Принципът "Ти знаеш ли кой съм аз" и случаят "Джокович"

Изправена ли е Сърбия срещу целия свят?
8 яну 2022 14:26, Елка Василева
248
Принципът "Ти знаеш ли кой съм аз" и случаят "Джокович"
Снимка: архив, БГНЕС

"Така е в страните, в които законите се спазват - принципът "Ти знаеш ли кой съм аз" не помага." Всички говорят за тенис звездата Новак Джокович, когото Австралия не допуска до Australian Open, защото не е ваксиниран, пише Дойче веле.

В социалните мрежи ври и кипи: там е пълно със съобщения, свързани с тенис звездата Новак Джокович. Критици и поддръжници се надпреварват да изразяват позициите си: правилно ли е постъпил сърбинът, когато е поискал извънредно разрешително за влизане в Австралия, въпреки че не е ваксиниран? Или сам си е виновен за това, че се оказа аут от турнира Australian Open, в който искаше да защити шампионската си титла, защото не е зачел ограниченията за влизане в страната, породени от кризата с коронавируса? Дискусията по тези въпроси върви както по спортна, така и по политическа линия.

Още по темата

В подкрепа на Джокович: "Free Novax"

Пред хотела, в който Новак Джокович бе задържан след влизането си в Австралия, протестираха привърженици на тенисиста, развявайки сръбски знамена. "Free Novax" бе написано на един от плакатите, носени от привърженици на Джокович. Става дума за игра на думи, включваща част от малкото име на Новак и английските думи "no vaccination", т.е. без ваксинация. Междувременно казусът се инструментализира от противници на ваксините.

Сръбският президент Александър Вучич отправи тежки обвинения срещу домакина Австралия: "Не е честно, че се организира лов на вещици, при който всички, включително и австралийският министър-председател се правят сякаш за всички важат еднакви правила". Според Вучич ставало дума за преследване по политически причини, което щяло да продължи дотогава, докато Австралия успее да докаже това, което иска. "Когато не можеш да надвиеш някого, посягаш към подобни методи", каза още сръбският президент.

Сръбските власти щели да се намесят, за да опитат поне да издействат разрешение за Джокович да се премести в къщата в Мелбърн, която той е наел за времето на престоя си. В Инстаграм сръбският президент написа освен това следното: "Проведох телефонен разговор с Новак Джокович. Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия стои зад него, както и че нашите власти ще предприемат всички възможни мерки, за да прекратят в най-кратък срок тормоза срещу най-добрия тенисист в света. В съответствие с всички норми на международното публично право Сърбия ще се бори в подкрепа на Новак Джокович, в името на справедливостта и истината".

Настроенията в Сърбия очевидно са съвсем еднозначни - в подкрепа на Джокович. Бащата на тенис звездата Сърджан Джокович дори сравнява сина си с Исус Христос: "Исус е бил разпнат, но той е понесъл всичко, което са му причинили, и продължава да живее сред нас. Сега се опитват по същия начин да разпънат на кръста и Новак и да му причинят всякакви злини", заяви той в крайно емоционален стил на пресконференция в Белград. Изказването на бащата намеква дори за наличието на някакъв заговор срещу 34-годишния състезател по тенис.

Подобни тези се разпространяват и от някои сръбски медии. Булевардният вестник "Курир" например написа: "Срещу Новак се действа съвсем съзнателно: 26 тенисисти са подали молби за извънредно разрешително за влизане в страната, но само на Джокович беше направена тази скандална сцена на летището". А вестник "Блиц" нарече поведението на австралийското правителство "позор за Австралия".

"Шампион, който се държи като идиот"

Има обаче и критични гласове като например този на Александър Станкович от обществената хърватска Радио и телевизия (HRT).

Той е един от най-известните и влиятелни журналисти на Хърватия и в региона на Западните Балкани. Във Фейсбук Станкович коментира поведението на сръбската звезда така: "Шампион, който се държи като идиот. Да, наистина има и силна конкуренция, но един човек в момента полага особено големи усилия, за да спечели тази титла". Най-големият босненски портал за новини klix.ba пък цитира туит на сръбския опозиционен политик Ненад Чанак: "Отношението към Джокович не е лошо, защото е сърбин, а затова, че магарето не се е ваксинирало".

Бившата министър-председателка на Хърватия Ядранка Косор също изрази позиция в Туитър: "В държавите, в които има ред и законност, законите важат за всички. Там не минава номерът "Ти знаеш ли кой съм аз?" Нито пък си заслужава да се присмиваш на правилата".

Сръбският тенисист ще остане в Австралия до окончателното разглеждане на съдебната му жалба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
9
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До АнонименБастун, това с фалшивите работи само тук, в белите страни не става...
35
12
 
26
 
! Отговори
Олег преди 2 години
Същият този лош, зъл, непослушен Джокович преди около 2 години дари 25 хил. долара на същата тази лицемерна Австралия, когато страната беше завладяна от пожарите. Уви, фашистите в Астралия имат къса памет и огромно лицемерие.
34
8
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Фасоните на Нолето са...безкрайни.Като види,че по време на мач не му върви и е надигран,веднага се...схваща и прекъсва мача,за да го...преглеждат,докат се...съвземе и на противника му...писне да го чака.
33
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джокович демонстрира нагледно как човек трябва да се бори и да си отстоява правата. Още малко и ще го пуснат директно на финала и ще му се извиняват и молят да не се сърди. А може и да му връчат титлата директно в знак на извинение и горчиво разкаяние, че са му създали неудобства.
32
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Джокович за позицията! Джокович може да си изкара 50 фалшиви сертификата,че еваксиниран,но него прави! Просто не иска да се поддава на натиск и толкоз! Нали ваксинацията е доброволна, а?
31
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде е "ти знаеш ли кой съм аз" просто в случая е "никой".
30
8
 
13
 
! Отговори
Ти знаеш ли кой съм преди 2 години
Пуснаха една звънка популярна фразичка за манипулиране на съзнанието, и слабоумните ковиваксъри захапаха кукичката и дърпат с всичка сила. Толкова сте лесни, че просто ми се повдига.
29
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Австралия!!!! Само така скумунистическите у. Tpenkи
28
7
 
17
 
! Отговори
Никой не разкри преди 2 години
истината.А тя е,че Джокович е бил болен от коронавирус през декември 2021.Кажете ми кой се ваксинира след току що прекарано заболяване от ковид?Истината се неглижира за бъде удобно нападан неудобният Дкокович,заплашващ да счупи някои тенис рекорди, поставени от западни момчета,зад които стоят милиардни интереси
27
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
Сега ще си играе на Beograd Open, сигурно ще го спечели.
26
9
 
15
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
В Австралия концентрационните лагери вече са готови и се ползват. Плоскоглавите ваксизависими, неспособни да съберат две и две, се кефят и не разбират накъде води този път. Не осмислят, че всички са само временно "ваксинирани" за колкото време им определят - за шест, за три, може би скоро и за един месец. Нито могат да видят че всички тройно инжектирани държави имат абсолютни рекорди по новозаразени. Понеже всичко е огромна измама с цел пари и отнемане на права и свободи.
25
7
 
15
 
! Отговори
смях преди 2 години
И България се включи в пропагандата срещу Сжокович!Платените медии се задействаха.ФАШИСТКИ ЗАКОНИ НЕ СА ЗАКОНИ И НЕ СЕ СПАЗВАТ!
24
9
 
15
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Ковид не съществува, демокрацията също не съществува.мислеха да предизвикат икономическа криза по света по подобие на 2008 година.но не знаеха по какъв начин.и измислиха този Ковид.Конспитативните сили в света са доста влиятелни.
23
7
 
15
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Чек, че сега се сетих. Абе не беше ли бащата на тоя, дет обвини Гришо, че му бил вкарал вируса в сръбския турнир? Кармаааа
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 Наивник.Сигурно вярваш и в дядо Коледа.
21
16
 
7
 
! Отговори
защо преди 2 години
Ерата "Новак" свърши. За съжаление от самия Новак.
20
15
 
15
 
! Отговори
1 преди 2 години
Стана страшна сапунка с този, евала на кенгурата, правилата са за всички и трябва да се спазват.
19
7
 
2
 
! Отговори
Хора пазете преди 2 години
Фашизъм - в Бобов дол изтезават хора с радиочестоти
18
14
 
16
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Типично сръбско- всички ще се съобразяват с мен, щот сърбетата са над закона. Ще се научат да дпазват правилата, защото това не е миналото столетие и на никой не му пука за галениците на Европа a.k.a. сърбия.
17
5
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 години
дойче тъФо зеле го направи герой джокович... Инче той не е нищо оссобенно... Кат наш гришу...))шоросчета луди за паре са и двамката... *** се възхищавам на нашия... Да си легнеш със серина се изква мъжество!