В света на плаща и кинжала: Не само Русия праща шпиони

Шпионската дейност днес е на същото ниво, ако не и по-високо, от Студената война
Обновена: 28 мар 2018 10:31 | 27 мар 2018 22:10, Елка Василева
79
В света на плаща и кинжала: Не само Русия праща шпиони
Снимка: архив, Reuters

Нареждайки най-голямото експулсиране на руски дипломати досега, САЩ и техните съюзници вдигнаха мизата в шпионския дуел Изток-Запад, датиращ от времето на Студената война, и хвърлиха светлина върху премълчаваната, но ширеща се практика в света на плаща и кинжала: изпращането на шпиони под дипломатическо прикритие.

Числата, посочени в понеделник от високопоставени американски служители, са шокиращи: много повече от 100 руски шпиони се подвизават на американска земя, маскирани като дипломати. САЩ обявиха, че гонят 60, така че дори и след като те си отидат, ще останат още най-малко 40, които на воля ще шетат из Вашингтон и други големи американски градове под официалната закрила на външното министерство на тяхната страна, пише Асошиейтед прес.

Тогава, ако те наистина са шпиони и САЩ знаят това, защо да не ги изгоним всичките? Отговорът, казват експертите, е, че шпионажът, макар и забулен в мрак, потенциално отблъскващ и често незаконен, е възприета международна практика. Всички страни шпионират и повечето, ако не всички, пращат шпиони в чужбина, маскирани като дипломати, включително и САЩ.

"Посолствата и дипломатическите мисии от стотици и стотици години се използват за шпиониране на противниците в техните земи", каза пенсионираният полковник от армията Кристофър Коста - изпълнителен директор на Музея на международния шпионаж във Вашингтон. Той добави, че дори когато шпионите бъдат разкрити, често е по-полезно те да бъдат дискретно следени, отколкото изгонвани. "Същността на играта на котка и мишка в контрашпионажа е да се разбере с кого съответният агент е във връзка", обяснява Коста.

Има и друга причина САЩ да не прекаляват с изгонването на известните руски агенти, прикрепени към дипломатическите мисии: Америка също е в играта. Когато една страна гони представители на друга, очаква се и е прието наказаната страна да отвърне с реципрочни мерки. Когато през 2016 г. администрацията на Обама изгони 35 руски дипломати, Москва бързо изгони 35 американци. По подобен начин "зъб за зъб" този месец Великобритания изгони 23-ма руснаци, а Кремъл нареди на 23-ма британци да си ходят.

Това означава, че колкото повече руски шпиони САЩ изгонят, толкова повече американски шпиони се очаква да изгони и Русия, каза Коста.

Когато една страна праща шпиони в посолството си в приятелска страна, тя обикновено ги "обявява" - казва на страната домакин кои са те. Тези шпиони продължават да се водят за дипломати, но служат и като хора за връзка с разузнавателните служби на страната домакин, установявайки полезен дискретен канал.

При страни с враждебни отношения, като САЩ и Русия, правителствата не си казват едно на друго кои са шпионите. Тогава тръгва високорискова игра за лов на шпиони. Всеки нов руски дипломат, аташиран към някоя мисия в САЩ, като посолството във Вашингтон, консулството в Сиатъл (което САЩ наредиха да бъде затворено), се проучва от ФБР и от други служители в контраразузнаването, каза Джон Шиндлър, бивш контраразузнавач и анализатор в Агенцията за национална сигурност.

Някои могат бързо да бъдат идентифицирани въз основа на това къде са работили преди и на какви длъжности - налична стара информация, която е много по-лесно да бъде проследена в модерната епоха на Гугъл, Линкедин и ЛексисНексис. Някои длъжности в посолствата са особено подходящи да се заемат от шпиони, като например служители по сигурността, политически секретари и специалисти по комуникациите, които често са тайно ангажирани с електронно разузнаване - техническо събиране на т.нар. сигнална информация: прехващане на телефонни разговори или на електронни комуникации.

"Ако от (наличната предишна информация) не може да се направи извод, тогава чакаш те (проучваните лица) да пристигнат в страната домакин и наблюдаваш какво правят - дали се срещат нелегално с хора, дали използват техника, за да избегнат да бъдат следени", каза Шиндлър.

САЩ отдавна твърдят, че по принцип не използват някои длъжности като прикритие за агенти на разузнаването, като служители в Американската агенция за международно развитие и доброволци на Корпуса на мира. Смята се, че всяко допускане, че хора от тези служби може да са шпиони, би изложило на сериозни рискове истинските хуманитарни работници. "Има джентълменски правила относно това и те съществуват отдавна", каза Шиндлър.

По време на Студената война някои столици по света си спечелиха репутация на места, които гъмжат от хиляди агенти, работещи за съперничещи си разузнавателни служби под дипломатическо прикритие. От Азия през Близкия изток до Европа, за такива шпионски гнезда бяха смятани градове като Атина, Банкок, Бейрут, Белград, Берлин, Кайро, Техеран и Виена, и шпионските игри в тях често се разиграваха открито пред нещо неподозиращите минувачи.

След рухването на Съветския съюз тази дейност затихна, но никога не престана съвсем. Сега тя се връща, заредена с мъст.

"Шпионската дейност днес е на същото ниво, ако не и по-високо, отколкото по време на Студената война, - каза Анджела Стент, професор от Дипломатическата школа на Джорджтаунския университет и бивш експерт по Русия от правителствения Национален съвет по разузнаване. - Налице е огромна степен на взаимно подозрение между разузнавателните служби, което никога не е изчезвало."

Всъщност, едва миналата година Русия гневно се оплака, че смята много американски дипломати, изпратени в Москва и други градове в Русия, за шпиони.

"Твърде много служители на ЦРУ и разузнавателния отдел на Пентагона, работещи под прикритието на американската дипломатическа мисия, се занимават с дейност, която никак не съответства на техния статут", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

/БТА/


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
пенко преди 9 месеца
" МОЛЯ", по време на еУропредседателството НИ да запознаете "солидаристите с ОК" със следните български научни открития : І-ВО--" ЕВРОДЕТЕНЦЕ НЕ ЯЖ ЖЪЛТ РУСКИ СНЯГ " !!! ІІ-РО-- " НИКОГА НЕ ПИК.АЙ СРЕЩУ ВЯТЪРА ОТ ИЗТОК " !!!!!
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Със "сигурни"доказателства навремето "демократичната" общност от ЕС обяви Сергей Антонов за терорист.Така беше съсипан един човешки живот,който си отиде от света .
Колин Пауъл размаха предоставените от Великобритания сигурни "доказателства", че Садам има химически оръжия.Оказа се лъжа.Американците унищожиха и разграбиха Ирак.
САЩ разрушиха Сърбия;САЩ спонсорираха Киевския Майдан и така на власт дойдоха националистите в Киев.Ами атомните бомби над Япония,ами Виетнам?
Кой е терорста?
64
2
 
8
 
! Отговори
пенко преди 9 месеца
НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ТВЪРДЕНИЕ / В СЛУЧАЯ / Е СЛЕДНОТО : " БЯХА НАМЕРЕНИ СЛЕДИ ОТ ГАЗ -ЕДИ КОЙ СИ "!!!??? Въздухът във Великобрштания може и да е чист ,но е много бърз!!! Как така / в отворени пространства с" духльо вятър "/ са намерени следи от летливо вещество ???Най вероятно "гигантското облаче новичок" е засечено от "великите,гигантски,уникални и ..." космически "сили "на САЩ !!!!!!
63
0
 
4
 
! Отговори
отан преди 9 месеца
ами фондации ??? ами журналисти,артисти,режисьори,археолози,музиканти,различни дейци на културата,инженери,доктори, бизнесмени ..........
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"плаща и кинжала" - който не знае американските идиоми наизуст и по подразбиране, да се образова. Тъй де, ние евопейска колония на САЩ ли сме или 'варени аспержи"?
61
11
 
16
 
! Отговори
ЧОВЕК КОЙТО МИСЛИ преди 9 месеца
СИГУРЕН СЪМ , ЧЕ СА РУСНАЦИТЕ. ЗАЩОТО БРИТАНЦИТЕ ОТ ВЕЖЛИВОСТ НЕ ПОКАЗВАТ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ПО ДЕЛОТО. А ТЕ СА СЛЕДНИТЕ - НА 11 МЕТРА ОТ РЕСТОРАНТА Е НАМЕРЕН ЗАДГРАНИЧНИЯ ПАСПОРТ НА ВЛАДИМИР ПУТИН, ОТДЕЛНО ОТ ТОВА Е НАМЕРЕНА ОПАКОВКАТА ОТ ГАЗА, НА КОЙТО ПИШЕ "СДЕЛАНО В СССР".
ТОВА БЕЗСПОРНО ДОКАЗВА, ЧЕ СА РУСНАЦИТЕ.
КАЗАХ
60
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво значи "не само Русия праща шпиони за дипломати"???
И децата знаят факта, че дипломатите са официалните шпиони на една страна в друга. Винаги е било така, и винаги ще бъде. Дайте да не се правите на ударени с пар;цал. Или си мислите, че дипломатите на САЩ, Великобритания и т.н. не са шпиони, и не се знае, че са шпиони...
59
7
 
13
 
! Отговори
Докога ? преди 9 месеца
Пак наказаха бедната Путинова Русия...Докога ?
58
0
 
2
 
! Отговори
nina преди 9 месеца
Нима?!
57
1
 
5
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 9 месеца
Шпиони от всички страни, съединявайте се!
56
7
 
47
 
! Отговори
Доклад Британия! преди 9 месеца
Току що видях Докладът Солсбъри- предоставен от Британците на др. държави, прочетете "SALISBURY INCIDENT" 22 март 2018 г. Въпросният доклад е със шест слайдчета, съдържащ безпочвени обвинения към Русия.
Срам и Позор за Британците.
Срам и Позор за държавите, които на базата на хипотези, изгониха дипломати.
Поредното доказателство за Империите на Злото!
Не на НАТО.
Не на САЩ.
Не на Британия.
55
8
 
58
 
! Отговори
Не НАТО преди 9 месеца
Утре България може да е на мястото на Сърбия.
Утре България може да е на мястото на Ирак.
Утре България може да бъде атакувана с бомби - обеднен уран.
Утре може да обвинят България в афера Антонов 2.
Не искам НАТО! Не на войната!
Не искам чужди войски в България!
Не искам шистов газ, Не искам ГМО, не искам ТТИП, не искам СЕТА!
В момента ЧЕЗ, ЕВН, съдят БГ за един милиард евро.
Не искам терористи докарани от войните на НАТО, САЩ, Великобритания.
Не искам Американски снайпер да стреля в децата ми.
54
2
 
23
 
! Отговори
0 преди 9 месеца
В общественото мнение господства тезата,че всички дипломати -от посланика до портиера -са шпиони!
53
2
 
59
 
! Отговори
Ха-де преди 9 месеца
Като знам какви кукумявки работят по посолствата и консулствата на България в чужбина, май сме една от малкото страни в света, в която "дипломатите" ни са там само на екскурзия или по роднинска линия, а не да вършат работа.
52
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само 40 руски шпиони в САЩ? Майтааппп... Доколкото познавам американците, всичко зависи от сумата. Радко са такива, които не биха продали и жена си. Особено жена си ;)))
51
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ня англичаните предизвикват конфликта, а феминистките. Хилъри постави мината в американо - руските отношения. Кралицата и другата осдтровна баба ги хвана яд, че в САЩ президента не е жена и решиха да отмъстят на света с тотално унищожение. Пак ние, мъжете ще трявба да им оправяме женските бакии...
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Говедото нещо се е развихрило днес. Авно има много за копиране от дойче веле.
49
10
 
34
 
! Отговори
Попа преди 9 месеца
Тия идиотчета англичаните заради двама души ще предизвикат военен конфликт за да пострадат 10000000 пъти повече хора. А има и още по големи идиотчета като някои зрители слушатели и читатели които взимат всичко това на сериозно.
48
0
 
8
 
! Отговори
Anon преди 9 месеца
Просто несполучливо преведено от “cloak and dagger”- куче влачи диря няма, скрито покрито и т.н ;)
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"В света на плаща и кинжала" ...Ko ?