За 20 години Русия постигна военно надмощие над САЩ и НАТО!

Путин "се готви за война, за да я избегне"
2 авг 2018 22:22, Елка Василева
817
За 20 години Русия постигна военно надмощие над САЩ и НАТО!
Снимка: архив, Reuters

Само за 20 години Русия постигна военно надмощие над САЩ и НАТО, с което срина самочувствието на западните аналитици. Това пише френското издание "АгораВокс", цитирано от руския информационен портал "Экономика сегодня".

Свръхзвуковите системи на Русия като "Кинжал" и "Авангард" са надминали западните. Освен това Русия демонстрира в Сирия, че може да утвърди собствената си стратегическа визия за ситуацията чрез военно присъствие, докато Западът се прояви в тази страна само с груби и неловки провокации, се казва в материала.

Според "АгораВокс" Западът е останал "сляп" за военното развитие на Русия главно по две причини: първо, надеждите на САЩ и НАТО руската военна промишленост да претърпи крах след разпадането на Съветския съюз; второ - разликата във военните бюджети с десетократно превъзходство на Америка.

Русия успя да задмине Щатите, защото военната й промишленост не зависи от внос и страната е неуязвима за колебанията в курса на долара. Освен това Вашингтон харчи колосални средства за бази по целия свят, а Москва само брани своите интереси в стратегически важни страни и региони - така федерацията пести сериозни средства.

За военното развитие на Русия са съдействали традиционно мощната й научно-кадрова база, липсата на скъпоструващи въоръжения като самолетоносачи и крайно рационалният подход към военните разработки. Американската програма за противоракетна отбрана THAAD например струва почти един трилион долара, но значението й бе сведено до нула от най-новите сравнително евтини свръхзвукови руски ракети и торпеда. А проваленият американски проект F-35 бе посрещнат от Москва със собствен самолет от пето поколение Су-57, посочва френското издание.

"АгораВокс" изтъква личните заслуги на президента Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу - Путин "се готви за война, за да я избегне", а под ръководството на Шойгу е ликвидирано "безредието" във военното ведомство на Русия, наследено от епохата на Борис Елцин.

Всичко това върна Русия в кохортата на великите сили, военната й мощ гарантира на страната мир, независима политика и суверенитет. Русия "демонстрира впечатляваща издръжливост" пред лицето на западните санкции, а икономиката й отново започна да расте след рецесията. Съответно в близкото десетилетие се очакват кардинални промени в световния ред, след които значителна роля ще играят Русия и нейните стратегически съюзници като Китай, резюмира "АгораВокс".

Най-новите руски ударни въоръжения, представени тази година, като многоцелевата система "Посейдон", не осигуряват особени предимства, тъй като не променят системата за ядрено възпиране. Това заяви началникът на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ (СТРАТКОМ) генерал Джон Хайтън, информира "Известия".

Помолен на брифинг да даде оценка за руските оръжия от ново поколение, генералът посочва: "Възпирането произтича от възможността ефективно да натрапиш на противника съответната цена или да му отнемеш предимствата. За мен интересният момент е там, че руснаците могат да постигат това при сегашната структура на (стратегическите си) сили, както и ние можем да действаме по същия начин спрямо тях при сегашната структура на своите (стратегически) сили". Хайтън допълва, че новите оръжия не променят ситуацията.

В обръщение към руския парламент на 1 март президентът Владимир Путин представи руски оръжия последна разработка: ракетни системи "Кинжал", "Сармат" и "Авангард", подводен дрон "Посейдон" и ракета с ядрен двигател, припомня "Известия".

Руското военно ръководство няма нужда "да наводнява всичките Въоръжени сили" с последни модели танкове и бронетранспортьори като "Армата" и "Бумеранг", цитира вестникът в друг материал ресорния вицепремиер Юрий Борисов, коментирал пред телевизия "Росия 24" държавната оръжейна програма.

Изпитаните руски танкове Т-72 според него се радват на "огромно търсене на пазара, купуват ги всички", тъй като тези машини "съществено задминават по цена, ефективност и качество" западните танкове "Ейбръмс", "Льоклерк" и "Леопард".

По думите на Борисов "Армата" и "Бумеранг" са прекалено скъпи, а наличните бронирани машини все още не изостават критично от конкурентните модели.

Някои експерти обаче твърдят, че "Армата" ще бъде готов за масово производство едва след пет години, а руската армия трябва да модернизира танковия си парк още сега.

Въпросът защо да се бърза явно има според изданието "само един отговор: политическата обстановка край границите на Русия, на първо място в Централна Азия, крие риск от въоръжени конфликти, които може да наложат по-активно участие на руските сухопътни войски, отколкото войната в Сирия".

Армията на Русия постави световен рекорд по брой на оръжейно-технически новости в своя арсенал. Това съобщи в интервю за армейския всекидневник "Красная звезда" зам.-министърът на отбраната Дмитрий Булгаков, пише "Росийская газета", цитирана от БТА.

Превъоръжавайки войските си, през последните пет години Русия е въвела в експлоатация над 25 000 единици нова бронетанкова и автомобилна техника, над 4000 модерни ракетно-артилерийски оръжия. Според независими експертни агенции през 2017 г. Русия е оглавила световния рейтинг, що се отнася до тези номенклатури, посочва Булгаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


817
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
424
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, руснаците нищо не произвеждат. Берат из горите гъби, малини и боровинки и поминуват някак си!Точно така!Даже един депутат от Думата им каза да се лекуват с брезова вода.
423
10
 
2
 
! Отговори
Ханко преди 5 години
До танкист: ...и като служи на седемдесе и двойка кво , да не са те убили..
422
12
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ТанкистИДИЛ още в Ирак плени над 150 танка Абрамс паркирани в Иракските казармида си чул тези танкове да се ползват в бойните действия? Не нали ползват Т-55/62/72В Иемен преди войната доставиха Т-80(Също като абрамса с газотурбинен двигател) Ползват ли се сега? Не защо? ЗАЩОТО СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛАКОМИ И СЛОЖНИ ЗА ПОДДРЪЖКАИ в двете зони Т-72 се ползва масово Защо ли?
421
2
 
10
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Изпитаните Т 72 бяха разкостени от грузинците през войната от 2008 г.Да,броящата 3000 човека грузинска армия беше пометена за седмица,но загубите на бронетехника и съответната им обслужваща жива сила стреснаха и самия Путин.А грузинците бяха въоръжени единствено с РПГ.Що се отнася до разните им там Армати,Сармати,Су57 и какви ли не още нови техники ще има да се чака поне 5-10 г. докато бъдат окончателно разработени,още 5 докато влязат в редовно производство и ако има пари и дано ама надали..
420
1
 
10
 
! Отговори
Танкист преди 5 години
"Изпитаните руски танкове Т-72 според него се радват на "огромно търсене на пазара, купуват ги всички", тъй като тези машини "съществено задминават по цена, ефективност и качество" западните танкове "Ейбръмс", "Льоклерк" и "Леопард"."Това трябва да някакъв виц предполагам?! Този абзац ме кара да се съмнявам в обективноста на статията.Новите им танкове може и да се доближават до гореизброените, но 72-ката си е метален ковчег, няма по опасен за екипажа от него. Служил съм на такъв танк.
419
10
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 461Когато Спейс Х се изстрелва с възможност да се връща и каца нейната товароносимост е 40% от максималната проектна тоест ако Спейс Х може да изведе 100 тона на орбита при загуба на ракетата работеща на пълна мощност която изгаря в атмосферата и може да изведе 30-40т ако ракетата си приземи 1 и 2 степен за последвала но определено НЕСИГУРНА бъдеща експлоатацияТака че да има напредък но за сметка на какво?
418
10
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 464Всичките продукти на Епъл можеш ли да ги ядеш? Примерно пада голям метеорит на Слънцето който предизвиква МЕГА ЕЛЕКТРО МАГНИТЕН ИМПУЛС който изпържва цялата електроника на земята включително всички джаджи на Епъл - остават да работят само по-защитените джаджи на военните и тези дето няма електроника в тяхКое ще избереш да притежаваш Епъл или да живееш в Русия ползваща все още допотопни но сигурни технологии?Ейй това човешката АЛЧНОСТ ГРАНИЦА НЯМА
417
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво толкова им струва 1 Трилион? А забравих "играчите" от Nasdag Composite така решили.
416
3
 
16
 
! Отговори
русначе преди 5 години
На гол тумбак чифте пищови.И "Слава России" .Важно е да има мезе за мирисане и бояришник за пиене.
415
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес пазарната капитализация на Епъл мина 1 трилион долара. БВП на рушката коч.инка е горе-долу толкова.За какви глупости сричат тия мразилки, при положение, че една частна компания струва повече отколкото произвежда 1/6 от сушата на Земята, барабар с човешкия си *** и "цялата си менделеевва таблица"???
414
7
 
9
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Прави ми впечатление че Е ЛКАе лицето на Руската тролска фабрика в Русия.<br>Дрънци догонили, с жалкия си танк арма дет се развали на парада или с мизерния си бюджет. Да не говорим когато става въпрос за НАТО.<br><br>Прочети още на: <a href="https://dnes.bg/top-***/2018/08/02/za-20-godini-rusiia-postigna-voenno-nadmoshtie-nad-sasht-i-nato.383899#comment-newest">https://dnes
413
7
 
8
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Прави ми впечатление че *** е лицето на Руската тролска фабрика в Русия. Дрънци догонили, с жалкия си танк арма дет се развали на парада или с мизерния си бюджет. Да не говорим когато става въпрос за НАТО.
412
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да кажа, че ракетите на Space X се връщат сами и кацат сами :)) Деуго няма какво да кажа за надмощието. Едните показват реално , другите компютърни клипове.
411
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 216Аз живея в щатите и съм военен пред пенсиониране.От 25 години работя във Hill Air force Base инжинер съм на самолетни и хиликоптерни турбини.Мога да кажа спокойно че Русия ни превъзхожда по ракетни технологии ...Щом е така значи имате поглед над руските разработки.Защо не ги изкопирате?Толкова е просто!А между другото директора на Роскосмос го съдят, защото каза, че ракетите, които показва Лилипутин по разните анимациики не съществуват.Ти ли лъжеш или той?
410
4
 
6
 
! Отговори
Umen преди 5 години
Dobre de ama samo na parada im sprq tanka. Povecheto im uryjiq sa ot suvetsko vreme, dori Polsha moje da gi pobedi.
409
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Rusnacite Edna kola ne mogat da proizvedat I ako kopiraha frenskoto Reno navremeto, za Moskvic I Lada, ta voenni tehnika li ste pravyat. MIG-ovete Im padnat, ostanaloto e mnogo jelyazo I opasen radioactive tovar.
408
5
 
3
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Братушки скоро ще усвоявате сибир
407
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 165Руското правителство има план до 2022 да постигнат невиждан технологичен скок за човечествотоТой Путин подписа и указ да се повиши средната продължителност на живота с 15 години ама ако ставаше само с планове ...
406
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do 262 Bez USA I Anglia SSSR nyamashe da pobedite vav Vtorata svetovna voyna. USA nalivashe pari I petrol v zavodite na Stalin. Amerikanskite armiya spry *** v Berlin, reshitelniyat descant pri Normandy a sashto tyahno delio.
405
6
 
10
 
! Отговори
Самолет на Ч пл. преди 5 години
Хайде, хайде. Руски фантазии.Преди 1989 г. ги слушахме денонощно.