Атина към Анкара: Ще смажем всеки, който постави под въпрос суверенитета ни!

Ципрас: Гърция има мощна и мотивирана армия, която пази мира
Обновена: 26 мар 2018 11:31 | 25 мар 2018 20:22, Анисия Иванова
560
Атина към Анкара: Ще смажем всеки, който постави под въпрос суверенитета ни!
Снимка: Reuters

В изказване по случая годишнината от гръцката независимост от османско владичество, обявена на 25 март 1821 година, министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос нападна Анкара за последните й действия в Егейско и Средиземно море, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"Ще смажем всеки, който се опита да постави под въпрос националния ни суверенитет“, категоричен е Каменос.

"Всеки, който си представя пресъздаването на големи Османски империи, трябва да си спомни 1821 година. Как гръцкият народ се изправи пред Османската империя и я смаза“, заяви той.

"Нашите въоръжени сили са готови да се изправят пред всяко предизвикателство към териториалния ни интегритет“, добави военният министър.

Що се отнася до двамата задържани гръцки войници от турските власти Каменос отбеляза, че "подобно поведение ги връща обратно там, откъдето започнаха – дълбоко в Анадола“.

По-рано през деня Ергоган заяви за планове за създаване на "Велика Турция“ след интервенцията на турската армия в кюрдския анклав Африн в северна Сирия", припомня Kathimerini.

"Няма да забравим раните в сърцата ни, причинени от изкуствените граници, които бяха измислени“, заяви турският президент и допълни "След Африн идва възкръсването“.

"Тези, които вярват, че нашите наблюдения са блъф или празни приказки ще разберат, че са направили фатална грешка“, увери Ердоган, като добави, че неговите изказвания отразяват "решимостта на Турция, на политиките, провеждани от държавата и чувствата на хората. "Ще успеем или ще бъдем убити", заяви той.

Гръцкото издание посочва, че изказването на Ердоган е последното от поредица агресивни коментари.

Изказването на гръцкия министър на отбраната бе направено на парада в Атина в чест на националния празник – Деня на независимостта на Гърция, съобщава "Фокус". На 25 март Гърция отбелязва началото на революцията от 1821 година, в резултат на която страната се освобождава от господството на Османската империя.

"Ние сме народ на мира, приятелството и демокрацията, основани на пълното уважение на международното и европейското право“, заяви президентът Прокопис Павлопулос.

"Готови сме да защитаваме нашата свобода, нашите граници, нашата териториална цялост и суверенитета на нашата родина и нашето голямо европейско семейство – Европейският съюз“, заяви Павлопулос пред журналисти.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас също отправи послание до Турция, настоявайки Анкара незабавно да преустанови незаконните си действия в Егейско море и да зачита международното право, съобщава Kathimerini.

"Гърция има мощна и мотивирана армия, която не служи за заплаха, а за да осигури мира и стабилността в региона“, заяви Ципрас. Той е на посещение на остров Псара, където присъства на парада по случай годишнината от гръцката независимост.

Гърция има сила да запази суверенните си права и териториалната си цялост, увери Ципрас.

По темата за двамата гръцки войници, задържани в Турция този месец след случайно пресичане на границата, премиерът подчерта, че правителството в Атина полага всички усилия, за да се завърнат в родината си възможно най-скоро.

Военният министър също призова приятелите и съюзниците на Гърция за подкрепа за двамата гръцки военни, намиращи се в турски затвор в Одрин "в нарушение на всички принципи на международното прави и на демокрацията“.

На парада в Атина бяха представени танкове, бронирани машини, самоходни артилерийски установки (САУ), машини с руски противотанкови ракетни комплекси "Корнет“ и "Фагот“, техника за ПВО, инженерни и противопожарни части. Били са показани и гръцките безпилотни летателни апарати Pegasus.

По улиците преминаха военнослужещите от сухопътните части и военноморските сили, пожарникари и полицаи. Няколко подразделения са били в униформи от началото на XX век. Над града прелетяха военни самолети и хеликоптери, включително тежки военно-транспортни "Чинук“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
6
 
33
 
! Отговори
БС преди 6 години
До АнонименИскам да Ви кажа нещо млади господине. Да, аз също се надявам на младите хора, но понякога се плаша от фактите такива каквито са. Напуснал съм БГ през 1996 и живея в Западна Европа. Знаете ли кое е страшно за мен? Сега ще Ви кажа: Българите които пристигат в моя град през последните 5 години са с много ниско качество и не могат да се конкурират с другите нации. Говоря за квалификация, образование, физически данни и т.н. Това не е добре, може да има проблем с ДНК на последни.
324
9
 
23
 
! Отговори
Гей Баньо преди 6 години
Какъв европеец е българинът чудесно е описал гениалният А.Константинов. Спомняте ли си гостуването на балканския герой при бае ви Иречек?
323
1
 
30
 
! Отговори
БС преди 6 години
До Big TurkВойната е нещо лошо, не трябва да се стига до там. За твоя информация (не знам дали познаваш историята), Европейците са започнали 2 световни войни през последните 100 години и това е довело до милиони жертви в цял свят. Не си играйте с тези идеи и тези думи. Така наречената ислямска държава опита и затова ще бъде заличена от лицето на Земята.
322
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Защо искат в EU, те не са Европейци. ... "".............Доста предубедени и злонамерени изказвания И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ...И аз виждам и турци, и българи ежедневно из цяла Европа, и за мен е очевидно, че МЛАДИТЕ ХОРА - и турци и българи си приличат много и са в много голяма степен европейци.Обратно - възрастните турци и българи (изпълнени със страх от другия) изцапани с комунизъм, антикомунизъм, мечти за велика турция и тем подобни са далеч от всичко европейско.Надеждата е в младитe
321
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** където и да отиде в Европа си личи. Иначе се бара за европеец. Смях.
320
11
 
4
 
! Отговори
Big Turk преди 6 години
Evropeycite ne gi biva na voyna. Tova ni go dokaza ***
319
1
 
17
 
! Отговори
БС преди 6 години
До Theo ZagorakisTheo, не се ядосвай. Това е написано от хора е недостатъци в образованието. Всеки културен и достатъчно образован човек знае, че така наречените шиптъри извършват около 80% от криминалните деяния на Балканите. Затова Германците не ги искат.
318
3
 
15
 
! Отговори
до ястреб преди 6 години
А това, каква ще е съдбата и бъдещето на Бг., на Тр. или на Гр..., ами всичко е Божа воля!Има една стара мъдрост: "Човек предполага - Бог разполага"... защото "неведоми са пътищата и волята Божия."
317
5
 
28
 
! Отговори
до ястреб преди 6 години
Така наречения "възродителен процес" възникна след опита на западните секретни служби съвместно с турските служби да дестабилизират Бг използвайки "етническата карта"!Да не би да забравихте Терористичните атентати извършени в Бг и от кого бяха извършени?Що се касае до това как отговори тогавашната власт това беше Грешка!Просто трябваше да се даде възможност за избор Веднага:- международен паспорт и прав ти път по светаили- българска самоидентичноста, не насилствена смяна на именат
316
6
 
25
 
! Отговори
БС преди 6 години
До Ястреб ОсманлийскиБраво Господине! Имаш много добри познания по български език, но ако наистина смяташ себе си за турчин най-добре е да живееш в Турция. Европейския и Българския манталитет Ви е чужд. Аз съм живял в няколко Европейски държави през последните 13 години и съм виждал много турци в Европа и никога не мога да ги сбъркам с Европейци.Това е факт за мен. Защо искат в EU, те не са Европейци.
315
1
 
19
 
! Отговори
случка в Истанбул 2 преди 6 години
След малко излязоха и кюрда стиснал едра банкнота се запъти към пазара да купи кози джолан и ориз за да нахрани децата си,а Османлията с размазан от саждите мустак,напусна площада придържайки с едната ръка потурите,а с другата си чоплеше носа неизказано щастлив
314
3
 
23
 
! Отговори
ЛЪВЧЕ преди 6 години
До 188 АУ колко ме уплаши, ти си бил много страшен турчин ве? Бъди сигурен, че ако се направи допитване до българските турци в Кърджали, то 95% ще са против присъединяването им към турция, а останалите 5% са ***,лоумни като теб....
313
3
 
16
 
! Отговори
БС преди 6 години
До АнонименКаквито и да са гърците, те са на тези земи от хиляди години. Климата променя хората, и ти ще станеш по-тъмен ако 6 месеца в годината живееш при 30 градуса или повече. Аз смятам, че при турците е друго. Не знам защо, но през последните 6-7 века постоянно се опитват да влезнат в Европа. Защо? Смятате ли, че те са Европейци. Аз лично смятам че Израелтяните и Руснаците са много по-близо до Европейците.
312
4
 
25
 
! Отговори
БС преди 6 години
До Ястреб ОсманлиятаНе перчи много. Целият Христианси Свят ще защити Гърция ако се наложи.Няма да се получи като Кипър. Бъди сигурен.
311
4
 
21
 
! Отговори
ЛЪВЧЕ преди 6 години
Българските турци в Кърджали трябва да са ***,лоумни да вярват, че като станат част от Кърджали ще станат по-добре... Даже те го знаят, че в България са свободни, а в турция дали ще са свободни?
310
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Филип Македонски побеждава елински ромски племена дошло от Африка на изконните илирийски земи.
309
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Илирите са тук преди африканските *** да дойдете.
308
8
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Иракското министерство на вътрешните работи събщи, че терористите на ПКК са се оттеглили напълно от района на Синджар и иракската армия е поела контрола на района. Този част на Ирак беше под контрола на терорягите на ПКК от средата на 2014 година и не допускаха иркската армия в този регион. Преди няколко дена Ердоан каза за Синджар "Една нощ командосите ни могат да наминат за чаша чай!" и ... страхът от турския аскер е голямо нещо, ей! ... разбягаха се шушумигите! Цъ цъ цъ цъ ... ах тези турци
307
11
 
1
 
! Отговори
Theo Zagorakis преди 6 години
Какви албанци те гонят бре балгареее ??Албанците са късни късни дошяци от 14 век .дошли от Кавказ на Гръцки земи...АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ ОТ ПЕЛЛА, С МАЙКА ОЛИМПИА, И БАЩА С ИМЕ ФИЛЛИППОС = АЛБАНЕЦ !!ЩЕ ПОВЪРНА ОТ БЪЛГАРСКА ПРОСТАЩИНА И ДЕГЕНЕРАТСТВО .
306
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам османска българия вече сте я довършили.