Виена – най-добрата за живеене. Къде е София ли? 79-ра е!

В дъното на класацията на "Икономист интелиджънс юнит" е Дамаск, Сирия
Обновена: 15 авг 2018 12:35 | 15 авг 2018 09:00, Петя Славова
118
Виена – най-добрата за живеене. Къде е София ли? 79-ра е!
Снимка: pexels.com

Австрийската столица Виена е най-добрият град за живеене, сочи международно проучване на сп. "Икономист интелиджънс юнит".

За първи път европейски град застава начело на престижната класация, отнемайки първенството на австралийския град Мелбърн, който оглавяваше класацията през последните 7 години.

В проучването влизат 140 града, класирани по различни фактори, включително политическа стабилност, престъпност, развитие на градска среда, безопасност на гражданите, образование, култура и достъп до здравни грижи.

Японските градове Осака и Токио тази година влязоха в челната десетка, съответно на трето и на седмо място.

Австралия, макар че отстъпи първенството, все пак се представя с цели 4 града – Мелбърн е на второ място, Сидни на пето, а Аделаида на десето.

На дъното на класацията се нареждат сирийската столица Дамаск, столицата на Бангладеш, Дака и най-големият град на Нигерия – Лагос.

Къде сме ние?

Българската столица е на 79-о място. Пред София са също Куала Лумпур, а на 80-о място е столицата на Перу - Лима.

София обаче изпреварва Белград и Букурещ, които си поделят 82-ата позиция. Затова пък Будапеща е далеч преди нас - на 34-о място, а Прага е на 60-о място.

Братислава е на 64-о място в класацията, пише "24 часа". Лондон и Ню Йорк дори не намират място в топ 40.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Ооо Пешо, какво става бе?- Абе мани, тъщата я блъсна кола.Сега болници, разправии, пари ...- Ти как я караш?- И моята тъща я блъсна кола, почина на място.- Ееее, къде това бе?- Във Виена.- Абе Виена си е Виена!
24
9
 
43
 
! Отговори
До 26 Вафлички и хра преди 5 години
В селата ухае на природа, мъжкарство а в софиа на жендер идеологии и секакъв вид от па да ци
23
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дедо ТашункоВ топ 30 на класацията има 5 немски града, споко.
22
12
 
38
 
! Отговори
Вафлички и храсти преди 5 години
И като ми нацъкахте толкова минуси на мненинието ми от по-рано (очаквано за мен разбирасе), господа провинциалисти, във вашето село миришещо на обор по-хубаво ли стана?
21
2
 
44
 
! Отговори
Danniboy преди 5 години
Справедливо. Там някъде й е мястото, до Куала Лумпур. Будапеща и Прага са далеч напред, а иначе за челото - Виена е първата спирка на скакалците от Азия и Африка и смятам, че почти всеки австралийски град, ако не е , то ще стане по-приемлив за живеене.
20
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Европа и товаЗабрава да споменеш и комплексирани българи.
19
7
 
44
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Айде стига сте ревали софиянци! Цяла България работи последните 130 години, за да направи едно шопско село на столица и шепата ceляндypи да се наричат сега гордо кореняк столичани. Сега ни се отблагодаряват с надменост и наглост
18
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До От провинциятаВ топ 10 европейските градове са само Виена и Копенхаген. Останалите са три австралийски, три кандски и два японски града.
17
6
 
49
 
! Отговори
Европа е това преди 5 години
В Европа град население над 500000 човека не става за живеене, защото е пълно с албанци - Италия, *** и араби - Франция, албанци и кюрди - Швейцария, кюрди, турци и мн други в Белгия, Германия, Австрия, за Англия няма да пиша - там е най леш, като цяло в някой малък кичозен евроград останал чист става само /за сега/
16
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжа е,че София била пренаселена.Миналата 2017г умрелите в София са с близо 2000 повече от новородените.Хората от провинцията предпочитат да емигрират вместо да ходят в София.
15
10
 
33
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Най-вонящи в градски транспорт са Софиянци.Интересно, че българка отговаря за това изследване и е хубаво да направи за миризливостта.
14
10
 
43
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
В градският транспорт пътуват предимно такива като теб, от провинцията и онези "избирателите на ГЕРБ". Защо ли ти мирише в градския транспорт?! Софиянци си ходим пеша, защото всичко ни е близо, а за по-далеч пътуваме с кола.
13
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До вафличкитеЦяла България се изсипва в София не защото е добро място за живеене, а защото има работа и заплатите са по-високи.Иначе въобще не е добро място за живеене. Пък и софиянци много миришат, не се къпят. Просто не може да се диша в градския транспорт.
12
6
 
45
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Не вярвам на подобни класации. Те са тенденциозни, едностранчиви и преследват меркантилни цели. За мен Мюнхен е най-доброто място за живеене под слънцето. Но всеки от нас си има вкус и предпочитания. Никога всички благини не могат да бъдат на едно място. Все едно да правим класация, коя е най-красивата жена на света. Дрън -дрън! Пожелавам на всички Ви хубав летен ден и да наблегнем на ледената биричка.
11
11
 
52
 
! Отговори
От провинцията преди 5 години
Аахъъ ! Как може изобщо да сравняват София с европейски градове ! През тоя скапан град минавам само транзит.
10
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪВ ВИЕНА МЕТРОТО НЕ ТЕЧЕ - ПРОВЕРЕНО!
9
26
 
42
 
! Отговори
Вафлички и храсти преди 5 години
София е най-прекрасният град за живеене! Ако не беше, нямаше цяла България да се изсипва тук. Сега провинцията ще ми наскочи заради комплекси да обяснява друго, но всички си пращат децата тук и никой не си мечтае как ще копае ниви на село. Всички мечтаят за културата, инфраструктурата и космополитността на столицата. А това на кое място е в някакви измислени класации за привличане на туристи няма значение. И не на последно място, вижте колко зелена е столицата ни. Не знам кой гей мечтае за Виена
8
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във факторите които определят кой колко е добър явно за забравили до отчетат гостите на меркел, иначе виената щеше да диша прахта дори на моето село
7
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер!
6
0
 
44
 
! Отговори
варненец преди 5 години
Това на снимката е Барселона