откритото първенство на Австралия, тъй като ваксината Sputnik, която е получила, не е призната в Австралия.

Само миналия месец вицепремиерът на Виктория Джеймс Мерлино каза, че изключенията по медицински причини не трябва да се разглеждат като "вратичка за привилегированите тенисисти" и се очаква всички на Australia Open да бъдат ваксинирани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
8
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Аз поддържам решението на Джокович, да не се боде с тези бълвочи препарати!!!
152
2
 
8
 
! Отговори
158 преди 2 години
Абсолютно манипулативна статия. Сигурна съм, че много повече австралийци го подкрепят!
151
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо Джоката не е длъжен на никого да разкрива какъвто и да е бил аспект от здравния си статус, че чак призиви да го направи. Австралийците имат правило за изключение, покрил го е пред независими здравни органи. Сега цирк, да не го пускат. Сами си нарушават правилата, които са си направили.
150
3
 
12
 
! Отговори
СВОЙ до ФЕН 144 преди 2 години
Ало,мозъкът ти май тотално е дал на късо?Кой няма да гледа Джокович,бе?Само такива ваксърчета с промити мозъци като тебе!Които все си мисля че сте малцинство в Света,а за България е сигурно!Познавам доста ваксинирани,които се боднаха,за можели да ходят насам натам.Ама познавам и ваксинирани,кото научиха,че има и доста боднати с фатален край.
149
5
 
18
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 години
Абе промити Австралиски мозъци,не разбрахте ли,че ваксинираните са основните преносители на вируса?Ваксинираните се чустват безсмъртни(ама не е точно така) и ръсят зарази наред.Нямало да гледат турнира.А даже не може да си представят,колко фенове няма да им гледат турнира в който не играе номер 1 в ранглистата?
148
2
 
21
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
Новак Джокович е голям и като тенисист, и като човек. Яд ме е само, че въобще се върза да участва в тоя цирк... Трябваше да ги отсвири отдавна и да им гледа сеира, а сега ковидопсихарите ще го емнат и ще си правят "дъвка" с него. В какви времена заживяхме, ей...
147
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гняв я...бие ви по kратyните до откат от 15 и повече години. Вашите идолчета, израснали в копринени пелени и дантелки бягат от него като дявол от тамян със всевъзможни номерца - я ще се "контузят", я ще паднат нарочно от някой слабак 1-2 кръга преди да се сблъскат челно с Джоко Машината. Че да не си развалят стасистиката срещу него, която дори и така е в техен ущърб. Затова гняв. Макар че ЯД е по-точната дума. Беснейте си, инфаркти да вършеят, сълзи да се леят. Новак пак ще ви набие кофите.
146
1
 
17
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Гневът на "прекаралите се" !
145
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джокович е много голям обаче като типичен балканец иска да демонстрира, че не го интересуват правилата и е над тях. Обаче Австралия не е Сърбия.
144
2
 
25
 
! Отговори
Да ама не преди 2 години
Кой ще им гледа смешния тенис без Ноле?Кенгурута и овце!???Де друго и без тий нямат!Цялата им нация се превърна в овча нация!Тотална диктатура!Вече не им дават и Коледа да празнуват нормално,за да не обидят мюслитатаааа.Полическа коректна прооостотия!
143
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не мога да разбера с какво един неваксиниран ,застрашава защитените ваксинирани,че толкоз са възмутени.И те пренасят и заразяват,с какво са по добри и за какво се плашат,като са защитени.Мисля,че някой ги надъхва за да няма различни
142
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При демокрацията и капитализма уж всички сме равни, но някои са по-равни
141
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са загубили разума си. Значи ако тях са ги държали затворени абсолютно безсмислено, а само заради прищявките на корумпираните им управници е нечестно най-добрият тенисист в света да има право да играе тенис, защото не е ваксиниран като тях? С една дума не, че смятат, че е опасно той да играе, а се чувстват прецакани и завиждат как така той не трябва. Всички трябва да са еднакво прецакани. Много зле...
140
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТОДжоковия е славянин като теб- от южна Индия.То славянин това и значи - роб
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пише ,че вече са му отказали визата и няма да участва, ъпдейтнете инфото.
138
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Балкани Джокович можеше да си купи сертификат и никой да не го разбере.Но той просто си отстоя приниципите и е поредното доказателство какъв цирк е ковид.
137
16
 
11
 
! Отговори
чичо Тошко преди 2 години
ако има изискване за ваксинация трябва да важи за всички, а не да се правят изключения, това като комунизма, всички сме равни, ама някои са по-равни от други
136
1
 
0
 
! Отговори
Търпелив преди 2 години
До Анониментака еабсолютно
135
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по-голяма шизофpения и отчайваща обреченост лъха между редовете в тези долнопрoбни статии!
134
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мразят го щото е различен. Мразят го щото не се огъна пред организаторите, а организаторите се огънаха пред жокера.Мразят го защото не е овца, като тях.