Китайската станция "Тянгун 1" пада! Може да удари България

Експерти смятат, че тя ще се разруши между 30 март и 6 април
Обновена: 22 мар 2018 14:17 | 22 мар 2018 09:00,
251

Снимка: NASA

Огромната китайска космическа орбитална станция "Тянгун 1", е възможно да се взриви и да удари големи световни градове.

На карта, публикувана в "Дейли мейл", в зоната на най-вероятните места, които могат да бъдат обхванати от тази глобална катастрофа, е и България.

Експертите смятат, че първата прототипна станция "Тянгун 1" на Китай ще се разруши между 30 март и 6 април. Шансът да се разбие в градове като Барселона, Истанбул, Рим, Пекин, Чикаго и Торонто е огромен, защото пътуването й е успоредно на Екватора в най-северните и южните точки на нейната орбита, пише "24 часа".

Учените ще знаят точната дата, на която ще има най-голямо влияние върху Земята, и точно къде ще паднат отломките в края на тази седмица, когато станцията намали скоростта си.

Експерти от Европейската космическа агенция (ЕКА), базирани в Париж, са сред проследяващите "Тянгун 1".

Според тях станцията носи на борда си силно токсични вещества, едно от тях е химизин.

Химизинът, наречен още хидразин, се използва в ракетното гориво и се смята, че причинява рак. Веществото е безцветно, течно като олио с много силно реактивна база.

Симптомите на краткотрайно излагане на високи нива на хидразин включват дразнене на очите, носа и гърлото, замайване, главоболие, гадене, припадъци, дори и кома.

Станцията "Тянгун1" е дълга 12 метра и тежи 8,5 тона, беше изведена в орбита през септември 2011 г. От 2013 г. полетът е в непилотиран режим, а през 2016-та връзката с нея беше загубена.

В момента станцията се носи в орбита на височина 240 километра, обясни пред "Дарик" Холгер Краг от Европейската космическа агенция.

"Падането на станцията ще отнеме около 20 минути. В началото на тези 20 минути ще наблюдаваме аеродинамични сили, които ще откъснат соларните клетки, а след това ще има много силно нагряване заради триенето с атмосферата. Корпусът ще се стопи. Само няколко компонента ще оцелеят. Обикновено това са резервоарите. Космическата станция ще навлезе със скорост от около 27 хиляди километра в час. Когато достигне височина 30 километра обаче, тя ще е почти спряла и фрагментите ще паднат вертикално със скорост от 300 км/час", казва той.

Има ли вероятност космически боклук да падне на наша територия?

"Нормално е да оцелеят няколко компонента от такъв голям обект. Територията, на която се очаква падането е огромна, но в нея попада и България.  Между 30 март и 6 април станцията ще прави 16 завъртания около Земята на ден или общо над 100 орбити. По тази причина не може да се прогнозира по-точно мястото на падане. Със сигурност ще бъде между ширините 43 градуса юг и 43 градуса север", казва Краг.

По думите му "Тянгун 1" не е единственият обект, който навлиза в атмосферата. Над 100 тона маса падат неконтролирано всяка година. Станцията е само 10%от тях.

"Преди 30-40 години са падали 200 това, така че времената са били по-опасни в това отношение. В историята на космическите полети човек никога не е бил нараняван от космически отпадък", категоричен е Краг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
13
 
! Отговори
Актуален репортаж преди 6 години
Станцията току що мина над София опърпана и на куц крак,въглищарите в нея казаха,че ще удари Атина или Белград но те си имали парашути.
101
0
 
18
 
! Отговори
Мушморок преди 6 години
Продавам КАСКИ - ХИПЕР ЯКИ, много изгодно, за малки и големи, НА ЕДРО И ДРЕБНО .....айде не останаха!
100
4
 
18
 
! Отговори
ха сега преди 6 години
Искам да падне точно в парламента.
99
11
 
11
 
! Отговори
Mente in Chnia преди 6 години
Ментаците не могат да направят читав молив а метнали неколко тона железария в Космоса. ***!
98
5
 
17
 
! Отговори
Алстер преди 6 години
Спокойно МИГовете на Каракачанов ще прехванат космическия *** и ще го съпроводят до неутрално небе.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма страшно! никъде на графиката не пише българия! освен това ние изобщо не сме големи световни градове.
96
7
 
2
 
! Отговори
Маке до Боби преди 6 години
Сега се ползва тритий като по-лек изотоп, янките ползваха Литий и тъй изчезна половин Сибир от картата. Първия патент във краварника е от 1946 год за термоядрен синтез, но експериментите започват много по-рано. Така, че един взрив през 1908 год не е невъзможен Я като ги чаткаш нещата ти ни кажи какво избухна над Сибир ? Чиста проба водордна бомба обаче краварите никога няма да си признаят, ако не знаеш 2 от мисиите на Аполо бяха секретни също после ги оповестиха.
95
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 100Съжалявам че не можеш 3Д да визуализираш тази графика1. 3 витки са указани вероятно заради традицията - предишна, настояща и бъдеща2. Всяка витка е около 40 мин време, а следващата витка е на разстояние равно на завъртане на земята за 40 мин3. Показани са част от градовете където може да бъдат засегнати но реално само Най-Северните и Най-Южните селища са в безопасност.
94
8
 
4
 
! Отговори
Ут селу преди 6 години
Ша падне у центъра на суфету. Аааниии ше стане страшну
93
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 93Усети ли се, че dрисна космическа глупост? Защо няма британска, немска, френска - испано-италианска, японска космически станции? Защото нямат технологиите, материалите, възможностите на Поднебесната империя! Съмнявам се,че ще разбереш - акълът ти стига до тоалетната хартия!
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отбележа вината на Бойко, за падането!!!
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам графиката където ще мине станцията - ми тези карат като пияни.
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо една новина, когато е от Бг е фалшива,а ако е от запад е винаги истина. Те са по-големи чалгари защото не мислят, а сляпо вярват. /и тук си имаме кухи *** - бокови хейтъри/
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак Апокалипсис! Ужас! В момента на падането ще е готов нов филм на Холивуд, те са страшно пъргави! Та значи, ще мрем? Всички ще умрем, но някои по-скоро, други - по-късно! Така им се пада на вторите! Невъзпитани и слушат чалга, някъде и джаз, друсат се и попипват чуждо! Значи за някои може и да е скоро и то мигновено! Кеф, ами какво ли е да гледаш абукати и тръбички?Гледам снимка 2 и не ме убеждава много - откъде са сигурни, че станцията ще направи само три мотки? Хидразинът ще изгори красиво!
88
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано падне на главата на някой ч'угун, славещ Китай и Русия.
87
0
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Лешояди и щъркели са я изкълвали по пътя- за нас остана само известието за нея,така че ще има да я сънувате и само да мечтаете!
86
3
 
2
 
! Отговори
химически войски преди 6 години
Горивото е N2H4 честито на печелившите ако падне нещо не изгоряло наблизо избягвайте пряк и непряк контакт.
85
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайска работа, сега трябва да дебнем да не ни падне станция отгоре, на тия им забранете да произвеждат дори тоалетна хартия, какво остава за космически станции.
84
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се бойте- ручофилите веднага ще викнат руската армия да дойде да ни спасява от развилнялата се станция!
83
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Китай ни е надеждата!!!