1260 лева – заплата на касиерка. Справедлив ли е пазарът на труда?

Тежък труд, на крак... Колко е справедливо заплащането?
Обновена: 21 мар 2018 14:09 | 21 мар 2018 10:45,
416


Eдна проста обява, която предложи брутно стартово възнаграждение на касиери в голяма верига магазини в размер на 1260 лв., провокира редица въпроси. 

Различни професии и експерти започнаха да разсъждават дали е справедлив пазарът на труда и много или малко е подобно възнаграждение за служител на такова място.

"Това е средна работна заплата. Можем да твърдим, че е нормална при положение, че става въпрос за 8-часов работен ден с два почивни дни и не се налага да се осъвместяват пет длъжности едновременно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Това, че на определени места има средни заплати съвсем не е достатъчно обаче, за да твърдим, че ситуацията в България е задоволителна, посочи още тя.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Славчо Маринов обясни, че въпреки, че това не е квалифицирана работа, трябва да се обърне внимание на факта, че става въпрос за работа на крак, което означава и физическо натоварване.

"Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва. Умение, което не всеки притежава", категоричен бе той.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък уточни, че в случая става въпрос за длъжност, в която има взаимозаменяемост на работното място.

"Касиерът, който трябва да получава 1260 лв. работна заплата работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Касиерка в провинцията взима 600-700.
16
16
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се , че не е ! В държава в която сервитьори и касиери взимат повече от инженери, мед сестри учители и др специалисти, нищо хубаво не я чака.
15
2
 
41
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Забравил си да прибавиш, че става въпрос за София.Ама София не е цяла България.
14
3
 
32
 
! Отговори
1 преди 6 години
Въпросът е: "Свободен ли е пазарът на труда ?"Отговора е: "НЕ".
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен10ZAPLATA SPORED POTREBNOSTIOTE--RABOTA ZA VSICKI.
12
8
 
48
 
! Отговори
Ha ha преди 6 години
Това което обещават в обявитене е това което получават служителите. Обявата е зарибявка, за да кандидатстват служителки на 22 години с 15 години стаж с 5 западни езика, 2 висши образования, несемейни, готови да работят и по 24 часа. Накрая без осигуровки и с 5 глоби по 50 лв. Така се формира реалната заплата на служителя. Иначе казано служителят който им е нужен още не се е родил, но понеже пазара на труда не предлага нужния служител затова са глобите. Нищо, че началника е с основно образование.
11
26
 
8
 
! Отговори
lol преди 6 години
панелтните таласъми да започнат да реват СЕГА..... 1 2 3 ревете.заплатата е ниска, но в нормалната посока. трябва да е 2500 (1500$) което е 18000. което е пълно време по миниманла заплата. 95% от вас нямат си идея за какво говоря. нека да преведа на таласъмски:ако заплатата на касиерката е 300, твоята ще е 900. ако нейната е 1500, твоята ще е 4000. така работи икономиката. панелни таласъми
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7NIKOI NE E DLAGEN DA VI DAVA VISOKI ZAPLATI.Ами те заплатите не са високи.Нормални са!
9
16
 
100
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само тотални простаци могат да дискутират подобна тема! Няма такова нещо като справедливост, това е пазар, работодателя търси служител, а работника работа, когато двете страни постигнат споразумение при определени условия се подписва договор и толкова. Българина все още живее в комунизма и смята, че онези които изкарват повече трябва да се наказват, а онези които изкарват малко, трябва да се награждават - типичен пример за тежка простотия.
8
59
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да четат ревльовците, които твърдят,че народа работел за минималната заплата.Те касиерките взимат 1000лв, какво остава за останалите?Трябва да си супер балък да не можеш поне 1000лв да изкарваш.
7
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен DO 5BORETE SE DA IMATE RABOTA,ZA DA SI KUPITE HLYAB.NIKOI NE E DLAGEN DA VI DAVA VISOKI ZAPLATI.
6
6
 
49
 
! Отговори
БЛА БЛА преди 6 години
пак няма новини, а дъвки. ПАзарът - общоевропейският си действа, мизерниците чорбаджии си го изкривяват, ама срещу пазара не се върви. Народа бега далече и даже индийци, молдовци и др.*** няма да заменят работливия и скромен българин. След изпълненията по миорето те го разбраха това и сега искат съкращения в държавната администрация, белким изкствено се създаде безработица, та да натиска заплатите надолу. Ама държавен чиновник да ви работи, уважаеми чорбаджии... нямате си на представа... хаха
5
7
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама не гледайте в чужда паничка бе! Какво значи справедливо или не? Борете се за заплати...
4
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MOGE DA RABOTI I ZA 510LV.
3
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За касиерка са екстра ... за другите по-тежки професии защо са пак толкова ?
2
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко са
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сики ми справедлив